Stockholm

Almedalsveckan

Med parkanläggningen Almedalen i Visby på Gotland som nav, så utspelar sig Almedalsveckan varje år. Den gick tidigare under namnet "Politikerveckan i Almedalen" och kallas ofta i folkmun rätt och slätt för "Almedalen". 


Almedalsveckan är Sveriges största politiska evenemang, som årligen samlar de svenska politiska partierna, intresseorganisationer, företag och journalister. Under hela veckan genomförs tusentals seminarier, föreläsningar, debatter och branschmingel. Alla seminarier är gratis och de allra flesta av dem är öppna för alla som är intresserade. 

Upplägget ser ut som så att varje aktuellt riksdagsparti har en "egen" dag under veckan, med fokus på partiet i fråga. Upplägget innebär att Almedalsveckan fick utökas med en dag och starta söndagen vecka 27 sedan år 2011, eftersom att antalet partier i riksdagen sedan dess är åtta.

Det allra första talet i Almedalen, som blev startskottet på Politikerveckan, var när dåvarande utbildningsministern och partiledarpretendenten Olof Palme höll ett improviserat tal från ett lastbilsflak vid Kruttornet 25 juli 1968. Sedan dess har evenemanget vuxit explosionsartat, men gick länge under namnet "Palmedalen". Det var först 1991 som samtliga riksdagspartiledare fanns på plats under politikerveckan.


Almedalsveckan har mötts av en del kritik under åren, bland annat av personer som menar att det har blivit för stort fokus på medias närvaro. Unikt för Almedalsveckan är att det är en slags "liminal fas", det vill säga en plats och en tidsperiod då vanliga regler upphör för att sedan återgå till det normala, eftersom att politiker och media vanligtvis inte umgås öppet på det sättet. 


År 2017 stormade det mer än vanligt inför Almedalsveckan, sedan det stod klart att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) skulle komma att delta. Vissa menade att de har rätt att vara på plats då vi lever i en demokrati och har åsiktsfrihet, medan många organisationer valde att bojkotta hela evenemanget i protest mot NMR:s närvaro.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.