När du skaffar en ny enhet, till exempel mobil eller surfplatta, kan du behöva ett nytt BankID. Men vissa saker bör du helt enkelt undvika.
När du skaffar en ny enhet, till exempel mobil eller surfplatta, kan du behöva ett nytt BankID. Men vissa saker bör du helt enkelt undvika. - Foto: Andreas Hillergren & Anders Wiklund/TT

Skaffa nytt BankID? Här är misstaget du måste undvika

Det finns några saker som är bra att tänka på när du behöver skaffa nytt BankID, och vissa saker du definitivt bör undvika.
– Radera inte ditt BankID på din gamla mobil när du skaffar en ny, säger Malina Röstlund, kommunikationsansvarig på BankID.


Vad är BankID?

BankID är en e-legitimation som du använder för att identifiera dig med på internet, till exempel hos banken, myndigheter eller företag. 

Under 2023 hade BankID 8,5 miljoner användare, samtidigt som 7 100 företag var anslutna till tjänsten. 

Källa: BankID

Numera är det vardagsmat att plocka upp mobilen och signera med mobilt BankID när du handlar saker på internet, för över pengar, swishar eller utför andra bankärenden. 

Tjänsten lanserades redan 2003 men det dröjde fram till den 14 april 2010 innan det lanserades för svenska användare.

Bara under 2023 använde 8,5 miljoner användare BankID och över 7 000 företag. Därtill gjordes hisnande 7,1 miljarder identifieringar och underskrifter under de tolv månaderna.

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

BankID lanserades i Sverige 2010. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skaffa nytt BankID? Det ska du tänka på

Då och då händer det att man behöver uppdatera sitt BankID. Det är inte heller ovanligt att du behöver skaffa ett nytt BankID om du införskaffar en ny telefon eller surfplatta. Men det finns några viktiga saker du bör ha i åtanke, framför allt när du ska skaffa ett nytt BankID på din nya enhet.

I en intervju med Nyheter24 redogör Malina Röstlund, kommunikationsansvarig på BankID, vad du absolut inte ska göra.

Först och främst listar hon tre tips som är bra att känna till:

  1. Radera inte ditt BankID på din gamla mobil när du skaffar en ny. Du kan använda ditt gamla för att aktivera ett nytt.
  2. För att skydda dig som användare behöver du slå på Bluetooth och Platstjänster när du flyttar ditt BankID så att vi kan säkerställa att din gamla och nya enhet befinner sig på samma plats. Det är en extra säkerhetsåtgärd för att skydda dig mot distansbedrägerier.
  3. Du kan behöva ett svenskt pass eller nationellt ID-kort för att bekräfta din identitet en extra gång. Körkort har inget chip som vi kan läsa av och fungerar därför inte.

Swish förändring – för att skydda dina pengar

Det finns flera saker som är bra att tänka på när du skaffar nytt BankID till din nya enhet, enligt Malina Röstlund. Bland annat att inte radera det gamla innan du skaffat nytt. Foto: Isabell Höjman/TT

Då får du inte tillbaka pengarna om du luras av bedragare

Misstaget du ska undvika när du skaffar nytt BankID

I händelse av att du raderar ditt BankID på den gamla enheten innan du hinner aktivera det nya på din nya enhet, så kan det resultera i att du blir strandad utan BankID.

– Radera inte ditt BankID på din gamla mobil när du skaffar en ny. Av säkerhetsskäl går det inte att kopiera ditt BankID till den nya telefonen, utan du behöver aktivera ett nytt i din banks app eller internetbank. Du kan använda ditt BankID på den gamla telefonen för att aktivera det nya. Gå till din banks webbplats och följ instruktionerna, förklarar Röstlund.

Då kanske du undrar vad du ska ta dig till i händelse av att du råkar radera tjänsten innan du aktiverat det på den nya enheten? Enligt Malina Röstlund bör du kontakta banken för att få hjälp. Det är alltid banken som ger ut BankID och för din säkerhet behöver alltid en grundidentifiering ske, antingen digitalt eller via exempelvis en kontroll av ID-handling eller på plats på ett kontor.

– Om du inte har ett aktivt BankID behöver du kontakta din bank för att få instruktioner hur du kan gå vidare. Olika banker har olika lösningar för att bekräfta att du är du.

Skaffa BankID? Nya säkerhetsåtgärden du måste ha koll på

Malina Röstlund jobbar som kommunikationsansvarig på BankID. Foto: Pressbild


/
/