Partiet Nyans vill att de svenska helgdagarna ska ses över.
Partiet Nyans vill att de svenska helgdagarna ska ses över. - Foto: Johan Nilsson/Christine Olsson/TT

Partiet Nyans vill införa nya svenska helgdagar till förmån för muslimer

Partiet Nyans ställer upp i valet 2022. Partiledare Mikail Yüksel meddelar att en av frågorna som partiet kommer driva hårt, om de tar sig in i riksdagen, är att ändra på Sveriges helgdagar – så att olika religiösa grupper kan få betald ledighet.


Partiet Nyans startades 2019, inför valet 2022, av Mikail Yüksel från Göteborg. Nyans skapades bland annat med målbilderna att islamofobi ska få en egen brottsrubricering, samt att muslimer ska få en minoritetsställning i grundlagen – och riktar sig till invandrare. Inför det kommande valet kampanjerar partiet som ”Sveriges enda Turkietvänliga parti”.

Partiledare Mikail Yüksel var tidigare medlem i Centerpartiet, men tvingades lämna partiet 2018 med anledning av hans samröre med den ultranationalistiska och högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna. Det rapporterar bland annat Dagens Nyheter om.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Att jag behandlades så av Centern var absurt. Det handlade egentligen om att jag upplevdes som ett hot av personer som stod nära partiledaren, sa han då till Dagens Nyheter och menade att han varit öppen om sin relation till den turkiska organisationen,

Två år tidigare behövde även Mehmet Kaplan, som var riksdagsledamot i Miljöpartiet, avgå efter att ha ätit middag med företrädare från Grå vargarna.

Partiet Nyans anklagas för skrämseltaktik och hetskampanj

Partiet Nyans hamnade också i blåsvädret när de i februari deltog i en demonstration mot socialtjänsten och LVU i Göteborg. 

Demonstrationen anordnades efter att en falsk påverkanskampanj börjat spridas i arabspråkiga sociala medier, där desinformation spreds om svenska myndigheter. Det rör sig bland annat om klipp på barn som gråter och säger att de blivit kidnappade från sina föräldrar av socialtjänsten i Sverige.  

– Om vi har ett starkt förtroende för socialtjänsten, varför öppnar vi inte upp för granskning? Låt oss se om det verkligen går rätt till där, sa partiledare Mikail Yüksel då till Expressen och menade att barn omhändertagits på felaktiga grunder.

Foto: Jessica Gow TT

Partiet Nyans har blivit kritiserade från både höger- och vänsterpolitiker. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi säger till Sveriges Radio att de använder sig av en skrämseltaktik för att vinna röster, och Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Andreas Carlsson säger att Nyans inte är att lita på och hävdar att det är en “hetskampanj” de ägnar sig åt. 

Partiet Nyans vill ändra på Sveriges helgdagar 

Nu berättar Mikail Yüksel om ett mål partiet har, om de tar sig in i riksdagen i valet, på Twitter. Där meddelar han att Nyans kommer driva frågan att ändra på vilka dagar som anses som helgdagar i Sverige.

Han menar att muslimer och andra religiösa grupper bör få betald ledighet medan de firar sina religioners högtider. Yüksel skriver:

“Partiet Nyans vill se över Sveriges helgdagar. Även muslimer och andra religiösa grupper (bland annat ortodoxa) har rätt att fira sina högtider med betald ledighet. Vi kommer driva den här frågan hårt när vi väl sitter i riksdagen.”

Sverigedemokraten Björn Söder rasar mot Yüksel på Twitter

Någon som inte verkar förtjust över Mikail Yüksels förslag är Sverigedemokraten Björn Söder. På Twitter svarar han:

“Tycker du kan flytta hem om du vill ha muslimska helgdagar. Kommer aldrig, jag repeterar aldrig, ske i vårt Sverige!”

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00