BankID har lagt till en ny säkerhetsåtgärd i en uppdatering.
BankID har lagt till en ny säkerhetsåtgärd i en uppdatering. - Foto: Martina Holmberg/TT & Fredrik Persson/TT

Skaffa BankID? Nya säkerhetsåtgärden du måste ha koll på

BankID är en funktion som en mängd svenskar använder varje dag. En ny säkerhetsåtgärd har dock lagts till för att skydda användarna när du skaffar ett nytt BankID.


VAD ÄR BANKID?

BankID är en e-legitimation som du använder för att identifiera dig med på internet, till exempel hos banken, myndigheter eller företag. 

Tjänsten lanserades i mobil den 14 april 2010.

Under 2023 hade BankID 8,5 miljoner användare, samtidigt som 7 100 företag var anslutna till tjänsten. 

Källa: BankID

Den digitala e-legitimationen BankID används dagligen av en mängd privatpersoner, företag och myndigheter. 

Tjänsten lanserades för första gången i mobiler den 14 april 2010 och sedan dess uppgår användandet till miljarder identifieringar och underskrifter varje år. Funktionen har blivit vital när det kommer till att hantera privatekonomin i form av att handla, betala eller betala. 

BankID:s stora förändring – börjar gälla 1 maj

BankID lanserads i mobil den 14 april 2010. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nytt BankID? Det måste du göra då

Du som använder tjänsten har nog någon gång behövt skaffa ett nytt BankID om du till exempel skaffat en ny telefon eller surfplatta.

I början av 2024 gjordes en uppdatering vilket kan ha inneburit att det för vissa uppstått problem när det kommer till införskaffandet av ett nytt BankID. Anledningen är att app-versionen, som kallas 7.36, har ett förstärkt skydd. Det innebär att du, för att kunna skaffa ett nytt BankID, behöver tillåta platsinfo och slå på bluetooth på både den gamla och nya enheten. 

Bakgrunden till en extra säkerhetsåtgärd vid införskaffande av nytt BankID har att göra med den senaste tidens bedrägerier. Företaget menar att skyddet hjälper till att förhindra eventuella försök till bedrägeri genom att säkerställa att den gamla och nya enheten befinner sig på samma plats.

Rädd för bedrägerier? Så tar du bort dina uppgifter från nätet

Behöver du skaffa nytt BankID till en ny enhet behöver du numera även den gamla enheten för att aktivera ditt nya BankID. Foto: Fredrik Persson/TT

BankID: Därför finns säkerhetsåtgärden

I en intervju med Nyheter24 förtydligar Charlotte Pataky, pressansvarig på BankID, att den nya rutinen är till för din säkerhet.

– Det är en relativt ny säkerhetsåtgärd för att skydda användarna. Det är alltså när du skaffar en ny mobil eller ska flytta ditt mobila BankID till annan enhet.

Men att behöva slå på platstjänster och bluetooth på båda enheter är inte den enda förändring som gjorts den senaste tiden. Pataky säger också att en förändring gjorts som gör det möjligt för bankerna att säkerställa att du är du.

– En ytterligare säkerhetsåtgärd sedan cirka två år är att bankerna även kan välja att du ska genomföra en så kallad kontroll av ID-handling när du förnyar ditt BankID eller ska göra en större transaktion, säger hon.

Så om du är i tagen att skaffa BankID på en ny enhet, glöm då inte att aktivera platsinfo och bluetooth på båda enheterna tills dess att tjänsten är nedladdad och aktiverad på din nya enhet.

Här är bedragarnas favoritoffer: "Värst utsatta"

Charlotte Pataky är pressansvarig på BankID. Foto: Pressbild BankID

Skarpa varningen till BankID-användarna: "Radera meddelandet"

/