Stora Enso Volvo Sandvik varsel uppsägningar
Volvo och Stora Enso är några av bolagen som räknar med varsel 2024 - Foto: Adam Ihse/TT och Grøtt, Vegard Wivestad NTB

Industrikris: Volvo, Sandvik och Ericsson säger upp tusentals

Inflationen har lugnat sig men krisen i tungindustrin har knappt börjat. I år stiger arbetslösheten och stora bolag som Volvo, Sandvik och Ericsson räknar med varsel i tusental.


Volvo har precis gjort en otrolig vinst och börsvärdet steg till över 500 miljarder kronor – troligen som första svenskt företag någonsin.

– Det är en hisnande summa. Vad vi vet är det första gången ett svenskt industriföretag hamnar över 500 miljarder kronor. Och vi slog flera finansiella rekord, säger Martin Lundstedt till Svenska Dagbladet.

Men nu väntar tuffare tider och uppsägningar. Både på tillverkningen av elbilar och lastbilar väntar nu ett stålbad.

Och de är inte ensamma. Flera andra företag berättar om sinande orderböcker och varsel.

Landet med 250 procents inflation

Stora varsel inom industrin

Förutom Volvo flaggar även Sandvik och Ericsson för personalneddragningar.

– En stor del av våra kostnader är relaterade till anställda och därmed kommer det att få effekter även där, säger Ericssons vd Börje Ekholm till TT.

Det berättar Tidningen Näringsliv.

MISSA INTE: Ikea stänger två butiker i Stockholm

Sandvik sparkar 1100

Sandvik kommer säga upp runt 1 100 personer, vilket Nyheter24 rapporterat om tidigare.

Andra bolag som drar ner på personalstyrkan är Stora Enso som sparkar 1 000 medarbetare. Detta trots att de redan sagt upp 1 150 personer i fjol.

Så här skriver Hans Sohlström, koncernchef på Stora Enso i den senaste kvartalsrapporten:

 ”Det är svårt men samtidigt nödvändigt för koncernens långsiktiga framgång”.

Rekordhöga räntorna bakom storbankernas miljardfest

Alla ägg i samma korg

De höga räntorna är en bidragande negativ faktor. Den andra faktorn är inflationen. Och de två sitter ihop: Om Riksbanken inte lyckas få ner inflationen kommer sänkningen av styrräntan att dröja.

Kerstina Hallsten, Industriarbetsgivarnas chefsekonom ser farhågor med båda orosmolnen om de inte skingrar sig:

– Om inflationen inte kommer ner som önskat kommer centralbankerna inte att sänka räntan som förväntat. Hög inflation och höga räntor är kostsamt för företagen, säger hon till TN.

Wallenstam faller efter rapport

Sveriges framtid avgörs utomlands

Riksbanken är inte den enda aktören. Stora exportföretag är beroende av starka ekonomier i utlandet och därför är det minst lika viktigt att Europeiska Centralbanken i Frankfurt och Federal Reserve i USA lyckas med sina föresatser att få ner inflationen.

– Den här konjunkturnedgången är annorlunda jämfört med andra nedgångar för att den är planerad och önskad. Centralbankerna vill ha en nedgång i ekonomin för att få ner inflationen och för att kunna sänka räntan. Nu hoppas centralbankerna att det räcker med en mjuk landning av konjunkturen för att få ner inflationen, säger Kerstin Hallsten till TN.

Läs mer om svensk ekonomi:

Ikea stänger två butiker i Stockholm

Wallenstam faller efter rapport

Experten: Så mycket pengar bör en barnfamilj ha på sparkontot

Rekordhöga räntorna bakom storbankernas miljardfest

/
/
/
/
/
Senaste nytt

Nya Rysslandssanktioner klubbade

Efter mordet i Christiania – fem åtalas

Fem gängkriminella i åldrarna 18-28 år åtalas för att ha planlagt och utfört ett mord i fristaden Christiania i Köpenhamn, uppger Köpenhamnspolisen.

Kriminolog: Gängens fixare lättare att komma åt

En nyckel i kampen mot gängen är att komma åt de 680 möjliggörare och specialister som polisen presenterade i sin kartläggning, enligt kriminologen Manne Gerell. Kommer man åt dem blir det svårare för kriminella att tjäna pengar som de sedan omsätter till makt, säger han.

Här är Coca-Colas nya smak – då kommer den finnas i butik

En ny smak på Coca-Cola landar i svenska butiker från och med vecka 16. Nyfiken på hur Coca-Cola K-Wave Zero Sugar kommer smaka? Då ska du läsa vidare.

Amazon återbetalar gästarbetare i Saudiarabien

Den amerikanska näthandelsjätten Amazon betalar tillbaka 1,9 miljoner dollar, motsvarande 19,6 miljoner kronor, till över 700 arbetare i Saudiarabien i ersättning för bland annat olagliga rekryteringsavgifter.

Hamnanställd åtalas för kokainsmuggling

En anställd i Helsingborgs hamn åtalas tillsammans med två andra för kokainsmuggling till Helsingborg. 195 kilo kokain har beslagtagits i containrar i Nederländerna och Sverige. Därtill har beslag av ytterligare narkotika och vapen gjorts i utredningen.