Drottning Silvia
Allt du vill veta om Sveriges drottning Silvia – hur hon träffade kungen, den stora familjen, barnbarnen, hennes längd och mycket mer. - Foto: TT Bild, Fredrik Sandberg/TT Bild, Stella Pictures

Allt om drottning Silvia: bilderna som ung, längd och familj

Sveriges drottning Silvia Sommerlath går in i sitt åttionde år, och har verkligen levt ett riktigt händelserikt liv. Här är allt du vill veta om Silvia: bilderna som visar hur hon såg ut som ung, allt om hennes familj, hur hon träffade kung Carl XVI Gustaf och bröllopet.


Drottning Silvia ålder – hur gammal är hon?

Drottning Silvia föddes den 23 december 1943 i den tyska staden Heidelberg. Det betyder att hon under år 2023 fyller 80 år, och år 2024 blir hon 81 år gammal. 

När drottning Silvia fyllde 73 år så berättade hon om känslorna kring att åldras. I en intervju med tidningen Äldreomsorg, som Göteborgposten då rapporterade om, så öppnade Silvia upp om sina tankar.

– Man önskar sig förstås god hälsa och att få ha sin familj omkring sig de sista åren. Trappa ner? Om jag kan vara till nytta vill jag gärna fortsätta vara med, sa Silvia till tidningen.

Drottning Silvia längd – hur lång är hon?

Många är det kanske som undrar hur lång vår ståtliga drottning är. Uppgifterna går dessvärre i sär om hennes längd. Enligt sajten imdb och tidningen Hänt så är drottning Silvia 170 centimeter lång, medan Svensk Dam har rapporterat att drottning Silvia är 165 centimeter lång.

Hela kungafamiljen samlad år 2023. Från vänster prins Oscar, prinsessan Estelle, prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prins Julian, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Madeleine, Christopher O'Neill, prins Nicolas. Sittande från vänster prins Gabriel, prins Alexander, drottning Silvia, kung Carl Gustaf, prinsessan Leonore, prinsessan Adrienne. Bildkälla: Clément Morin/Kungl.Hovstaterna

Drottning Silvia ung – hur såg hon ut som barn?

Drottning Silvia har alltid varit vacker som en dag, och redan som barn var hon givetvis sockersöt – vilket du kan se exempel på om du tar en närmare titt på alla bilderna här nedan!

Drottning Silvia som barn. Här i födelseorten Heidelberg 1943. Bildkälla:
Silvia Sommerlath i Sao Paulo, Brasilien 1947. Bildkälla: TT Bild
Silvia Sommerlath med med mamma Alice. Bildkälla: TT Bild
Silvia Sommerlath och storebrodern Jörg Sommerlath på Silvias första skoldag vid Colégio Visconde de Segaro i Sao Paulo i Brasilien 1949. Bildkälla: TT Bild

Drottning Silvia familj – vem var hennes mamma och pappa?

Drottning Silvia är dotter till Walther Sommerlath och Alice Sommerlath. Drottningens mamma Alice föddes den 15 maj 1906 i São Paulo, Brasilien. Alice och Silvias pappa Walther gifte sig den 10 december 1925, och under sina år tillsammans fick de fyra barn. 

Walther, Silvia och Alice Sommerlath. Längst till höger Silvias bror Jörg. Bilden är tagen 1976, två dagar före att Silvia gifte sig. Bildkälla: Ragnhild Haarstad/SVD/TT Bild

Då Alice sent i livet drabbades av Alzheimers sjukdom så tillbringade hon de sista åren i livet på Drottningholms slott. Hon dog, 90 år gammal, den 9 mars 1997.

Walter Sommerlath var en tysk affärsman, och år 2002 kunde tidningen Arbetaren avslöja att han varit medlem i det tyska nazistpartiet. Journalisten Johan Åsard gjorde för Kalla Fakta år 2010 en rad avslöjanden om drottning Silvias pappa och hans tyska affärer under andra världskriget. 

Walther Sommerlath, gick redan 1934 med i nazistpartiet, visar ett registerutdrag från Tyskland som publicerades av tidningen Arbetaren. Handlingen från Bundesarchiv i Berlin som visar att Walther Sommerlath blev medlem i nazistpartiet den första december 1934.

Dokumentären som Kalla Fakta gjorde väckte starka reaktioner hos drottning Silvia, som satte sig ned och författade ett brev till den dåvarande TV4-chefen Jan Scherman.

Vad drottning Silvia skrev i brevet till TV4 och Jan Scherman kan du läsa mer om här.

Uppgifterna om att pappan skulle ha varit nazist tog hårt på drottningen, och hon tillsatte en egen utredning för att få veta mer om hur det låg till. 

År 2020 framkom det uppgifter om att Walther varit med i nazistpartiet som en "skenmanöver", något som tidningen Expressen då rappoterade om. 

Har drottning Silvia syskon?

Ja, drottningen har tre syskon och bara storebrodern Ralf Sommerlath, som föddes 1929, är i livet idag. De andra syskonens namn var Walther Ludwig Sommerlath (1934 - 2020) och Hans Jörg Sommerlath (1941 - 2006).

Drottning Silvia och brodern Ralf fikar på Solliden år 2008. Bildkälla: Mikael Fritzon/TT Bild

Hur träffade drottning Silvia kung Carl XVI Gustaf?

Silvia och kung Carl XVI Gustaf träffades under OS i München den 26 augusti 1972. Silvia var värdinna under öppningen av OS, och hennes roll var att ta hand om alla VIP-gäster som kom dit. 

Drottning Silvia var värdinna under OS i München 1972. Bildkälla: Stella Pictures.

I en intervju med Svensk Dam har drottning Silvia berättat om deras första möte.

– Men så kände jag att det var en person som tittade på mig genom en kikare, på bara några meters håll. Och det var kungen! Jag vet inte vad jag ska säga, men...det var mycket speciellt. Det var som att tiden stannade... Det var mycket märkligt. Jag tror att det var då som det sa klick, berättade hon då.

Kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath på nattklubben Bar Kinki i München en sommarkväll 1972. Bildkälla: TT Bild

Silvia hade ingen aning om vem kungen var. Men efter att de utbytt blickar så bjöd kungen drottning Silvia på middag – och resten är historia.

Kungen och drottningen 1976 på Solliden. Bildkälla: Leif R Jansson/TT Bild

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia bröllop – när gifte de sig?

Den 12 mars 1976 förlovade sig paret på det Kungliga slottet i Stockholm. 

Året är 1976 och Kung Carl XVI Gustaaf och Silvia tillkännager sin förlovning på slottet. Bildkälla: Freddy Lindström/TT Bild

Det storslagna bröllopet med 1 200 gäster ägde rum den 19 juni 1976 i Storkyrkan. 

Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf gifter sig i Storkykan 1976. Bildkälla: TT Bild
Drottning Silvia i brudklänning från Dior. Brudbuketten bestod av vita orkidéer, jasmin och liljekonvaljer. Bildkälla: TT Bild
Silvia Sommerlath och kung Carl XVI Gustaf gifter sig i Storkyrkan 1976. Bildkälla: TT Bild

Drottning Silvia var klädd i en fantastisk klänning från det franska modehuset Dior medan kungen var klädd i svenska flottans uniform. Trots allt ståhej den här dagen så kände sig Silvia lugn. 

I boken Bilder ur mitt liv som är skriven av Charles Hammarsten och Elisabeth Tarras-Wahlberg så berättade drottning Silvia mer om känslorna.

– Jag var upprymd, men jag kände samtidigt en inre ro och harmoni. Det var som om jag var ensam i världen med min blivande man. Omgivningen fanns inte, berättade hon i boken, enligt Aftonbladet.

Därför får gästerna på en kunglig middag ALLTID en skiva Wasaknäcke på sin servett

Vilka är drottning Silvias barn?

Drottning Silvia och Kung Carl XVI Gustaf har tre barn tillsammans – och alla är de faktiskt "sommarbarn"!

  • Kronprinsessan Victoria som föddes den 14 juli 1977
  • Prins Carl Philip som föddes 13 maj 1979
  • Prinsessan Madeleine som föddes 10 juni 1982
Drottning Silvia med kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip 1981. Bildkälla: Jan Collsiöö/TT Bild
Kungafamiljen 1983. Prins Carl Philip, kung Carl XVI Gustaf, kronprinsessan Victoria, drottning Silvia och prinsessan Madeleine. Bildkälla: Jan Collsiöö/TT Bild

Hela familjen samlad! Bildkälla: Stella Pictures.
Drottning Silvia med prins Carl Philip och prinsessan Madeleine åker släde 1985. Bildkälla: Anders Holmström/TT Bild

Drottning Silvia gravid – så såg hon ut 

Det finns inte allt för mycket bilder från den här tiden, men de få bilder på drottning Silvia när hon var gravid visar bland annat hur hon tog emot nordiska rådet på Stockholm slott, och när hon var höggravid med kronprinsessan Victoria så tog drottningen och kungen emot bland annat Tobagos president på slottet. 

Drottning Silvia, gravid i cirka 4:e månaden 1977. Bildkälla: Jan Collsiöö/TT Bild
Drottning Silvia låg inte på latsidan bara för att hon var gravid. Här träffar hon amerikanska utbytesstudenter på slottet 1977. Bildkälla: Jan Collsiöö/TT Bild
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf tar emot Tobagos president på slottet 1977. Bildkälla: Bertil Ericson/TT Bild
Drottning Silvia gravid 1979. Bildkälla: Jan Collsiöö/TT Bild

Hur många barnbarn har drottning Silvia?

Snacka om fullt hus. Drottning Silvia har nämligen totalt åtta barnbarn. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har dottern prinsessan Estelle och sonen prins Oscar

Prins Carl Philip och hans Sofia har tre små prinsar – prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian

Även prinsessan Madeleine har tre barn. Tillsammans med Chris O'Neill har hon barnen prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

Drottning Silvia fick sällskap av sina barnbarn: prins Oscar, prins Nicolas, prins Gabriel, prinsessan Adrienne, prinsessan Estelle, prinsessan Leonore, prins Alexander och prins Julian, när man tog emot och dekorerade slottets julgranar från Skogshögskolans studentkår i Umeå på Stockholm slott i december 2023. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT Bild

Prinsessan Madeleine visar kärleksgåvan från Chris: "Kaxigt och dyrt"

Drottning Silvias barnsjukhus – när grundades det?

Drottning Silvias barnsjukhus är en del av Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Verksamheten har varit igång sedan 1997, men har burit drottningens namn sedan 1999. 

Idag är det Sveriges största barnsjukhus. Enligt sjukhusets hemsida så bedriver de högspecialiserad vård inom områden som transplantationer av hjärta och lungor. De har även ett barncancercentrum och bedriver även ätstörningsvård.

Drottning Silvia på besök på drottning Silvias barnsjukhus. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT Bild

Har drottning Silvia demens i släkten?

Ja, drottning Silvia har demens i släkten. Drottningens mamma Alice hade Alzheimers. I en intervju med Demensförbundet har drottningen berättat att det första tecknet var att hennes mamma inte klarade av att packa sin egen resväska efter ett besök på Drottningholms slott. 

I intervjun berättar Silvia att hennes pappa Walther hade valt att hålla sjukdomen hemlig för både mamman och Silvia.

Alice Sommerlath. Bildkälla: Stella Pictures.

– Det var synd, för det hade hjälpt mig att hantera min mors sjukdom, sa drottning Silvia till Demensförbundet.

Alzheimern gjorde att Alice tynade bort, och även drottningens bror Walther dog av sjukdomen, något som Hufvudstadsbladet har skrivit om. 

1996 grundades Silviahemmet av drottning Silvia. Den största delen av verksamheten handlar om att utbilda undersköterskor till specialister på demensvård. De får då titeln "Silviasyster". Silviahemmet har även en mindre verksamhet dit de med demenssjukdom tas emot av "systrarna".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!