Trafiken
Det är lätt att reta upp sig i trafiken - Foto: Gjensidige/Pontus Lundahl/TT

Beteendet som 8 av 10 stör sig på i trafiken

Det är lätt att reta upp sig på andra trafikanter när man kör bil, och ett beteende som många stör sig på i trafiken har med hastigheten att göra. 8 av 10 bilister stör sig på beteendet, och 7 av 10 har under det senaste året upplevt att det har lett till farliga trafiksituationer.


Vi vet alla att det kan vara farligt att köra för fort. Olycksrisken ökar, och man kan även få böter eller indraget körkort.

Att köra för långsamt är däremot inte heller bra, och att köra betydligt långsammare än vad som är lämpligt på en särskild vägsträcka är straffbart med böter.

Svenska uppfinningen irriterar bilförare: Men hyllas i Europa

Stör 8 av 10 bilister

En ny studie utförd av Demoskop åt Gjensidige visar att 81 procent av sveriges bilister stör sig på folk som kör för långsamt, medan bara 18 procent uppger att de inte irriteras av långsamma medtrafikanter.

– Irritation i trafiken är farlig eftersom vägilska kan leda till koncentrationstapp som i värsta fall kan leda till olyckor, säger Gjensidiges skadechef Markus Ljungblad.

Förälder och bilnörd? Här är fem pojknamn med bil-tema

Manar till lugn

Markus Ljungblad framhåller dock att man ska akta sig för att hetsa upp sig, då den som kör långsamt kan göra detta av en fullt legitim anledning som man som bakomvarande inte känner till.

Det är dock inte bra om det byggs upp en lång kö bakom ett långsamt fordon, efter detta kan leda till att någon i kön når sin kokpunkt och tar höga risker för att komma förbi.

– Det är alltid den omkörande förarens ansvar att säkerställa att omkörningen kan ske på ett säkert sätt, samtidigt är det alla trafikanters ansvar att göra sitt yttersta för att undvika att bidra till riskfyllda situationer, säger Markus Ljungblad.

Nybliven förälder? Här är fem flicknamn inspirerade av bilar

Håll koll i backspegeln

Att riskfyllda situationer uppstår på grund av att någon kör för långsamt är relativt vanligt enligt studien. 7 av 10 respondenter uppger att de bara under de senaste året har sett en situation som de upplevt som farlig på grund av att någon körde för långsamt.

– Du som kör långsamt har också ett ansvar. Håll alltid koll i backspegeln. Har du många bilar bakom dig och ingen framför så kan det vara ett tecken på att du bör släppa förbi dina medtrafikanter.

Det gäller enligt Markus Ljungblad också att vara observant på om bakomvarande fordon vill köra om dig.

– Märker du att bilen bakom dig verkar vilja köra om så avvakta tills du kommer till en lämplig sträcka, släpp gasen och håll ut mot kanten. Då kan den andra bilen köra om på ett säkert sätt och sedan kan bådas bilresa fortsätta på ett tryggt och lugnt vis, säger Markus Ljungblad.

Bilägare varnas: Bluffmakare skickar falska fakturor

Bil
Få motornyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu blir det enklare att ladda elbilen – tack vare ny lag

Vi testar Alfa Romeo Tonale – en passionerad laddhybrid?

igår 22:27
När Alfa Romeo lanserade sin kompakta suv Tonale var målet att locka till sig en bredare målgrupp. Toppmodellen av bilen är den fyrhjulsdrivna laddhybriden, och den har Gustaf Gripenlöf Karlberg testat.

Fixa rätt däcktryck på bilen – så gör du

igår 11:46
Att se till att man kör med rätt lufttryck i däcken är viktigt, och det är särskilt viktigt att kolla sina däcktryck när man precis har bytt mellan sommar- och vinterdäck. Det gäller även om du har fått bytet utfört på en verkstad. Så gör du för att kolla dina däcktryck.

Mitsubishi Outlander PHEV är tillbaka: Vi kör den på is

igår 02:17
Första generationen av Mitsubishi Outlander PHEV tog den svenska tjänstebilsmarknaden med storm, genom att vara relativt ensam som laddhybrid-suv på marknaden. Nu är modellen på väg tillbaka till Sverige i en helt ny generation, och Gustaf Gripenlöf Karlberg har fått ett smakprov på halt underlag.

Tre konceptbilar Volvo borde ha tillverkat

2 dagar sedan 17:00
Volvo har en lång och stolt historia som biltillverkare. Under många år var märket känt för att bygga bilar som var säkra och vettiga, men fruktansvärt tråkiga. Genom åren passerade det dock ritningar på ett antal roliga bilar över skrivborden på Torslandaverken, som tyvärr inte blev verklighet.

MC-knutten Jan Emanuel: Här är hans motorcyklar

2 dagar sedan 15:20
Entreprenören och politikern Jan Emanuel är inte bara en passionerad bilentusiast, utan äger också en rad motorcyklar. Här är de tvåhjulingar som han äger.