1 av 6
- Foto: Pixabay / Wikimedia Commons / Nyheter24
2 av 6
- Foto: Nyheter24
3 av 6
- Foto: TT Nyhetsbyrån
4 av 6
- Foto: TT Nyhetsbyrån
5 av 6
- Foto: TT Nyhetsbyrån
6 av 6
- Foto: TT Nyhetsbyrån

Ygemans känga mot Facebook: "Kränkningarna fortsätter"

Inrikesminister Anders Ygeman tycker att läget med näthat i Sverige är allvarligt. För att bekämpa det vill han jobba på flera fronter.


Det finns för mycket hat och hot på nätet och lagstiftningen är för svag. Det tycker Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Läget är allvarligt så tillvida att människor riskerar att dra sig för att uttrycka sina åsikter på nätet för att de riskerar att råka ut för hat eller hot, säger Anders Ygeman till Nyheter24.

Anders Ygeman under Almedalsveckan 2017.

Men precis som Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, har även Anders Ygeman förslag på hur man ska bekämpa näthat.

Här är tre konkreta saker han vill göra:

1. Sätt press på Facebook

Anders Ygeman vill att de stora sociala medier-bolagen, som till exempel Facebook och Twitter, ska ta bort kränkande material och radera det permanent, något han inte tycker att de gör tillräckligt bra idag.

– I alltför många fall blir kränkande material kvar på plattformarna, och då fortsätter kränkningarna långt efter första gången de har skett, säger Anders Ygeman.

Mark Zuckerberg, medgrundare till Facebook. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

2. Skärp lagstiftningen

För att få bort problemen med näthat vill Anders Ygeman dra åt tumskruvarna rejält när det handlar om de lagar som ska skydda dig om du drabbas av näthat.

– Vi vill göra en starkare och skarpare hat- och hotlagstiftning så att det som du och jag uppfattar som hot också ska kunna dömas som ett hot. Idag är ofta det inte fallet, säger Anders Ygeman.

Nya lagändringar är också på gång.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

3. Använd uppgifter till abonnemang

För att smidigare hitta de personer som näthatar vill Anders Ygeman att det ska gå lättare att hitta folk via deras internetabonnemang.

– Vi vill kunna använda oss av abonnemangsuppgifter för att kunna ställa den som hatar och hotar till rätta, säger han.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men det räcker heller inte med att skärpa lagstiftningen. Man måste jobba på flera fronter, menar Anders Ygeman.

– Alla de här lagskärpningarna kommer att få effekt, men det krävs också att vi som användare funderar över hur vi vill att internet ska fungera och hur man ska uppträda mot varandra.

Borde man jobba mer förebyggande med unga människor?

– Absolut, men många av de som hatar och hotar på nätet är ju vuxna människor som borde vara fullt kapabla att ta ansvar för sina handlingar. Det är lätt att göra detta till en barn- och ungdomsfråga. Jag tror att de ofta har bättre koll på hur man ska bete sig på nätet än vad många föräldrar har. Så det kanske är föräldragenerationen som borde upplysas och uppfostras i det här fallet, säger Anders Ygeman.

Anders Ygeman under Almedalsveckan 2017. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Här är några artiklar i vår granskning av situationen med näthatet:

Läs om när Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, berättar om varför partiet bojkottar politikerveckan i Almedalen i Visby.

Läs om Mina Dennert som startade en Facebook-grupp mot näthat – och hur det fick med den sen.

Moderattoppen Tomas Tobé vill lösa problemen med näthat genom hårdare straff, och Irena Pozar stämmer staten eftersom näthatare friades i rätten.

Även nya lagändringar som ska krossa näthatet är också på gång.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att näthatet kommer att minska med regeringens åtgärder?
Tack för din röst!