It-hackers angriper allt fler bolag. 9 av 10 märkte av angreppen i fjol, varannan utsattes för utpressning och tre av fyra ville betala lösensumman.
It-hackers lösensummor blir bara högre. Men det finns sällan några alternativ till att punga upp pengarna. - Foto: Pixabay

Tre av fyra företag vill betala lösensummor efter it-attacker

It-hackers angriper allt fler bolag. 9 av 10 märkte av angreppen i fjol, varannan utsattes för utpressning och tre av fyra ville betala lösensumman. Det gör hackerangrepp för en allt mer lukrativ business. Myndigheter, företag, organisationer och privatpersoner står allt mer handfallna.


1 500 it-chefer har tillfrågats om it-attacker av Dell Technologies. De tillfrågade företräder företag och organisationer över hela jorden.

Nio av tio hade upplevt dataförluster och systemavbrott till följd av störningar och intrång.

MISSA INTE: Bolaget överger Biancas skönhetsimperium – om fyra veckor

Varannan på jordklotet drabbades

Hälften av alla tillfrågade hade utsatts för en direkt cyberattack som hindrade åtkomst till den egna datan.

Och när det kom till utpressningsattacker – det vill säga när företagets eller myndighetens data tas gisslan tills dess att man betalar en lösensumma, har även de ökat.

Kostnaderna för lösensummor som bolagen tvingas betala växer också – snabbt. Varje enskilt angrepp kostade 14 miljoner kronor i fjol. Det är en ökning från 6,8 miljoner kronor året innan, skriver Computer Sweden.

Lösensumma lönar sig

Tre av fyra tillfrågade it-chefer säger att det lönar sig att betala lösensumman, enligt undersökningen.

Två av tre it-chefer tror inte att de kommer utsättas för nya attacker om de betalar summan.

Kostnad för cyber-säkerhet växer

It-säkerhet är en växande industri, och inom it-sektorn är det säkerhetsbudgetarna som växer snabbast, enligt tidningen Aktuell Säkerhet.

"Globalt räknar organisationer med att öka sin dataskyddsbudget med 6,5 procent under 2023, vilket är avsevärt högre än de totala utgiftsplanerna inom andra IT-områden", skriver tidningen.

Läs mer om cyberattacker och ekonomi:

Kameran i din smart-tv kan vara hackad – så skyddar du dig mot övervakning

Tusentals Reddit-trådar stängdes i protest – miljoner följare utelåsta

Bolaget överger Biancas skönhetsimperium – om fyra veckor

/
/