Juristen Arne Larsson berättar hur anhöriga ska hantera skulder hos en avliden familjemedlem.
Juristen Arne Larsson berättar hur anhöriga ska hantera skulder hos en avliden familjemedlem. - Foto: Jessica Gow/TT Erik Nylander/TT

Allt fler skuldsatta döda – så ska du göra som anhörig

Allt fler lämnar stora skulder efter sig när de dör, enligt Arne Larsson, jurist och expert på arvsrätt. Han berättar därför hur man ska tänka som anhörig till ett skuldsatt dödsbo.


Att vara skuldsatt är inte en enkel situation, speciellt mot slutet av sitt liv. När ens tid är kommen vill man gärna lämna någonting fint till sina barn och barnbarn, men det är inte alla som har så tur. Antalet personer som dör med obetalda skulder ökar nämligen, enligt Arne Larsson, jurist och expert på arvsrätt på Familjens jurist.

Han menar att detta är ett problem som går ut över familj och vänner till den avlidna. För att underlätta har Larsson delat sina bästa tips till Familjens jurist, för att hjälpa anhöriga som fått en anhörigs skuld i knät. 

Skuldsatt? Så tar du dig ur din ekonomiska knipa

Vad är ett dödsbo?

När en person dör kallas den avlidnes tillgångar och skulder för ett dödsbo. Arne Larsson menar att det finns ett flertal saker som behöver göras för att avsluta ett dödsbo. En av de viktigaste sakerna är att skapa en bouppteckning.

– Det är då som tillgångar och skulder antecknas till det värde de hade på dödsdagen, och man kan se hur mycket tillgångar och skulder som dödsboet har och hur stort arvet blir. Men det blir mer och mer vanligt att de efterlevande inte får något arv från den avlidne, säger Larsson till Familjens Jurist.

Allt fler personer dör skuldsatta. Foto: Jessica Gow/TT


Steg för steg – så går det till när din skuld hamnar hos Kronofogden

Experten: Så gör du när en skuldsatt familjemedlem dör

Om anhörig går bort kan det vara svårt att veta vad man ska göra, och var man ska börja. Enligt Larsson finns det några viktiga steg att följa:

  • Kontakta den avlidnes bank. Detta gör du för att banken snabbt ska avsluta automatiska överföringar och autogiron. Det är extra viktigt om dödsboet har lite tillgångar, för att skulderna inte ska öka ytterligare. 
  • Dela inte upp personens tillgångar förrän alla skulder är betalda. Du ska inte heller hämta några saker från personens hem innan bouppteckningen är färdig. Anledningen till detta är att saker i hemmet kan användas för att betala av skulden.
  • Om tillgångar saknas i dödsboet kan du sätta det i konkurs. Det innebär att de personer eller företag som har fordringar på dödsboet kan få en del av det som finns kvar, men att inte hela skulden blir betald.
  • Tänk på att du aldrig ärver skulder personligen, om du inte är medlåntagare. Om den avlidne bodde utomlands kan det också vara viktigt att ha koll på EU:s nya förordning från 2015, som säger att det är lagen i det land den avlidne var bosatt i som styr vad som gäller.
  • Var inte rädd för att be om hjälp, exempelvis av en jurist. Att själv lösa en förälders skulder kan vara både emotionellt- och praktiskt utmanande. 

Gas eller broms – så funkar pensionen

Det här är försäkringsbedrägeri – missen kan ge fängelse

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!