Solkrämsfläckar kan vara riktigt kluriga att få bort.
Solkrämsfläckar kan vara riktigt kluriga att få bort. - Foto: TT / Ilustration Nyheter24

Enkla knepen – så får du bort solkrämsfläckar från kläderna

Alla har vi någon gång råkat få solkräm på ett plagg vi älskar. När det händer gäller det att veta hur du får bort fläcken.


Sommarsolen är här och man måste se till att skydda sig från att bli bränd. Solkräm är det bästa alternativet, men det är vanligt att man råkar fläcka ner sina kläder när man applicerar den. Här är fyra husmorsknep att ta till om det har hänt dig. 

Tvättmedel mot solkräm

Solkrämsfläckar kan vara ganska envisa, men oroa dig inte – ett enkelt första steg kan vara att använda ditt vanliga flytande tvättmedel. Börja med att hälla en liten mängd direkt på fläcken. Använd nu dina fingrar eller en mjuk borste för att gnugga in tvättmedlet i tyget. Detta kommer att hjälpa till att lossa fläcken och förbereda den för tvätt. Du behöver inte vara för hård, men se till att du verkligen får tvättmedlet att tränga in i fläcken. Låt det nu verka i ungefär 15 minuter. Därefter är det bara att tvätta plagget som vanligt.

Sommarfarorna du som förälder MÅSTE känna till

Få bort solkrämsfläckar med bakpulver 

Om ditt plagg fortfarande ser lite solkrämsbelagt ut, kommer här ett annat husmorsknep som är värt att prova - bakpulver. Bakpulver är känt för sin naturliga rengöringsförmåga och kan vara ett fantastiskt verktyg för att bekämpa envisa fläckar. Börja med att blanda en del bakpulver med två delar vatten. Detta skapar en typ av pasta som du sedan applicerar direkt på fläcken. Se till att täcka hela området och lite till runt omkring. Låt nu denna hemgjorda fläckborttagningspasta verka i cirka 30 minuter. Ta sedan en mjuk borste och skrubba försiktigt på fläcken. Skölj noga med vatten. Och voilà! Nu är det dags att tvätta plagget som vanligt. 

Superknepet – så blir du kall i sommarvärmen

Vitvinsvinäger kan få bort solkrämen

Vitvinsvinäger är en utmärkt medhjälpare när det kommer till fläckborttagning, särskilt när det gäller fläckar från solkräm. Börja med att skölja fläcken med kallt vatten. Det hjälper till att lossa upp fläcken och förhindra att den tränger djupare in i tyget. Applicera en generös mängd vitvinsvinäger direkt på fläcken. Låt det verka och tränga in i fläcken i ungefär 15 minuter. Det kommer att hjälpa till att bryta ned solkrämet och lyfta det från tyget. Efter det är det bara att tvätta plagget som vanligt.

Så blir du sval på kontoret i sommar

Alkohol är ett bra alternativ mot solkräm

Vid vissa tillfällen, när solkrämsfläcken verkar för envis för att ge vika, kan det vara dags att ta fram de stora vapnen - alkoholbaserade lösningsmedel. Men var försiktig, dessa kan vara starka och potentiellt skadliga för vissa tyger, så det är alltid klokt att testa det på ett icke synligt område först. För att använda detta knep, blöt en mjuk trasa med lösningsmedlet och dabba försiktigt på fläcken. Genom att dabba (inte gnugga!) hjälper du till att lyfta fläcken utan att sprida den ytterligare. Låt det verka en stund och skölj sedan noggrant med kallt vatten. Sedan kan du tvätta plagget som vanligt. Med lite tur har det alkoholbaserade lösningsmedlet hjälpt till att försvaga fläcken tillräckligt för att den ska försvinna helt i tvätten.

/
/
Sol
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!