Kung Carl XVI Gustaf firade 50 år på tronen den 15 september 2023.
Kung Carl XVI Gustaf firade 50 år på tronen den 15 september 2023. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Christine Olsson/TT

50 år på tronen - här är presenterna kungen fick under firandet

Den 15 september firade kung Carl XVI Gustaf 50 år på Sveriges tron. Firandet pågick i dagarna långa och flera presenter tilldelades kungen.


Kung Carl XVI Gustaf firade hela 50 år på den svenska tronen den 15 september 2023. Firandet pågick under flera dagar med hyllningar på Stockholms gator, banketter och presentöverlämningar. 

Enligt Expressens uppgifter har kungen mottagit gåvor löpande under året för att hedra jubilaren under sina olika besök runt om i Sverige.

50 år som kung – här är presenterna 

  • Karlskrona kommun gav kungen fyra blå fotogenlampor med 24 karats gulddetaljer. 
  • Riksdagen och regeringens present var en åtta kvadratmeter stor väv som tillverkats efter akvarellen ”Sten i vatten” som gjorts av Lars Lerin.
  • Halmstad kommun gav kungen en present som är tänkt att ges vidare till prins Julian. Presenten var barnboken ”Kotten som försvann” av författaren Hanna Norling.
  • Hovet valde att ge kungen två monogram i guld som gjutits av skulptören Björn Jäderås från Småland. Nu pryder monogrammen muren vid det Kungliga skottet. 
  • Möbeln ”Kungatronen” kommer från Ikea och är en fåtölj i retrostil. Designen är av blått tyg med gula hjärtan på. Inspirationen är, enligt Expressen, från de svenska kläderna vid OS i München 1972, där drottning Silvia och kungen träffades för första gången.
  • Växjö kommun valde tidigare under 2023 att ge kungen en 250 kilo tung träbänk som är ämnad att stå på Ekobacken i Växjö som ett minnesmärke för kungens jubileumsbesök.
  • Svenska kyrkan i Karlstad valde att ge kungen två virkade kyrkråttor, föreställandes kungen och drottningen. 

Här kan du läsa mer om Ikeas gåva till kungen

En åtta kvadratmeter stor väv som gjorts efter Lars Lerins akvarell mottog kungen under 50 årsfirandet. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ikeas "Kungatronen" som Carl XVI Gustaf fick när han firade 50 år på tronen. Foto: Mikaela Landeström/TT

Träbänken som tilldelades kungen när han var i Växjö. Foto: Mikael Fritzon/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!