Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Quick: "Vem manipulerar vem?"

- 09/08/2010, 08:25 -
Sture Bergwall berättar själv om sina erfarenheter när han Sommarpratar hos Nyheter24.

Sture Bergwall berättar själv om sina erfarenheter när han Sommarpratar hos Nyheter24.

Sveriges värsta seriemördare? Eller Sveriges värsta mytoman? När Thomas Quick pratar hos Nyheter24 berättar han om sina egna upplevelser från "mordvallningarna" i skogen.– Det har inte tillkommit något nytt, ni blir alla manipulerade, säger journalisten Gubb Jan Stigson till Nyheter24.

På måndagen medverkar Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han nu heter, i Sommarsnack hos Nyheter24.

Han berättar själv om sina erfarenheter från "mordvallningarna" ute i skogen.

– Jag uppmanades ha en stund med den jag mördat och smeka benknotor, säger han i programmet. 

Bergwall har erkänt över 30 mord mellan 1964 och 1993, och är dömd för åtta av dem.

Under uppmärksammade former tog Bergwall tillbaka alla alla sina erkännanden i december 2008. Han säger sig ha blivit drogad och påverkad till att erkänna morden.

När han "vallades" på de påstådda mordplatserna menar Bergwall att han fått hjälp av åklagare, terapeuter och poliser - allt för att han skulle erkänna.

– Det uppstod en situation av själarnas gemenskap kring morden, säger Leif GW Persson till Nyheter24 och fortsätter:

– De ville så gärna att Bergwall skulle vara en seriemördare men hade han bara blivit utsatt för en vettig förhörsledare, eller person, hade det här aldrig hänt.

"Officiella bilden är falsk"

Men trots att Bergwall säger sig blivit drogad och påverkad under vallningarna i skogen, menar journalisten Gubb Jan Stigsson att Bergwall fortfarande är skyldig.

– Han är en gravt perveterad brottsling. Den officiella bilden är falsk och ni blir alla manipulerade, säger han till Nyheter24.

– Det finns fortfarande alldeles för många saker som han visste.

Vallningar är en erkänd metod men enligt Leif GW Persson begicks flera fel när Quick fördes till platserna.

– Vallningar ska aldrig ledas av personer som är inblandade i utredningen. Åklagare och terapeuter ska vara "by-standers" men själva vallningen ska överlåtas till andra personer.

– Det får helt enkelt inte gå till så här.

För att få Bergwalls egna erfarenheter besökte Nyheter24 honom på anstalten i Säter - hans sommarsnack på Nyheter24 hittar du HÄR.