E101, E120 och E322 är alla animaliska E-ämnen
E101, E120 och E322 är alla animaliska E-ämnen - Foto: Anders Wiklund/TT/Pexels

5 animaliska E-ämnen och var du kan hitta dem – inte alltid där du tror

E-ämnen finns på innehållsförteckningen på livsmedel och är förkortningar för olika ämnen. Här listar vi fem animaliska E-nummer och var du kan tänkas hitta dem, det är inte alltid där du tror.


Har du någon gång köpt en vara och sedan läst på innehållsförteckningen och sett att den innehåller både E101, E120 och E322, men aldrig vetat vad det betyder? Här reder vi ut fem olika E-ämnen som är baserade på animalier och var de förekommer, för det är inte alltid där du tror.

Fem animaliska E-ämnen och var du kan hitta dem

E120 är ett färgämne som finns i flera livsmedel. Ämnet kommer ursprungligen i från kochenillsköldlushonor som torkats, och är därför inte vegetariskt. Ämnet förekommer oftast i tuggummi, soppor, korvar och frukostflingor med fruktsmak, enligt Livsmedelsverket.

E101 är ett färgämne som oftast framställs naturligt. Men det finns även naturligt i mjölk och ägg och är då inte vegetariskt. Ämnet kallas även för vitamin B2.

E322 används bland annat som emulgeringsmedel och antioxidationsmedel. Ämnet utvinns från bland annat från celler och äggula. Detta ämne kan hittas i vissa färdiga kakor.

E422 är ett förtjockningsmedel samt stabiliseringsmedel och framställs från djur som bland annat gris. Kan hittas i bland annat färdig pepparkaksdeg.

E570 är en fettsyra som framställs från djur som till exempel gris, men kan även framställas ur stearinsyra. Ämnet verkar som klumpförebyggande och som stabiliseringsmedel, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida. Ämnet hittas bland annat i mintpastiller.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00