LKAB Malmbanan spårväg räls urspårning snöstorm
LKAB:s tåg mot Kiruna spårade ur. Igen. - Foto: LKAB

Bedrövliga notan för urspårningen: 100 miljoner per dag

Det tog inte lång tid – bara 4 dagar var Malmbanan igång efter ett 65 dagar långt reparationsarbete. Sedan var olyckan framme igen.
–Det kändes bedrövligt. Det var hemskt. Vi var så glada att trafiken var igång, säger Anders Lindberg som är presschef på LKAB, i en intervju med Nyheter24.


Mellan gruvorna i Kiruna och Gällivare och Luleå hamn i Norrbotten, och Narvik hamn på den norska fjällkusten går en livsviktig järnvägssträcka som kallas för Malmbanan. Anledningen är att den fraktar kolossala mängder järnmalm – varje dag.

– Det kändes bedrövligt. Det var hemskt. Vi var så glada att trafiken var igång, säger Anders Lindberg som är presschef på LKAB, i en intervju med Nyheter24.

MISSA INTE: 5 miljoner svenskar fick dela på guldregnet när börsraketen fick fart – är du en av dem?

Malmbanan och lasterna till Narvik


Det går tio tåg per dag från Kiruna till Narvik, och fyra tåg från Gällivare till Luleå. Kiruna, Gällivare och Luleå ligger alla i Norrbotten. 

Tågen tuffar igenom fjällen i vind, snö och minusgrader för att nå industrihamnen i Norge. Men inte den här vintern förstås. I december spårade ett tåg ur på vägen mot hamnen – fullastat med järnmalm. Det tunga tåget slog sönder rälsen under sig.

Malmbanan öppnar igen

Olyckan framme igen

25 000 betongslipers behövde bytas ut och repareras längs med den 15 kilometer långa rälsbanan som skadats.

– Det var 30 minusgrader och snöstorm periodvis. De har gjort ett mycket bra jobb i tuffa förhållanden, säger Anders Lindberg.

Glädjen var stor eftersom det inte finns några alternativa vägar för att frakta malmen från lagren i Norrbotten till Narvik. Därför var det särdeles motigt för humöret i lördags när det visade sig att ytterligare ett tåg spårat ut.

Denna gång var det i närheten, men inte på samma plats som det förra tåget. Dessutom var det ett tomt tåg på väg från Narvik, och därför har de nya skadorna troligen inte att göra med den förra skadan.

Sabotage utreds på Malmbanan: "Rutin"

Jävlar anamma, berättar LKAB

– Det finns ett jävlar anamma hos de som jobbar med den här frågan. Vi ska få iväg malmen till Narviks hamn, säger Lindberg till Nyheter24.

Men det är lättare sagt än gjort. Spårsträckan som eventuellt skadats av det 68 vagnar långa tåget har täckts med stora mängder snö.

Borstar och skottar i minusgraderna

– Trafikverkets folk är där med snöslunga och därefter borstar för att titta på rälsen och utvärdera hur stora skadorna är. Vi vet inte ännu, för vi kan inte se rälsbanan i vädret.

Att tåget inte var lastat gör att man misstänker att skadorna inte kommer vara lika omfattande denna gång. Tågen har kört med 80 procent av maxlast och med nedsatt hastighet förbi området som reparerats för att inte anstränga de nylagda rälsen efter den förra olyckan. Lokföraren som satt i tåget skadades inte i olyckan.

– Det är det viktigaste, säger Lindberg till Nyheter24.

Tungt besked om passagerarstopp på Malmbanan

100 miljoner kronor om dagen

Varje dag som tågen inte rullar med malmen mot Narvik förlorar gruvbolaget 100 miljoner kronor i intäkter.

Kan ni inte köra malm på lastbilar under tiden?

– Vi har kört tåg här i 120 år. Skulle vi köra på långtradare istället hade vi behövt fylla en långtradare varannan minut dygnet runt. Dessutom handlar det här om högalpin terräng. Vissa perioder stängs bilvägen av, medan järnvägen då kan vara öppen.

Inte ett alternativ

Nu inväntar man istället trafikverkets och haverikomissionens utredningar, och hoppas på att man kan få tillbaka tågtrafiken så snart som möjligt.

– Men när det är vet vi inte.

Läs mer om svensk ekonomi:

5 miljoner svenskar fick dela på guldregnet när börsraketen fick fart – är du en av dem?

Hur mycket tjänade du på börsens rysare – utan att veta om det?

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Tre av fyra företag vill betala lösensummor efter it-attacker


/
/
/
/