Nyheter24 har pratat med ekonomibloggaren Mathilda Vernersson om hur du ska maxa sparkontot.
Nyheter24 har pratat med ekonomibloggaren Mathilda Vernersson om hur du ska maxa sparkontot. - Foto: Jessica Gow/TT & Henrik Montgomery/TT

Så maxar du sparkontot i vinter – med enkla knepet: "Vänd på steken"

För att få fart på sparande behöver de flesta tänka om när det gäller inkomster och utgifter, menar ekonomibloggaren Mathilda Vernersson.
– Anpassa dina utgifter efter ditt sparande och inte tvärtom, säger hon till Nyheter24.


Under årets mörkare månader är det viktigt att ha koll på sin ekonomi, speciellt när risken för höga el- och livsmedelskostnader riskerar att stiga. Därför har Nyheter24 kontaktat ekonomibloggaren Mathilda Vernersson, som till vardags driver bloggen "Över till annat", där hon delar med sig av tips och insikter kring privatekonomi.

Tjäna extra pengar? Så gör du – enligt experten: "Skattefritt upp till 40 000"

"Det största misstaget småsparare gör"

När lönen landar på kontot är det viktigt att ha rätt tänk kring hur man ska se på sin egna ekonomi, menar Vernersson.

– Det största misstaget småsparare gör är att tänka: lönen som kommer in minus utgifterna resulterar i det du kan spara. Vänd på steken och tänk: lönen som kommer in minus ditt sparande resulterar i det du kan lägga på fasta och rörliga utgifter. Anpassa dina utgifter efter ditt sparande och inte tvärtom.

I händelse av att förutsättningarna i ditt liv gör det svårt att förhålla dig till att utgifterna ska anpassas till sparandet så föreslår hon även ett annat knep för att hitta en liknande väg.

Har du partner? Så kan ni spara 10 000 kronor – i månaden

Be arbetsgivaren sätta in lönen på sparkontot

Genom att ta ett snack med chefen på arbetsplatsen kan du på ett enkelt sätt skapa en bra förutsättning för att låta sparandet styra utgifterna och inte tvärtom.

– Tycker man att detta är svårt så finns det ett knep och det är att man kan be arbetsgivaren sätta in lönen direkt på sparkontot. Sen tar man ut de pengar man endast behöver till sina utgifter. Det är ett bra nybörjarsätt för att sparka igång sparandet, förklarar hon.

Genom att ha en medvetenhet varje månad när lönen kommer in hjälper, enligt Mathilda Vernersson, dig att ha en tydlig struktur kring sparandet som varje månad får möjlighet att växa istället för att minska. 

Maxa julbudgeten redan nu – med fyra enkla knep