Saab
Kommer Saab som bilmärke någonsin tillbaka? - Foto: Erik Abel/TT/Saab

Ska Saab som bilmärke komma tillbaka? Ägaren ger besked

Vi är många här i Sverige som fortfarande är nostalgiska kring det klassiska bilmärket Saab, som i och med konkursen 2011 stängde sin fabrik i Trollhättan. Många hoppas också på att märket en vacker dag ska återuppstå, och nu har det kommit ett besked på den fronten från ägaren av varumärket.


De huvudsakliga resterna av Saabs biltillverkning köptes ur konkursboet av det nybildade företaget NEVS AB, som ägdes av kinesiska investerare.

Efter ekonomiska problem såldes NEVS elbilsprojekt Emily GT till det libanesiska företaget EV Electra, som säger sig ha som mål att sätta bilen i produktion – kanske i den gamla Trollhättan-fabriken.

Svenska uppfinningen irriterar bilförare: Men hyllas i Europa

Varumärket är i säkra händer

Varken NEVS eller EV Electra äger dock rätten till varken Saab-namnet eller den klassiska Gripen-loggan.

Varumärket Saab ägs i stället fortfarande av försvarsbolaget Saab AB, från vilket personbilsverksamheten knoppades av år 2000.

Nu har företagets presschef Mattias Rådström gett besked om Saab-namnets framtid som bilmärke i en intervju med Business Insider Polska.

Förälder och bilnörd? Här är fem pojknamn med bil-tema

Det ser mörkt ut

– Nej, vi har inga planer på att återställa Saab som bilmärke, sade Mattias Rådström till Business Insider Polska. Han förtydligar också att företagets fokus är på försvarsindustrin.

Enligt Mattias Rådström utesluter Saab också att sälja rättigheterna till varumärket, på det sätt som exempelvis har hänt med det klassiska brittiska MG-märket. MG har i dag kinesiska ägare, och säljer huvudsakligen billiga volymbilar utan mycket gemensamt med märkets sportiga historia.

Det klassiska Gripen emblemet ägs av lastbilstillverkaren Scania, som Saab länge var sammanslaget med. Även de var rädda för vad som skulle hända med loggan om rättigheterna hamnade i fel händer, och såg till att NEVS inte fick rätt att använda den.

Nybliven förälder? Här är fem flicknamn inspirerade av bilar

Volkswagens vanligaste modell är en korv – slog rekord 2023

Bil
Få motornyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu blir det enklare att ladda elbilen – tack vare ny lag

Vi testar Alfa Romeo Tonale – en passionerad laddhybrid?

igår 22:27
När Alfa Romeo lanserade sin kompakta suv Tonale var målet att locka till sig en bredare målgrupp. Toppmodellen av bilen är den fyrhjulsdrivna laddhybriden, och den har Gustaf Gripenlöf Karlberg testat.

Fixa rätt däcktryck på bilen – så gör du

igår 11:46
Att se till att man kör med rätt lufttryck i däcken är viktigt, och det är särskilt viktigt att kolla sina däcktryck när man precis har bytt mellan sommar- och vinterdäck. Det gäller även om du har fått bytet utfört på en verkstad. Så gör du för att kolla dina däcktryck.

Mitsubishi Outlander PHEV är tillbaka: Vi kör den på is

igår 02:17
Första generationen av Mitsubishi Outlander PHEV tog den svenska tjänstebilsmarknaden med storm, genom att vara relativt ensam som laddhybrid-suv på marknaden. Nu är modellen på väg tillbaka till Sverige i en helt ny generation, och Gustaf Gripenlöf Karlberg har fått ett smakprov på halt underlag.

Tre konceptbilar Volvo borde ha tillverkat

2 dagar sedan 17:00
Volvo har en lång och stolt historia som biltillverkare. Under många år var märket känt för att bygga bilar som var säkra och vettiga, men fruktansvärt tråkiga. Genom åren passerade det dock ritningar på ett antal roliga bilar över skrivborden på Torslandaverken, som tyvärr inte blev verklighet.

MC-knutten Jan Emanuel: Här är hans motorcyklar

2 dagar sedan 15:20
Entreprenören och politikern Jan Emanuel är inte bara en passionerad bilentusiast, utan äger också en rad motorcyklar. Här är de tvåhjulingar som han äger.