- Foto: Copyright:Drago Prvulovic/MalmBild AB

Polisen grep tjuvar efter nätpublicering

Nu kan inbrottsvågen vara slut i Trelleborgstrakten. Detta sedan polisen publicerade bilder på gärningsmännen och därefter kunde gripa två misstänkta inbrottstjuvar.


Bilder på nätet

Det blir allt vanligare att polisen runt om landet lägger ut bilder i brottsförebyggande syfte, på försvunna personer, samt på personer som är misstänkta för brott. Bildpublicering på nätet är en kontroversiell fråga som som delar samhället: vissa människor tycker att det är lösningen för att klara upp brott, medan andra menar att det är kränkande. 

TRELLEBORG. Antalet inbrott i Trelleborgsområdet Söderslätt har nästan fördubblats under samma period i år jämfört med samma period förra året. Nu tar dock polisen i Skåne i med hårdhandskarna mot inbrottstjuvarna, och kan luta sig tillbaka på det nya regelverk som gör det lättare för polisen att publicera bilder på misstänkta.

Att lägga ut bilder från övervakningskameror på polisens hemsida är ett led för att motverka den nya inbrottsvågen riktad mot butiker, villor och företag i området. I slutet av juli lades bilder ut på polisens hemsida – som togs i början av juli från inbrott i Trelleborg och Svedala, vilket ledde till att två män kunde tas in på förhör under fredagen.

– De är häktade idag, båda är födda -92, det är allt jag kan säga till dig just nu, säger Anders Olsson, inre polisbefäl i Ystad, till Nyheter24.

Är männen även misstänkta för andra inbrott i den senaste tidens inbrottsvåg?

– Utredningen fortgår, så jag kan inte säga mer just nu. 

Polisen har fått kritik för att lägga ut bilder på misstänkta gärningsmän på sin hemsida: vissa menar att det är en kränkning av integriteten, och när Stockholm-polisens hemsida drabbades av rasistiska inlägg, sedan man publicerat bilder på misstänkta brottslingar, fick inläggen ligga kvar länge, vilket ytterligare spädde på kritiken. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00