Husvagnen ur Kalle Ankas jul
Vad är det för bil som drar Musses husvagn - Foto: Disney Channel España/Youtube

Vad kör Långben för bil i Kalle Ankas jul? – här är svaret

Att titta på Kalle Anka på julafton är en svensk institution sedan 60-talet, och en av de mest klassiska scenerna är när Musse Pigg tar med Kalle Anka och Långben är på husvagnssemester. Frågan är bara vad Långben egentligen kör för bil.


Kortfilmen där Musse Pigg och hans vänner åker i väg på husvagnssemester har varit en del av Kalle Anka-programmet på jul sedan 1982, och är nu en av de mest klassiska inslagen.

Själva husvagnen är som bekant en invecklad historia som bland annat bär med sig sin egen trädgård och utsikt, och är full med allsköns skrymslen och vrår.

Husvagnen agerar även garage åt dragbilen som rattas av Långben, och enligt Kalle Anka & Co är den inget mindre än en T-Ford – en av världens första folkbilar.

14 per år dör i jultrafiken – här är de farligaste vägarna

En bil av sin tid

Att dra husvagn med något så ålderdomligt som en T-Ford kan tyckas konstigt tills man inser att kortfilmen gjorde debut redan 1938, då T-Forden fortfarande var relativt modern.

Många tror att T-Forden var världens första bil, men så är inte fallet. T-Forden lanserades 1908, vilket är över 20 år efter att Karl Benz lanserade sin Patent-Motorwagen 1886.

T-Forden byggdes i över 15 miljoner exemplar. Foto:TT

Den är däremot den första bilen som massproduceras enligt löpandebandsprincipen, vilket gjorde den tillgänglig prismässigt för den breda massan.

Efter att löpandebandsprincipen implementerades 1914 rullade en ny T-Ford ut ur fabriken var 24:e sekund, och drygt 15 miljoner bilar hann således byggas innan produktionen upphörde år 1927.

Tips: Så förlänger du elbilens räckvidd på vintern

Inte den enda bilen i Kalle Ankas värld

Långbens T-Ford är inte den enda bilen i Kalle Ankas universum.

En annan känd vagn är Kalle Ankas egen Skruttomobil med registreringsnummer 313, som ska vara baserad på modellen American Bantam från 1938.

Krocktestet avslöjar: Populär suv livsfarlig för barn

Kalle Ankas klassiska Skruttomobil ska vara baserad på American Bantham - Foto:Youtube

Farmor Ankas bil är den mest ålderdomliga i serien, och är baserad på Detroit Electric från 1907, vilket är en elbil med en räckvidd på hela 34 mil. Elbilar var populära i början av det förra seklet, men konkurrerades ut av massproducerade bensinbilar som T-Forden.

I Kalle Anka Pocket har det också figurerat en sportbil vid namnet Alfalfa Romeo, baserad på Alfa Romeo Montreal.

Elbilen från 1907 – med 34 mils räckvidd

Bil
/