Här är 5 vandringsleder i Sverige, med varierade svårighetsgrader och omgivningar
Här är 5 vandringsleder i Sverige, med varierade svårighetsgrader och omgivningar - Foto: Henrik Holmberg/TT

5 vackra vandringsleder i Sverige – för både nybörjare och proffs

Planerar du en aktiv semester i år och är sugen på att ge dig ut i skog och mark? Här listar Nyheter24 fem populära vandringsleder runt om i Sverige. Lummiga dalar, dramatiska klippformationer eller storslagen havsutsikt – vad passar dig bäst?


Utforska Sveriges storslagna natur genom att vandra någon av dessa fem populära vandringleder. Från fjäll till kust – dessa vackra rutter erbjuder en upplevelse för alla nivåer av vandrare, med fantastiska möjligheter till avkoppling och äventyr.

På flera av vandringslederna i den här listan nämns "STF-stugor". Det är fjällstugor avsedda för övernattning åt vandrare, skidåkare och fjällbesökare, som ägs av Svenska turistföreningen

Här är 5 populära och vackra vandringsleder i Sverige

  1. Kungsleden: Kungsleden är en av Sveriges mest kända vandringleder och sträcker sig över 440 kilometer från Abisko i norr till Hemavan i söder. Leden tar dig genom vackra fjällandskap, lummiga dalar och längs glittrande sjöar. Under vandringen finns det flera STF-stugor där du kan övernatta och koppla av.

  2. Skåneleden: Skåneleden erbjuder över 1 000 kilometer vandringsleder i det natursköna Skåne. Den består av flera delsträckor som varierar i längd och svårighetsgrad, vilket gör den lämplig för både nybörjare och erfarna vandrare. Leden tar dig genom bokskogar, öppna fält och kustlandskap. Längs leden finns det flera vindskydd och campingplatser för övernattning.

  3. Höga Kusten-leden: Höga Kusten-leden är en 130 kilometer lång vandringsled som sträcker sig mellan Hornöberget och Örnsköldsvik i norra Sverige. Den följer den vackra Höga Kusten, som är ett UNESCO världsarv. Vandringen bjuder på dramatiska klippformationer, orörda skogar och storslagna utsikter över havet. Längs leden finns det flera stugor och campingplatser för övernattning. Det finns även möjlighet att övernatta på vandrarhem och hotell.

  4. Sörmlandsleden: Sörmlandsleden är en av Sveriges längsta vandringleder och sträcker sig över 1 000 kilometer i Södermanlands län. Leden erbjuder många slingor med olika längder och svårighetsgrader, vilket passar alla typer av vandrare. Naturen varierar från trolska skogar och glittrande sjöar till historiska kulturlandskap. Längs leden finns det flera vindskydd, stugor och campingplatser för övernattning.

  5. Padjelantaleden: Padjelantaleden är en cirka 150 kilometer lång vandringsled som går genom Padjelanta nationalpark i norra Sverige. Leden erbjuder en unik och avlägsen vildmarksupplevelse med vidsträckta fjäll, blommor och orörda sjöar. Under vandringen kan du övernatta i någon av de flera stugor som finns längs leden, eller slå upp ditt eget tält.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!