Huvudvärk kan bero på en rad olika bakomliggande orsaker.
Huvudvärk kan bero på en rad olika bakomliggande orsaker. - Foto: Lise Åserud/NTB/TT och Martina Holmberg/TT

Då ska du söka vård för din huvudvärk – läkaren: "Kan vara allvarliga orsaker bakom"

Huvudvärk kan bero på flera saker och behandlas på olika sätt. Men vad kan man egentligen göra själv, när är det läge att söka vård och hur skiljer man huvudvärk från migrän? För Nyheter24 berättar Filip Saxena, chefläkare på Doktor.se, mer.


Att drabbas av huvudvärk är inte ovanligt, men det kan finnas flera bakomliggande orsaker till att den slår till, däribland stress, sömnbrist, för stor alkoholkonsumtion, synfel och spänningar i nackmuskulaturen. 

– Man kan även få huvudvärk i samband med infektioner exempelvis förkylningar, säger Filip Saxena, chefläkare på Doktor.se, och fortsätter vidare: 

– Ibland kan det vara allvarliga orsaker bakom, såsom trauma i form av slag mot huvudet exempelvis vid fall. Vid sällsynta fall kan en hjärntumör eller hjärnblödning ge huvudvärk.

Så kan du lindra huvudvärken själv

I många fall kan man lindra sin huvudvärk på egen hand, menar Filip Saxena. 

– Om det är på grund av stress kan man försöka stressa mindre, vila, se till att man återhämtar sig och få till en bättre sömn, vilket kan vara lättare sagt än gjort. 

– Misstänker man synfel kan man gå till optiker och undersöka synen, använda glasögon, ha pauser från datorskärmar, med mera.

Så vet du om du lider av kronisk stress: "Vanligt tydligt tecken"

Då är det läge att söka vård för huvudvärken

Enligt Filip Saxena finns det vissa tecken som man inte bör ignorera och som, om man upplever dem, indikerar att man bör söka vård för sin huvudvärk:

  • Plötslig intensiv huvudvärk utan tydlig anledning.
  • Ny form av huvudvärk som man inte känner till sedan tidigare.
  • Huvudvärk med nackstelhet och feber eller med andra neurologiska symtom.
  • Huvudvärk som inte ger med sig.
Foto: Jessica Gow/TT

Huvudvärk eller migrän? 

Intensiv huvudvärk kan också bero på migrän. Men hur skiljer man egentligen migrän från vanlig huvudvärk? 

– Huvudvärk på grund av migrän varar ofta 4-72 timmar. Oftast har man en förkänning att huvudvärken är på gång, säger Filip Saxena och fortsätter:

– Många har också ”en aura”, exempelvis att det blixtrar i synfältet innan man får huvudvärk. Huvudvärken är ofta pulserande och initialt ensidig. 

Om man börjar få förkänningar och anar att en migränattack smyger sig på rekommenderar Saxena att man vilar i ett mörkt tyst rum. 

– Man kan också prova receptfria smärtläkemedel exempelvis innehållande NSAID eller paracetamol.

5 tecken på att du lider av kronisk trötthet: "Utmanande tillstånd"

Symtomen du inte ska ignorera när du har migrän

Får du återkommande migränattacker flera gånger per månad eller attacker som varar i flera dagar, och upplever att läkemedel inte lindrar din migrän, bör du söka vård, uppger Filip Saxena. 

Även tillkomst av feber och/eller nackstelhet i samband med migrän är symtom man bör vara uppmärksam på och som man bör söka vård för. 

Foto: Martina Holmberg/TT

Så behandlas migrän 

När migrän behandlas kan det till exempel innebära livsstilsförändringar för att minska risken att attacker utlöses. Det kan då, enligt Filip Saxena, röra sig om att minska stress, dricka mindre alkohol och få till bättre sömnvanor. 

Om man har lättare migrän kan receptfria läkemedel med triptaner hjälpa. Den som har svårare migrän kan få receptbelagda läkemedel som förebygger att man drabbas av attacker.

– Vid illamående kan det vara svårt att ta tabletter och då kan man exempelvis ta en nässpray eller stolpiller, säger Filip Saxena. 

5 vanor som kan skada ditt immunförsvar: "Blir som ett kalhygge i luftrören"

/
/
Senaste nytt

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.

Här är maten Arbogakvinnan Johanna Möller får äta i fängelset

10 Sep 2023, 12:20
Johanna Möller, även känd som Arbogakvinnan, sitter fängslad på kvinnoanstalten i Ystad. Här har hon möjlighet att arbeta, utbilda sig och gå på yoga – men vad får hon att äta? Det har Nyheter24 tagit reda på.