Lördag 25 Sep
Stockholm

Ökad anmälning om misshandel mot kvinnor 2020

Illustratör: Magnus Häglund
Illustratör: Magnus Häglund. Foto:

Brås preliminära statistik visar att det kom in 28 900 anmälningar om misshandel mot kvinnor 2020. 80 procent av anmälningarna är att en kvinna har misshandlats av en närstående eller bekant.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Brottsförebyggande rådet, Brå, släppte igår den preliminära statistiken över brottsanmälningar under 2020. Något som hade ökat från 2019 var anmälningarna om misshandel mot kvinnor. Hela 28 900 anmälningar kom in uppskattningsvis. Det är den högsta siffran sedan minst fem år tillbaka. 

I 80 procent av alla dessa 28 900 anmälningar begicks misshandeln av en närstående eller bekant till kvinnorna. Vilket betyder att i 23 120 av dessa fall så skadade någon i kvinnans närhet henne. 

Uppgifterna är preliminära. Grafik: Nyheter24 Källa: Brottsförebyggande rådet

Många vågar inte anmäla

Nyheter24 har pratat med Åsa Witkowski, 61, verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrids (NCK) patientverksamhet, kvinnofridslinje och kvinnofridsmottagning. Hon berättar att det är svårt som kvinna att våga anmäla:

– Man tänker att det var nog sista gången det här hände. Det är ju någon man har haft en nära relation med som man inte vill polisanmäla för att man tänker att det inte var så farligt. Man förminskar hela situationen och tar själv på sig ansvar för det som hände, berättar hon.

Stort mörkertal

Åsa förklarar också att det finns ett stort mörkertal i den preliminära statistiken.

– Det finns ett mycket stort mörkertal, det finns siffror i en del undersökningar som säger att det kanske bara är 20 procent som vågar polisanmäla, säger hon.

Kvinnofridslinjens nummer är 020-50 50 50 och hit kan kvinnor ringa som utsatts för våld för att få stöd dygnet runt, även närstående och personer som i sitt yrke möter våldsutsatta kvinnor ringer till stödtelefonen.

Läs mer:

Barn ringde polisen - och berättade att pappan slog mamman

Kvinna misshandlades på gatan - då ingrep lastbilschauffören

Rapstjärnan ASAP Rocky åtalas för misshandel

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt