7 naturreservat att besöka i Stockholm – upptäck stadens gröna oaser.
7 naturreservat att besöka i Stockholm – upptäck stadens gröna oaser. - Foto: TT/Gorm Kallestad/TT

7 naturreservat att besöka i Stockholm – upptäck stadens gröna oaser

Stockholm är en stad känd för sin pulserande stadskärna, men det finns också många naturreservat och gröna oaser att utforska runt om i staden.


Stockholm är en stad som erbjuder något för alla. Här finns det allt från ett pulserande nattliv till trendiga butiker och restauranger. Men för de som är ute efter en paus från stadens liv och rörelse, finns det också många vackra och lugna naturreservat att besöka.

De gröna oaserna sträcker sig från skogar till sjöar och kustlinjer. Här listar Nyheter24 några av de mest populära naturreservaten i Stockholm – och vad varje reservat har att erbjuda.

Stockholms 5 bästa badplatser – en guide för sommaren

1. Grimsta Naturreservat vid Vällingby

Grimsta Naturreservat är beläget i nordvästra delen av Stockholm. Det är en blandning av gammal skog och öppna fält och är ett populärt rekreationsområde för Stockholmare och besökare. Reservatet är lättillgängligt med kollektivtrafik och det finns flera entréer till området.

Vandringsleder och löparslingor sträcker sig genom Grimsta Naturreservat, vilket gör det till en populär plats för både motion och avkoppling. Det finns även flera grillplatser och picknickområden i området.

2. Judarskogens Naturreservat i Bromma

Naturreservatet bildades 1995 och är Stockholms första naturreservat, enligt Stockholms stad. Det är en naturskog med gammal tall- och granblandskog, myrar och små sjöar. Det är också en viktig livsmiljö för flera sällsynta arter av växter och djur.

Judarskogens Naturreservat är ett populärt område för vandring och fågelskådning. Bärplockning och orientering är också populära aktiviteter under säsong. 

Stockholms 12 bästa picknickställen – perfekt lista för sommaren

3. Nackareservatet i södra Stockholm

Nackareservatet ligger i södra Stockholm och är en av Stockholms största och mest populära naturreservat. 

Det finns flera aktiviteter som besökare kan delta i i Nackareservatet, inklusive vandring, cykling och ridning. Reservatet är också ett populärt område för naturfotografering.

Friluftsgården Hellasgården ligger även i reservatet som drivs av sim- och idrottsklubben Hellas, skriver Nackareservatet på sin hemsida.

Nackareservatet är också hem för ett brett utbud av djur och växter, inklusive flera sällsynta och hotade arter. Det är också en viktig livsmiljö för många fågelarter, och det finns flera fågeltorn som besökare kan använda för att få en bättre utsikt över området.

4. Tyresta Nationalpark i Haninge

Tyresta Nationalpark ligger i Haninge kommun i Stockholms län. Området är en av de största och mest imponerande orörda skogsområdena i södra Sverige. Nationalparken är känd för sin vackra natur, med stora skogar, öppna myrar, sjöar och vattendrag.

"Tyresta nationalpark är det största urskogsområdet söder om Dalälven. Nationalparken omges av Tyresta naturreservat och sammantaget utgör Tyresta 5000 hektar med 55 km vandringsleder", står det på Tyresta nationalsparks hemsida.

Besökare kan delta i en mängd olika aktiviteter i Tyresta Nationalpark, inklusive vandring, cykling och skidåkning på vintern. Det finns också möjligheter till fågelskådning, fiske och bärplockning.

5. Flaten Naturreservat i Orhem

Flaten Naturreservat är en blandning av skog, sjöar och öppna hagar vid Orhems gård och Flatenbadet. Det finns flera aktiviteter som besökare kan delta i, inklusive vandring, fiske, kanotpaddling och skidåkning på vintern.

Reservatet har flera markerade leder och stigar som tar besökare genom de olika miljöerna i området.

Stockholms bästa utflykter med barn: 15 aktiviteter du inte vill missa

6. Norra Järvafältet i Järfälla

Norra Järvafältet ligger i Järfälla kommun och är ett stort naturområde som är ett populärt rekreationsområde och en viktig livsmiljö för många djurarter.

Besökare kan delta i en mängd olika aktiviteter, inklusive vandring, cykling, ridning, orientering och picknick. Det finns flera markerade leder och stigar i området som tar besökare genom de olika miljöerna.

Njut av utsikten och häng på Stockholms 6 bästa takterasser

7. Lida Friluftsgård i Botkyrka

Lida Friluftsgård ligger i Botkyrka kommun och är en stor friluftsanläggning med en mängd olika aktiviteter. Det finns flera vandringsleder och stigar i området.Besökare kan också delta i aktiviteter som cykling, ridning, skidåkning på vintern, fiske, kanotpaddling och orientering.

Lida Friluftsgård har också flera grillplatser och picknickområden där besökare kan njuta av mat och dryck i naturen. Här kan du även spela minigolf, utforska höghöjdsbanan eller äta gott inne på Lidas värdshus. 

5 vackra vandringsleder i Sverige – passar både nybörjare och proffs

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!