Ny forskning från Göteborgs universitet visar att äldreboenden som inte drivs av vinst är bäst.
Ny forskning från Göteborgs universitet visar att äldreboenden som inte drivs av vinst är bäst. - Foto: Janerik Henriksson/TT Pontus Lundahl/TT

Det är Sveriges bästa äldreboenden: "Mest kompetenta"

Att välja rätt äldreboende kan vara svårt, men det finns faktorer som avslöjar vilka som är bäst. Ny forskning från Göteborgs universitet visar vilka det är.


Forskare från Göteborgs universitet har undersökt hur kvalitén ser ut på Sveriges äldreboenden. 20 procent av alla äldreboenden i Sverige är icke-kommunala, och bland dessa varierar kvaliteten. 

195 000 svenskar får sänkt pension – är du en av dem?

Forskning om äldreboenden

Studien omfattar 2 639 icke-kommunala äldreboenden. För att se vilka som var bäst jämförde forskarna personaltäthet, tillgång till sjuksköterskor, personalens utbildningsnivå, boendenöjdhet, och slutligen hur väl boendena uppdaterat sina handlingsplaner. Resultatet är färdigställt efter sju års studier. 

Icke-kommunala boenden inkluderar fyra alternativ:

  • Privata bolag, vilket är ett vinstdrivande företag där aktierna inte kan köpas eller säljas på börsen.
  • Börsnoterat företag, som också är vinstdrivande, men företagets aktier kan köpas och säljas på börsen.
  • Riskkapitalbolag. Också ett vinstdrivande företag som skjuter till pengar till andra företag, i förhoppning att det ska gå bra för dessa företag och i längden sig själva.
  • Icke-vinstdrivande organisation. Det är ett företag eller organisation som inte har vinst som sitt huvudsyfte. Det kan exempelvis vara en ideell förening eller företag som drivs av stiftelser. Pengarna i en stiftelse kan exempelvis komma från ett testamente. 
Vilket äldreboende man väljer spelar stor roll, enligt forskningen. Foto: Ali Lorestani/TT


Listeriautbrott på äldreboende – efter brister i renhållning

Vilket äldreboende är bäst?

Forskningens resultat visar att de boenden med bäst kvalité tillhör den icke-vinstdrivna gruppen. 

– Äldreboenden som drivs av icke-vinstdrivande organisationer har högst kvalitet. Lägst kvalitet håller äldreboenden som drivs av börsnoterade bolag och riskkapitalbolag, säger Rasmus Broms, statsvetare och forskare bakom studien, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Här ser vi högst personaltäthet, många sjuksköterskor, den till utbildning sett mest kompetenta omsorgspersonalen, och flest nöjda brukare.

Tidigare forskning från Dagens medicin visar också att medarbetare på icke vinstdrivna äldreboenden är tryggare och mindre stressade än de som jobbar på vinstdrivande ställen. 

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Allt fler skuldsatta döda – så ska du göra som anhörig

Det här är försäkringsbedrägeri – missen kan ge fängelse

Sakta i backarna! Tidig deklaration kan kosta dig tusenlappar

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!