Magdalena Anderssons pappa Göran gick bort i alzheimer.
Magdalena Anderssons pappa Göran gick bort i alzheimer. - Foto: John Thys/Justin Tallis/AP/TT

Magdalena Andersson om sorgen efter pappa Göran

Magdalena Anderssons pappa Göran gick bort i alzheimer – bara 66 år gammal. I en intervju med Femina öppnar statsministern upp om sorgen över faderns sjukdom och tankarna kring att själv drabbas.


Statsminister Magdalena Andersson, 55, växte upp i Uppsala som ensambarn till Göran och Birgitta som båda var lärare. Göran var lektor i statistik vid universitetet. 

Magdalena Andersson: "Pappas flicka"

Magdalena Andersson var pappas flicka och därför det blev tufft när hennes pappa drabbades av Alzheimers sjukdom. Sjukdomen visade sig 1992, Göran var då 56 år gammal, när Magdalena var i Wien och studerade och de hade gått på restaurang för att äta.

– Det var uppenbart att pappa inte kunde greppa en hel meny. När han hade kommit ned en bit mindes han inte vad som stått där uppe. Det var svårt att beställa mat. Vi visste att något inte stämde och det gjorde också att det inte blev så dramatiskt när vi väl fick diagnosen. Vi fick ord på vad som var fel och ett begrepp. Det är en fruktansvärd sjukdom där du vet att du kommer tappa förmåga efter förmåga, säger Magdalena Andersson till tidningen.

Magdalenas pappa tyckte det var viktigare hur man var som person än vilken position man hade. Foto: Henrik Montgomery / TT

Magdalenas pappa dog i sviterna av Alzheimers – 66 år gammal. Då var Magdalena 35 år och nybliven tvåbarnsmamma. 

– Första barnet förstod pappa att han hade fått ett barnbarn, när min dotter föddes är oklart, säger hon till Femina.

Hennes pappa fick aldrig heller chansen att se sin egen dotter bli statsminister. Magdalena berättar däremot att det för sin pappa var vetskapen om att hon levde med en bra man, hade bildat familj och hade bra värderingar som var det viktigaste.

Magdalena Andersson: "På gott och ont"

Hon berättar också att hon är medveten om och tänkt en del kring ärftligheten och risken att själv drabbas av sjukdomen sedan hennes pappa fick diagnosen. Magdalena tillägger att risken inte spelat in när hon fick frågan om statsministerposten. 

– Det spelade inte roll. Däremot vet jag att det är bra att äta bra, hålla sig i bra fysisk form och... inte stressa. Så jag tar det väldigt lugnt och chillar runt mest. Man är den man är och ännu mer i 55-årsåldern. Man blir inte mindre som sig själv när man blir äldre. Man blir mer som sig själv, på gott och ont, säger hon till Femina.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00