Från och med den 19 mars kan man deklarera via Skatteverkets hemsida.
Från och med den 19 mars kan man deklarera via Skatteverkets hemsida. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Anders Wiklund/TT

Misstagen du inte ska göra i deklarationen: "Händer ofta"

Det är en hel del att hålla koll på när man deklarerar och vissa delar i inkomstdeklarationen tycks ge upphov till fler fel än andra. För Nyheter24 berättar skattejuristen Ola Aronsson, verksam vid Familjens Jurist, om de vanligaste misstagen som svenskarna gör.


Viktiga datum inför deklarationen 2024

Skatteverket räknar med att alla inkomstdeklarationer ska vara utskickade senast 15 april. 

Du kan deklarera från och med den 19 mars 2024 och den sista dagen som gäller är den 2 maj 2024.

9-12 april betalar ut skatteåterbäring till dig som har godkänt deklarationen digitalt utan att ha gjort ändringar eller tillägg senast 3 april.

4-7 juni betalar Skatteverket ut skatteåterbäring till dig som deklarerat senast 2 maj och vars deklaration blivit godkänd.

Källa: Skatteverket

Den 4 mars började Skatteverket att skicka ut inkomstdeklarationen till de som har digital brevlåda och från och med den 15 mars har man även börjat skicka ut deklarationerna i pappersform.

Från och med den 19 mars är det möjligt att, via Skatteverkets hemsida, deklarera och det finns en del att hålla koll på innan man godkänner deklarationen, däribland en hel uppsjö avdrag.

Deklaration 2024: Avdragen du kan göra i år

Foto: Janerik Henriksson/TT

Deklaration 2024: Datum som du inte får missa

Misstagen många gör i deklarationen

När du fyller i din deklaration är det fördelaktigt att inte göra det alltför hastigt. Dels eftersom du kan missa värdefulla avdrag, dels eftersom det lätt kan bli fel.

Sakta i backarna! Tidig deklaration kan kosta dig tusenlappar

Foto: Janerik Henriksson/TT

Men vilka är egentligen de vanligaste felen som folk gör i deklarationen? Nyheter24 frågade skattejuristen Ola Aronsson, verksam vid Familjens Jurist. 

– När det gäller inkomstdeklarationen är det några klassiska misstag som kan ställa till det. Ett vanligt misstag är att räkna fel på siffrorna. Detta händer ofta när man fyller i deklarationen för hand på papper. Sådana summeringsfel kan göra att summan inte stämmer med det man egentligen har tjänat eller spenderat. 

– Ett annat misstag är att inte föra över siffror korrekt mellan olika blanketter. Men också reseavdraget är en källa till felaktigheter, där många gör misstag med att inte korrekt deklarera resor till och från jobbet. Sedan är det det där med försäljning av aktier och andra värdepapper. Det är lätt att göra fel när man ska rapportera vinster och förluster.

Är du en av 700 000 svenskar som missat viktiga deklarationsdetaljen?

Foto: Janerik Henriksson/TT

Och just det det senare har visat sig vara en stor källa till problem. För några år sedan visade det sig nämligen, när Skatteverket gjorde ett stickprov, att det blivit fel i varannan deklaration just när det kom till värdepappersförsäljning, vilket Expressen rapporterade om då. 

Läs fler artiklar om deklarationen här:

Deklaration 2024: Är du en av dem Skatteverket jagar?

Skatteåterbäring redan i april? Här är vad som krävs

Reseavdrag 2024: Så fungerar det i deklarationen

/