Friskolorna måste skärpa sig, annars blir det inga pengar.
1 av 3
Friskolorna måste skärpa sig, annars blir det inga pengar. - Foto: TT/emojipedia
Aida Hadzialic är gymnasieminister.
2 av 3
Aida Hadzialic är gymnasieminister. - Foto: TT
Anna Kinberg Batra.
3 av 3
Anna Kinberg Batra. - Foto: Maja Suslin/TT

Moderaterna vill stoppa dåliga skolor från att gå med vinst

Nu ska det bli hårdare tag mot friskolor som inte sköter sig, menar Moderaterna. Men gymnasieminister Hadzialic är inte imponerad.


Att skolan ska vara så bra som möjligt är de flesta överens om . Men hur funkar det om en friskola är riktigt kass och ändå kan ta ut vinst? Nu vill Moderaterna stoppa just det.

– Sverige behöver nolltolerans mot dåliga skolor. Då måste det hända något när staten går in och vidtar åtgärder. Då tycker jag det är naturligt att man inte samtidigt kan ta ut vinst, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till Sveriges Radio.

Moderaternas Anna Kinberg Batra

Enligt Moderaterna ska skolor som underpresterar skriva på ett kontrakt som gör att de inte ska kunna ta ut vinst. Och i värsta fall ska staten kunna ta över skötseln av skolan.

– Jag är rädd att Sverige lämnar elever utanför om vi tillåter att, som idag, det finns skolor där inte ens hälften av eleverna får tillräckliga kunskaper i nian. Det har Sverige inte råd med, säger Kinberg Batra till SR.

Men gymnasieminister Aida Hadzialic (s) är inte speciellt impad av Moderaternas energi i frågan.

– Det är bra att Moderaterna ser problemet, men de vågar inte gå tillräckligt långt. Tidigare blundade de för att det här problemet fanns, och nu bekräftar de att det finns ett problem med vinstjakt, säger Aida Hadzialic till Nyheter24.

Gymnasieminister Aida Hadzialic


Den senaste tiden har Socialdemokraterna gått hårt fram i frågan om vinstuttag i friskolorna, och Aida Hadzialic menar att skattepengar ska gå till investeringar, inte till stora vinster.

– Det är inte friskolor i sig som är problemet, det finns många bra friskolor. Men däremot finns det skolor som sysslar med enorma vinstuttag och som dränerar skolan på resurser, säger Hadzialic.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här ett bra förslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ostadigt påskväder väntas

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.