Johan Persson och Martin Schibbye kan friges på tisdag i samband med det etiopiska nyåret.
Johan Persson och Martin Schibbye kan friges på tisdag i samband med det etiopiska nyåret. - Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX

Schibbye och Persson kan friges på tisdag

Enligt uppgifter till SVT kommer de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson troligtvis att friges på tisdag.


Detta har hänt

Den 1 juli 2011 greps Johan Persson och Martin Schibbye av etiopisk militär. De misstänktes då för illegal inresa i Ogadenprovinsen. De hade färdats med ONLF-gerillan och misstänktes därför att ha samröre med terroristgruppen. Men Persson och Schibbye var där för att granska Lundin Petroleum. Den 6 september åtalades de. Den 21 december dömdes de som skyldiga, deras straff: elva års fängelse. Persson och Schibbye valde att inte överklaga utan att i stället be om nåd och förlåtelse.

I samband med det etiopiska nyåret kan 1900 fångar att friges på tisdagen. Två av dessa är de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, uppger en källa till SVT. Ordföranden i Etiopiens äldreråd Ephrahim Isaac berättar i en intervju att han talade med landets nyligen avlidne premiärminister Meles Zenawi före dennes död. Isaac meddelar att premiärministern då sa att flera fångar kommer att friges vid nyåret. 

– I vår sista diskussion om att frige fångar, några journalister, journalister från Sverige, pratade vi om nio fångar. Han sa då återkom i september inför nyåret, eftersom det då är en tradition att de här människorna kan bli fria, säger Ephrahim Isaac till SVT.

Schibbye och Persson har suttit fänglsade sedan juli 2011 då de olagligt korsade den etipoiska landsgränsen. Linda Schibbye, Martin Schibbyes hustru, är inte lika optimistisk.

– Det står fortfarande "kan", så det är mycket spekulationer hela tiden. Man orkar inte reagera på varje spekulation, men det klart jag hoppas på det, säger hon till Expressen .


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00