Har du pratat med främlingar?
Har du pratat med främlingar? - Foto: Stella Pictures/Unsplash

Få medvetna om hälsoeffekterna av kallprat: "Stor skillnad"

Många svenskar undviker aktivt att behöva kallprata med främlingar, men hälsoeffekterna kan underskattas.


En studie genomfördes av Momondo, en hotell- och resesöksajt, över svenskars samtalsvanor i samband med att de reser. Resultatet visade att en majoritet tar till knep för att undvika konversationer med okända människor.

Enligt Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, finns det dock många värdefulla hälsoeffekter man kan ta del av vid ett samtalsutbyte.

– En pratstund med främmande människor kan påverka måendet i vardagen på flera sätt, genom att bland annat minska ensamhetskänslor, dämpa både ångest och oro samt öppna upp för nya diskussioner eller tankar vi aldrig tidigare tänkt, säger Annika Svedberg på Cision.

Svenskarnas knep – för att undvika kallprat med främlingar

Många känner glädje när främlingar hälsar

Enligt en Sifo-undersökning utförd av Kantar Public upplever dock en majoritet, 63 procent, glädje vid en enkel hälsning eller ett leende från en främling. Men nästan lika många uppger att de sällan eller aldrig samtalar med folk de inte känner.

Var tredje man och nästan lika många kvinnor skulle dock vilja ändra på detta och prata mer med främmande personer. Bland unga män i åldern 18-29 år önskar nästan hälften att de pratade mer med okända. Samma kategori av unga män upplever att skärmtid stjäl deras tid från möten med andra människor, har nästan tre av fyra svarat. Totalt svarade 57 procent av alla i undersökningen att detta påstående stämde in på dem.

Undersökning visade även att det finns en oro över att upplevas som störande och att en del undviker att prata med främlingar av den anledningen, uppgav nästan var fjärde person, 23 procent. Ännu fler, 26 procent, undviker samtal med okända för att de helt enkelt inte vet vad de ska prata om.

Karin Schulz är generalsekreterare på Mind, en ideell organisation som arbetar med psykisk hälsa. Hon betonar vikten av medmänskliga samtal och säger att behovet nu är större än någonsin.

– Varje samtal räknas – små enkla gester kan göra stor skillnad för en främmande persons välmående.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00