Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Aida Hadzialic

Aida Hadzialic är en svensk socialdemokratisk politiker. Hon föddes 21 januari 1987 i Foča i Jugoslavien och hennes efternamn skrivs Hadžialić på bosniska. Aida kom till Sverige fem år gammal 1992 som flykting tillsammans med sin familj som flydde från Bosnien-Hercengovna efter massakrerna under inbördeskriget i Jugoslavien. Hon är uppvuxen i Halmstad och kan utöver svenska även tala engelska, serbiska, bosniska och kroatiska. 


Aidas politiska karriär började redan som 16-åring när hon gick med i SSU. Men det var först efter utbildningen på Lunds universitets jurisprogram, där hon tog examen 2010, som hon började arbeta politisk som kommunråd i Halmstad kommun. 2014 utnämndes Aida Hadzialic till gymnasie- och kunskapslyftsminister i regeringen och blev därmed med sina 27 år det yngsta stadsrådet genom tiderna. 


Under Almedalsveckan 2016 plockade Aida hem plats nummer åtta på Nyheter24:s lista över Sveriges 100 mäktigaste unga. Samma år hamnade hon också på plats nummer tre över Sveriges sexigaste politiker hos Nyheter24.


I augusti 2016 hamnade Hadzialic i blåsväder efter att hon fastnade i en poliskontroll på Öresundsbron och åkte fast för rattfylleri med 0,2 promille alkohol i blodet. Två dagar efter att hon gick ut offentligt med händelsen blev hon entledigad från stadsrådsposten och lämnade uppdraget som minister. 


Från och med 1 maj 2017 har Aida ett nytt kneg och sitter i styrelsen för Högskolan i Kristianstad.