Läkare på akademiska sjukhuset glömde ett decimeterlångt metallföremål i en två-årings kropp. Bilden är en genrebild.
Läkare på akademiska sjukhuset glömde ett decimeterlångt metallföremål i en två-årings kropp. Bilden är en genrebild. - Foto: Martina Holmberg / TT Johan Nilsson/TT

Läkare glömde stort metallföremål i 2-årings kropp: "Lidande"

Ett decimeterlångt metallföremål glömdes kvar i en tvåårings kropp efter en operation på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nu kritiserar inspektionen för vård och omsorg sjukhuset för misstaget.


Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritiserar Akademiska sjukhuset i Uppsala efter att en 10,5 centimeter lång metalledare av misstag lämnades kvar i blodkärlet på en tvåårig pojke. 

Planen var att operera in en så kallad venkateter, även kallad PICC-line, i pojkens blodkärl i överarmen. Slangen gör att personen kan få behandling och lämna prover, utan att behöva bli stucken i armen eller händerna, enligt 1177

Kvinna dog efter operation – fick inte plats på sjukhus

Metalledare blev av misstag kvar

Det var alltså när pojken fick sin venkateter insatt i ett blodkärl som en tunn metalledare av misstag blev kvar. Några dagar senare upptäcktes föremålet på röntgen – men läkarna misstog den för en bit av en annan kateter och bedömde därför att det inte var akut att ta bort det. 

Det dröjde därför nästan två veckor innan metalledaren opererades ut genom öppen bukoperation. Den hade då flyttat sig genom kroppen från bröstkorgen ned till magen.

Ivo kritiserar därför sjukhuset, men också de ansvariga läkare som bedöms ha brustit i noggrannhet och kontroll. De menar att det tog för lång tid innan det bestämdes att föremålet skulle opereras ut. 

Det var på akademiska sjukhuset i Uppsala som pojken fick en PICC-line. Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Aldrig ha behövt gå igenom detta helvete"

I anmälan mot sjukhuset, som Nyheter24 har tagit del av, beskriver pojkens mamma vårdförloppet. Hon berättar att ingen på sjukhuset har kunnat förklara hur misstaget kunde ske, och hon kritiserar sjukhusets rutiner. 

"Om man bara hade som rutin att mäta ledarna på op så skulle vi aldrig ha behövt gå igenom
detta helvete.", skriver hon i anmälan. 

Mamman förklarar också att pojkens unga ålder har gjort det svårt att bedöma exakt hur ont han har haft innan och efter operationen, men att sonen har haft det tufft efter sjukvårdens misstag. 

"Varje undersökning och provtagning är jobbig då han genomgått så mycket de senaste månaderna. Hur förklarar man för en tvååring att vi måste operera bort en metalledare ur kroppen?"

Fler unga män tar Viagra – utan att behöva det: "Allvarliga skador"

Akademiska sjukhuset: "Beklagar djupt"

Nyheter24 har varit i kontakt med Akademiska sjukhuset, som menar att de inte kan gå in på fallet i detaljnivå på grund av sekretesskäl, men att de är djupt berörda av händelsen.

– För det första vill jag på det djupaste beklaga det som hände och barnets och även föräldrarnas förlängda lidande, säger Rainer Dörenberg på Akademiska sjukhusets barnsektion till Nyheter24. 

Dörenberg förklarar att sjukhuset har genomfört förändringar i sin rutin för inläggningen av PICC-line efter händelsen med två-åringen, exempelvis genom att komplettera ingreppet med fotografier. 

– Dessutom informerades all inblandad personal om rutinen och riskerna vid inläggningen av en PICC-line, fortsätter han. 

Kvinna fick andra gradens brännskador under förlossning

Sjukhuset skickade hem kvinna med akut smärta – dog i cancer

54-årig man hittades död hemma – fick aldrig den vård han lovats

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!