Har du sålt bostad 2023? Här är avdraget du behöver ha koll på i deklarationen.
Har du sålt bostad 2023? Här är avdraget du behöver ha koll på i deklarationen. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Erik Cronberg

Sålt bostad? Så stort avdrag kan du göra i deklarationen 2024

Det råder deklarationstider och för många görs avdrag i deklarationen. Ett av alla de avdrag du kan göra är förlustavdraget om du sålt en bostad.
–  Oavsett hur mycket du har förlorat på din bostadsförsäljning har du möjlighet att göra avdrag, säger boendeekonomen Julia Zakrisson till Nyheter24.


VIKTIGA DATUM FÖR DEKLARATIONEN 2024

Mellan 4-8 mars skickar Skatteverket ut inkomstdeklarationen till de med digital brevlåda. Pappersblanketterna skickas ut i mitten av mars.

Myndigheten räknar med att alla inkomstdeklarationer ska vara utskickade senast 15 april. 

Du kan deklarera från och med den 19 mars 2024 och den sista dagen som gäller är den 2 maj 2024.

9-12 april betalar ut skatteåterbäring till dig som har godkänt deklarationen digitalt utan att ha gjort ändringar eller tillägg senast 3 april.

4-7 juni betalar Skatteverket ut skatteåterbäring till dig som deklarerat senast 2 maj och vars deklaration blivit godkänd.

Källa: Skatteverket

När våren är på ingång innebär det inte bara högre temperaturer och fler soltimmar. Det innebär också att det är dags att deklarera. 

Mellan den 4 och 8 april började Skatteverket skicka ut inkomstdeklaration till alla de som införskaffat digital brevlåda senast den 3 april. 

Den 19 mars påbörjade Skatteverket arbetet med att skicka ut deklarationer i pappersform till alla de som inte skaffat digital brevlåda. 

Misstagen du inte ska göra i deklarationen: "Händer ofta"

Inkomstdeklarationen började skickas ut i början av mars till de med digital brevlåda.Foto: Janerik Henriksson/TT

Gjort fel i deklarationen? Så slipper du dyra avgiften

Så fungerar förlustavdraget i deklarationen 2024

Varje år görs allt från tillägg till avdrag innan det är dags att godkänna deklarationen. Ett av alla avdrag du kan göra i inkomstdeklarationen är förlustavdraget. 

I en intervju med Nyheter24 berättar Julia Zakrisson, boendeekonom på Stabelo, hur förlustavdraget fungerar.

– Förlustavdraget handlar om att du som sålt en bostad ska deklarera detta året efter. Har du sålt med en stor förlust, så kanske du inte kan ta del av hela förlustavdraget. Det har att göra med att avdraget blir större än den skatt du ska betala för året. Man kan säga att det helt enkelt brinner inne, säger hon och tillägger: 

–  Förlustavdraget sker dock inte per automatik utan du behöver själv fylla i uppgifter som visar hur mycket du köpte respektive sålde din bostad för, samt när försäljningen skedde. 

Zakrisson förklarar även att en del av de som gör avdrag i deklarationen inte kommer kunna ta del av det helt och hållet. Anledningen är förlustaffären i kombination med högre räntekostnader.

– Om ränteavdrag och förlustavdraget tillsammans övergår den skatt man ska betala för året, då kan man inte få sitt fulla avdrag. Det är svårt att veta hur många det kan drabba, men givet att fler har sålt med förlust och räntekostnaderna varit högre, är det rimligt att anta att fler drabbas av detta för inkomståret 2023.

LISTA: Alla avdrag du kan göra i deklarationen 2024

Julia Zakrisson är boendeekonom på bolånetjänsten Stabelo. Foto: Pressbild Stabelo/Erik Cronberg

Så stort förlustavdrag kan du göra i deklarationen 2024

När det således är dags att deklarera får du göra ett ränteavdrag på alla dina räntekostnader om 30 procent upp till 100 000 kronor. Därutöver gäller 21 procent på överstigande belopp. Det innebär att ränteavdraget på det som överstiger 100 000 minskar.

– Det kan låta ganska mycket med räntekostnader på över 100 000, men det blir ju ungefär 8 300 kronor i månaden, vilket inte är så ovanligt, säger hon till Nyheter24. 

Om du exempelvis har köpt en bostad för sex miljoner kronor och sålt den under 2023 med en förlust på tio procent, så innebär det att du kan göra ett avdrag på 72 000 kronor i deklarationen. 

Oavsett hur mycket du har förlorat på din bostadsförsäljning har du möjlighet att göra avdrag med upp till 50 procent av förlusten. Med andra ord kan det göra en betydande skillnad. 

Så skyddar du dig mot deklarationsbedragarna

/
/