En kvinna blev brännskadad under förlossningen.
En kvinna blev brännskadad under förlossningen. - Foto: Emil Langvad/TT & Claudio Bresciani/TT

Kvinna fick andra gradens brännskador under förlossning

En kvinna fick både bedövning och en värmekudde under förlossningen. Efter en timme upptäcktes brännskador på kvinnans ben, som i slutändan krävde plastikkirurgi.


Vad gör Inspektionen för vård och omsorg (Ivo)?

Inspektionen för vård och omsorg, även kallad Ivo, är en statlig myndighet för vård och omsorg. 

Ivo utövar tillsyn över hälso- och sjukvård, socialtjänst och verksamhet. 

De utreder händelser där patienter skadats, fått bestående skador, fått ett ökat behov av vård eller avlidit. Myndigheten utreder även klagomål som gäller tvångsvård och händelser som allvarligt och på ett negativt sätt påverkat integritet, självbestämmande eller rättslig ställning.

Källa: ivo.se och regeringen

Enligt en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som Nyheter24 tagit del av, fick en kvinna brännsår under förlossningen. Skadorna kom att kräva omfattande vård hos en plastikkirurg med smärtsam bortskrapning av död hud.

Patient dog av hjärtstopp – skickades hem från akuten

Kvinna brännskadad under förlossningen

Händelsen utspelade sig under en förlossning på Universitetssjukhuset i Örebro då en kvinna fick både ryggbedövning och en värmekudde mellan låren som smärtlindring. När kudden togs bort efter en timme hade hon brännblåsor på båda låren. 

”Efter några timmar förvärrades blåsorna och den ena sprack, huden blev kraftigt rodnad. Läkare tillkallades för inspektion och remiss till plastikkirurg skrevs omgående. Patienten har fått 2:a gradens brännskada. Hon har haft täta besök hos plastikkirurg för omläggning av brännsåren som sträcker sig från ljumsken ner mot knät på båda låren”, står det i anmälan.

Pensionär låg 12 timmar på golvet utan mat och omvårdnad

Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En liknande händelse i Malmö anmäldes också till Ivo i juni i fjol.

Den aktuella typen av gel-värmekudde som skadade kvinnan fylls med vatten och värms i mikro. Kudden används även på BB i Linköping, dock inte vid ryggbedövning (EDA).

Funktionsnedsatt inlåst 18 timmar om dygnet i 17 år

Psykolog uppmanade patient att fantisera om att våldta

/
/
IVO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!