Inflationen 2024 Storbanken
Prisökningarna fortsätter på förhöjd nivå 2024 - Foto: Pontus Lundahl/TT

Storbanken: Nu stiger inflationen igen

Inflationen stiger i januari. Det menar Swedbank som kommer med en prognos. Men januari är en klurig och opålitlig månad när det gäller att bedöma inflation av flera skäl.


Fakta: Korgeffekten

Inflationen beräknas utifrån vilka varor och tjänster som ökat i pris, ett så kallat konsumentprisindex. Varje årsskifte ändras skatter på varor och tjänster något, vilket påverkar inflationssiffrorna. Dessutom tas varor och tjänster bort och/eller ersätts med nya poster. Det gör att januarisiffrorna ofta är lite rörigare, och opålitligare än andra månaders index. Detta kallas för korgeffekten, eftersom man byter vilka varor och tjänster (och skatter) som ska ligga i "varukorgen" för att beräkna inflationsnivån. Källa: SCB

Många experter tror att inflationsnivåerna i år blir betydligt lägre än under 2023. Och det kan fortfarande slå in. Nästa inflationsrapport kommer först på måndag den 19 februari.

MISSA INTE: Saab spränger förväntningarna – upprustning och nya jobb

Inflationen 5,2 procent

Men inflationen spås ha stigit snarare än minskat i januari, vilket inte är goda nyheter. Januariinflationen steg med 0,8 procent jämfört med fjolåret.

Det skriver bland annat Swedbank i sin senaste veckorapport.

"Vi räknar med att inflationen studsade upp tillfälligt i januari till följd av lägre jämförelsetal från ifjol", med årstakter i KPI och KPIF på 5,2 respektive 3,1 procent."

Det går i motsatt riktning från det som exempelvis Nordeas chefsekonom Annika Winsth trott om 2024.

Det rapporterade exempelvis Affärsvärlden.

Andra storbanken: Sänk räntan

Då menade Nordea att inflationsmålet kommer att nås så snart som i mars, och att det ger goda skäl till Riksbanken att sänka räntan snabbt och kraftigt.

– Snabbt fallande inflation är det främsta argumentet. Redan i mars i år nås inflationsmålet enligt Nordeas prognos och i juni bedöms inflationen ligga under målet och förbli där en längre tid, sade Winsth till tidningen.

Men Swedbanks prognos, som också tror på sjunkande inflation 2024, visar att vi inte nått dit riktigt ännu.

En "inflationsbrasa"

Så här skriver Swedbanks analytiker Carl Nilsson i prognosen:

"Inflationsbrasan har brunnit starkt under de senaste två åren och vi tror inte att den släcks helt under 2024, men den går åtminstone ner på sparlåga."

"Korgeffekten"

Men januari är en klurig månad att bygga några stadiga analyser på. Förhoppningsvis är det bara ett tillfälligt hack i kurvan, menar Swedbank;

"Korgeffekten gör dock januariinflationen svårprognoserad, liksom de säsongmässiga utförsäljningarna, skatteändringarna och fördröjda tjänsteprishöjningarna".

Inflationssiffrorna för januari offentliggörs måndagen den 19 februari.

Även internationella valutafonden, IMF tror på sjunkande inflation under 2024, med en KPI i årstakt på 2,6 procent. Det rapporterade Affärsvärlden.

Läs mer om svensk ekonomi och inflation:

Saab spränger förväntningarna – upprustning och nya jobb

Då sänks räntan, enligt experter

Hög hyra? Expertens viktigaste råd till dig i ekonomisk knipa

Experten: Så mycket pengar bör en barnfamilj ha på sparkontot

/
/
/
/
Senaste nytt

Arbetslösheten i Norge ökar – 3,9 procent

Österrikare släppt från fängelse i Afghanistan

En österrikisk 84-årig man med högerextrema kopplingar har släppts efter nio månader i fängelse i Afghanistan.

Börsen ser ut att inleda veckan nedåt

Det pekar nedåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning på måndagen. Trenden är den samma i terminshandeln på ledande Europabörser.

Bidragsstopp: Jakt på stenmård kan upphöra

Miljoner har satsats på att försöka utrota stenmården, men nu har Naturvårdsverket avslutat finansieringen av projektet, rapporterar Kristianstadsbladet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vetlanda

"En till sjukhus efter olycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Per Skoglund tappar det helt i Nyhetsmorgon: ”Helv...”

Travexperten Per Skoglund visste inte var han skulle ta vägen i Nyhetsmorgon i lördags.