Stenskott
Vi är nu mitt i högsäsongen för stenskott - Foto: Henrik Montgomery/Fredrik Sandberg/TT

Så skyddar du framrutan mot stenskott

Våren är här, och med den även högsäsongen för stenskott. När snön smälter bort blottas nämligen allt det grus som spritts ut under den långa vintern. Antalet glasskador blir allt fler, men som tur är finns det sätt att anpassa sin körstil för att undvika stenskott.


Att antalet glasskador har ökat under de senaste decennierna beror på ett flertal anledningar, enligt Markus Ljungblad, skadechef på försäkringsbolaget Gjensidige.

Bilrutorna har exempelvis blivit tunnare, det är inte lika vanligt med stänklappar på bilarna som förr i världen, och antalet bilar på vägarna ökar varje år.

Det finns emellertid ett antal sätt att minska risken för stenskott, enligt Markus Ljungblad.

Ska Saab som bilmärke komma tillbaka? Ägaren ger besked

Så skyddar du bilen från stenskott

Ett av tipsen handlar om att välja att köra en annan väg än normalt, och välja vägar som har sandats mindre under vintern. Där ligger det helt enkelt inte lika mycket grus i vägkanten.

Att hålla längre avstånd till bilarna framför är också ett sätt att förebygga stenskott. Risken för stenskott är särskilt stor vid omkörningar eller vid påfarter till en ny väg, och där kan det således vara bra att vara extra försiktig.

För att skydda sig mot stenskott från mötande trafik kan man hålla ut mer mot kanten av vägbanan och sänka farten.

Enligt en studie genomförd av Demoskop åt Gjensidige uppger 77 procent av Sveriges bilister att de anpassar sitt körsätt för att undvika stenskott. 21 procent uppger att de inte gör något särskilt för att skydda bilen mot stenskott.

Beteendet som 8 av 10 stör sig på i trafiken

Om olyckan är framme

Markus Ljungblad noterar att det inte går att gardera sig helt mot stenskott, och att vi generellt kunde vara bättre på att hålla större avstånd i trafiken.

Skulle olyckan vara framme är det viktigt att snabbt täcka sprickan för att undvika att det samlas smuts i den.

– Annars är risken att den mindre glasskadan inte går att reparera. Be gärna en bilglasverkstad om ett klistermärke så att du skyddar glaset tills du kan laga det. Glöm inte att laga stenskottet innan den inledningsvis mindre skadan leder till att rutan spricker ordentligt så att den måste bytas ut helt, säger Markus Ljungblad.

Svenska uppfinningen irriterar bilförare: Men hyllas i Europa

Bilägare varnas: Bluffmakare skickar falska fakturor

Bil