Tisdag 5 Jul
Stockholm

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Mina, 41, startade Facebook-grupp – som söker upp hat och krossar det

Journalisten och författaren Mina Dennert tyckte sig från början ha en ganska klar bild av den typiska näthataren.
1 av 6
Journalisten och författaren Mina Dennert tyckte sig från början ha en ganska klar bild av den typiska näthataren. Foto: Privat / Facebook / TT Nyhetsbyrån
Men det var en bild som hon en dag fick ändra uppfattning om.
2 av 6
Men det var en bild som hon en dag fick ändra uppfattning om. Foto: Privat
Hon kom till en vändpunkt – och i stället för att ignorera näthatet bestämde hon sig för att göra tvärtom.
3 av 6
Hon kom till en vändpunkt – och i stället för att ignorera näthatet bestämde hon sig för att göra tvärtom. Foto: TT Nyhetsbyrån
För mindre än ett halvår sedan startade Mina "Jag är här!", en aktionsgrupp på Facebook där medlemmarna aktivt söker upp artiklar och kommentarsfält där det finns hat, rasism och sexism.
4 av 6
För mindre än ett halvår sedan startade Mina "Jag är här!", en aktionsgrupp på Facebook där medlemmarna aktivt söker upp artiklar och kommentarsfält där det finns hat, rasism och sexism. Foto: Facebook
Så här kan det se ut i gruppen.
5 av 6
Så här kan det se ut i gruppen. Foto: Facebook
Eller så här.
6 av 6
Eller så här. Foto: Facebook

Näthat förpestar internet. Det finns överallt, hela tiden. Men det finns också de som tar upp kampen mot kränkningarna och hoten.

Kommentera (69)
Kopiera länk
Dela

Journalisten och författaren Mina Dennert, 41, tyckte sig från början ha en ganska klar bild av den typiska näthataren.

Men det var en bild som hon en dag fick ändra uppfattning om.

– Det var en helt vanlig kvinna jag känner, med vänner, barn och barnbarn. Hon var alltid trevlig när vi sågs, men på nätet delade hon de mest fruktansvärda lögner, hat och hets. Om muslimska män först och främst men även andra rasistiska inlägg, berättar Mina Dennert för Nyheter24.

– Det var så grovt att jag satt och skakade när jag läste, säger hon.

Mina DennertMina Dennert.

Det här blev en vändpunkt för Mina Dennert. I stället för att ignorera näthatet bestämde hon sig för att göra tvärtom – och ta det hela ett steg längre.

– Jag kände att jag var tvungen att börja säga emot. Första gången var jag livrädd. Det kändes som att det skulle dyka ner en bomb i brevlådan redan nästa dag. Men jag blev inte rädd för svaren jag fick. I stället blev jag stärkt, berättar Mina Dennert.

NäthatNäthat. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

För mindre än ett halvår sedan startade Mina "Jag är här!", en aktionsgrupp på Facebook där medlemmarna aktivt söker upp artiklar och kommentarsfält där det finns hat, rasism och sexism. Sedan slår de tillbaka – med motargument i en trevlig ton.

Bildkälla: Skärmdump från Facebook-gruppen

"Jag är här!" har vuxit snabbt och har i dag över 3 300 medlemmar, något som visar att det finns många människor som är trötta på det dåliga klimat som finns i många kommentarsfält på nätet, menar Mina Dinnert.

– Det är inte alltid lätt, för dem vi möter sysslar nästan uteslutande med mobbning, rasism och sexism. Det är väldigt få argument och väldigt många personangrepp. Det är ju det vi vill ändra på så då gäller det att föregå med gott exempel, säger Mina Dennert.


Bildkälla: Skärmdumpar från Facebook-gruppen

Personerna i gruppen kommer från alla möjliga politiska riktningar och bakgrunder. Gruppens syfte handlar i grund och botten om möjligheterna att styra Sverige demokratiskt, berättar Mina Dennert.

– Det är ju precis så här Hitler kom till makten. Det är bara ett eko som kommer att fortsätta att eka i oändligheten om vi inte slår ner på de här krafterna och börjar att tillämpa de lagar vi faktiskt har att tillgå i Sverige. Nazism och rasism är ju faktiskt förbjudet, säger hon.

Brukar du säga ifrån när du ser näthat?
Tack för din röst!
Kommentera (69)
Kopiera länk
Dela

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.