Får man större bröst av att dricka sojamjölk? Experten svarar

På internetforum och i diskussionstrådar sker just nu heta diskussioner om bröst och sojamjölk. Många påstår nämligen att man kan få större bröst av att dricka sojamjölk. Men stämmer det verkligen? Vi frågade en expert.


Genom tiderna har det funnits många myter gällande hur man får brösten att bli större. På internet kan man söka sig till hundratals olika huskurer och "knep" som lovar att få att bysten att växa så att det knakar. 

De allra flesta saknar vetenskaplig grund, men i jakten efter en större kupstorlek verkar många vara redo att testa allt möjligt. 

Något som på senaste tiden fått extra mycket uppmärksamhet är sojamjölk. Många svär vid att det vegetariska alternativet till animalisk mjölk har fått deras bröst att växa. Anledningen ska enligt internet vara könshormonet östrogen, som finns i sojaprodukter.

Men hur sanna är påståendena? Får sojamjölk verkligen brösten att växa?

Överskott av östrogen

Soja innehåller ämnet fytoöstrogen. Man kan säga att fytoöstrogen är växtvärldens motsvarighet till östrogen, då det påverkar kroppen på samma sätt som östrogen gör, enligt Medical News Today. När man äter stora mängder sojabaserad mat kan vissa därför uppleva förändringar som liknar de som en ökad mängd östrogen orsakar.

– Ett överskott av östrogen påverkar definitivt kroppen. Och också brösttillväxten. Om man äter mat som innehåller östrogen så påverkas kroppen på samma sätt som den gör av östrogen som tillverkas naturligt i kroppen. Men det beror ju självklart på hur mycket östrogen det handlar om, säger Janette Wikström, barnmorska på UMO i Stockholm till Nyheter24.

Janette förklarar att sojamjölk alltså kan påverka brösttillväxten, men att påverkansgraden skiljer sig från person till person.

– För någon som inte har bröst, som exempelvis biologiskt sett föddes som en man, kan det synas mer just på grund av att personen naturligt har mindre östrogen i kroppen. Men oavsett vem det handlar om, så handlar det nog mest om hur mycket man konsumerar, förklarar Janette Wikström. 

Bröstcancer och sojaprodukter

I diskussionen kring sojaprodukter har många också tagit upp de risker som ett ökat östrogenintag kan innebära, som exempelvis bröstcancer. Tester som utförts på bland annat råttor har visat att kopplingen mellan sojabaserade produkter och cancer är ganska klurig, skriver Live Science. 

Studier visar att kvinnor som äter mycket sojaprodukter faktiskt löper mindre risk att få bröstcancer än kvinnor som inte gör det. Dock visar studier att sojaprodukter faktiskt kan öka cancertillväxten hos personer som redan har cancer, enligt Live Science

Därför kan det vara extra viktigt för personer som har cancer att prata med deras läkare gällande just sojaprodukter.

TV: Här är de vanligaste förlossningsskadorna

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Konsumerar du sojaprodukter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.