Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24.
Alex Bengtsson är bloggare och krönikör på Nyheter24. - Foto: Privat

"Hyckleri när Jimmie Åkesson förklarar nazismen"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Alex Bengtsson om hur Sverigedemokraternas partiledare för mindre än 10 år sedan menade att det är invandringspolitik som väcker nazismen.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Det här är Alex Bengtsson

Alexander "Alex" Bengtsson föddes 1984 i Åsa i Hallands län. Har sedan 2002 arbetat på tidningen Expo och är numera även utbildningschef.

Han kan även titulera sig som författare och har skrivit boken Sverigedemokraterna har fel som även gavs ut av Expo år 2008.

Förutom Expo har han bland annat skrivit för Hallands Posten, Röd Press och Tidningen Broderskap.

Hösten 2011 släpper Bengtsson en ny bok och driver dessutom en antirasistisk projektledarutbildning på Vindelns folkhögskola.

Alex Bengtsson utsågs också till Årets folkbildare 2011 av Studieförbundet Vuxenskolan.

Alex Bengtsson är krönikör och bloggare på Nyheter24. Du kan läsa hans blogg här.

Är Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons tal om att terrordåden i Norge inte är ett resultat av invandringen och mångkulturen bara taktik? Det är en relevant fråga man bör ställa sig om man kikar på vad som SD-ledaren tidigare sagt.

Under Jimmie Åkessons sommartal i lördags fortsatte SD-ledaren att hamra in sin tes om att terrordåden i Norge inte var politiskt motiverade och om det skulle vara det så delade terroristen inte Sverigedemokraternas antimuslimska världsbild. Åkesson passade också på att ge ännu en känga till partikamrater som förklarat terrordåden som en reaktion på det mångkulturella samhället. Förklaringen till Behring Breiviks handlingar och idévärld är hans galenskap inte på något sätt idévärlden i sig, menade Åkesson vilket är partiets linje i frågan.

Så har det inte alltid låtit. I en motion till Sölvesborgs kommunfullmäktige från 2002 gav den då blivande partiledaren följande förklaring till den nazistiska rörelsens fortsatta existens i Sverige:

"Att undertrycka folkviljan på det sätt som Sveriges makthavare gjort beträffande invandringen är naturligtvis inte hållbart i längden. Extremism och samhällsförakt blir ett naturligt resultat av en sådan politik. Det är ingen slump att Sverige 60 år efter andra världskrigets slut har en aktiv och växande naziströrelse. Att ungdomars väg till nazismen går via missnöje med den förda invandringspolitiken är ingen ovanlighet."

Denna rörelse som under de senaste 25 åren fostrat aktivister som, enligt en granskning av Expo, på lika många år gjort sig skyldiga till minst lika många mord är alltså ett resultat av ett missnöje med invandringen. Allt är mångkulturens fel. Vad Åkesson hade för förklaring till att den nazistiska rörelsen även fanns i Sverige under 1930, 40 och 50-talen då inte Sverige hade den, enligt Sverigedemokraterna, fasansfulla invandringen från utomeuropeiska länder som finns i dag förtäljer inte historien.

En sak är säker. Enligt Jimmie Åkesson anno 2002 var inte rasism sig i första hand en grogrund till nazism och våldshandlingar. Han borde därför ta det lite lugnare när han läxar upp frispråkiga och mer konsekventa partikamrater i fortsättningen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.