En vit månad kan vara bra för hälsan menar läkaren.
En vit månad kan vara bra för hälsan menar läkaren. - Foto: Kallestad, Gorm /TT Christine Olsson /TT

Det händer i kroppen efter en vit månad

"Jag ska ta en vit månad", är en fras vi alla känner igen – men vad händer egentligen i kroppen när vi slutar dricka alkohol?


Efter många veckors alkoholkonsumtion är det helt naturligt att vilja ta en paus från bärs och bubbel. Konceptet är närmare känt som "en vit månad" och innebär att avstå från alkoholhaltiga drycker under minst fyra veckor. Vi tänker oss att den här månaden ska rena en från giftet, men frågan som naturligtvis uppstår är vad som händer i kroppen under en vit månad?

Hälsosamma mängder alkohol ifrågasätts

Det här händer i kroppen under en vit månad

Fredrik Hageman, distriktsläkare i Kalmar, förklarar i ett samtal med P4 Kalmar vilka fysiska förändringar som en alkoholfri månad kan medföra. Han menar att det bara finns positiva effekter med att ta en paus från alkohol, förutsatt att personen i fråga inte är alkoholberoende och riskerar att råka ut för allvarliga abstinensbesvär. 

– Kroppen är rätt så bra på att studsa tillbaka så det händer ganska mycket på en månad, säger Hageman.

Att kroppen mår bättre av att vara nykter stämmer alltså. Några exempel på förändringar kan vara en förbättrad sömn, mindre huvudvärk och en bra vätskebalans. Blodtrycket går ner och de som plågas av magont kan känna sig trygga i att magen mår bättre under den vita månaden. Levern är också bra på att återhämta sig under kort tid. 

Även Sven Andréasson, som är alkoholläkare och professor på Karolinska institutet, håller med om att en vit månad är bra för den långsiktiga hälsan.

– Det bästa scenariot är om du omprövar en del rutiner under den här månaden och kanske upptäcker att det går bra att dricka mindre även i sociala sammanhang, säger han till IQ. 

Så mycket alkohol får man dricka i Så mycket bättre

Här är länen där svenskarna dricker minst alkohol

7 symptom du knappt märker – som kan tyda på allvarliga sjukdomar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!