Mannen döms nu för sexualbrott mot barn världen över.
Mannen döms nu för sexualbrott mot barn världen över. - Foto: Henrik Montgomery/Claudio Bresciani/SCANPIX/TT

Man begick över 200 övergrepp mot barn – döms till fängelse

En man döms nu för mycket många sexualbrott mot barn. Mannen åtalades för 210 sexuella övergrepp mot barn – och mot 42 offer. Nu döms han till 2,5 års fängelse av Malmö tingsrätt.


En man åtalades för 210 sexbrott mot 42 offer över hela världen. Den 29-årige mannen från Malmö ska ha begått övergreppen mot barn över hela världen, bland annat i Argentina, Australien, Belgien, Danmark, England, Estland, Tyskland och USA.

Mannen har åtalats för bland annat grov våldtäkt mot barn, våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt barnpornografibrott. 

I utredningen har polisen hittat ungefär 140 timmar av material, där cirka 120 personer blivit utsatta – då 29-åringen filmat och fotograferat de sexuella övergreppen. Du kan läsa mer om åtalet här.

Nu har domen kommit från Malmö tingsrätt.

Malmö tingsrätt dömer mannen – till 2,5 års fängelse

Den anklagade mannen nekar till brott och menar att det rör sig om ömsesidiga sexuella rollspel med brottsoffren, samt att han inte förstått att de var unga.

Malmö tingsrätt menar emellertid att åklagaren bevisat att mannen är skyldig till ett mycket stort antal sexuella övergrepp – och dömer honom till 2,5 års fängelse. Mannen ska också betala skadestånd till brottsoffren på ungefär två miljoner kronor.

Foto: Johan Nilsson/TT

Men vad är anledningen till att mannen får ett så lågt fängelsestraff,  när straffvärdet för de brott som mannen begått egentligen motsvarar tio års fängelse?

Därför är fängelsestraffet så kort – dömdes för ytterligare 125 sexualbrott

Jo, samma man dömdes nämligen också nyligen av hovrätten till åtta och ett halvt års fängelse, för 125 sexualbrott mot nio offer boende i Sverige.

– Vid en första anblick kan det framstå som märkligt att fängelsestraffets längd blev så mycket kortare i förhållande till det höga straffvärdet men det finns en förklaring till det, säger rådmannen Håkan Olaussen i ett pressmeddelande.

Eftersom han tidigare dömts för samma slags brottslighet, vid ett tillfälle då han redan begått de brott han nu döms för, så räknas längden på straffen ihop enligt de gällande reglerna. Vid en dom av samma typ av brott ska straffvärdet avse den fullständiga brottsligheten.

– Tingsrätten menar att om mannen hade dömts för alla brotten vid ett och samma tillfälle så skulle han dömts till elva års fängelse. Då han redan dömts till fängelse i åtta år och sex månader blir därför längden av det fängelsestraff han nu döms till två år och sex månader, förklarar Håkan Olaussen.

/
/
Dom
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00