Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Top fem: Resemyter

- 17/03/2011, 12:06 -
Kan din mobiltelefon verkligen orsaka en olycka?
1 av 4

Kan din mobiltelefon verkligen orsaka en olycka?

Sxc.hu

Det är sällan farligare utomlands än hemma.
2 av 4

Det är sällan farligare utomlands än hemma.

Sxc.hu

Det är bäst att växla pengar hemma, eller?
3 av 4

Det är bäst att växla pengar hemma, eller?

Sxc.hu

Orsakas jetlag av sömnbrist?
4 av 4

Orsakas jetlag av sömnbrist?

Sxc.hu

Är det verkligen farligt att prata i mobiltelefon under flygresan och bör du akta dig mer för ficktjuvar utomlands än hemma? Vi har granskat fem kända resemyter.

5. Din mobiltelefon kan orsaka flygkrasch

Redan under 1990-talets början förbjöds användningen av mobiltelefoner ombord på flygplan. Detta av rädsla för att mobilen skulle störa pilotens instrument och därmed orsaka olyckor.

Förbudet är fortfarande i kraft då den undersökning som Federal Aviation Administration (FAA) gjorde under 2006 visserligen visade att detta inte nödvändigtvis behöver stämma men samtidigt inte kunde bevisa motsatsen - att användning av mobiltelefoner under flygning inte innebar en risk.

4. Växlingskurser för valutor är bättre hemma

Att växla pengar innan du reser utomlands ger inte alltid den bästa avkastningen.

De ställen som inte tar provision tenderar att erbjuda en sämre växelkurs för att kompensera förlusten. Oftast får du bäst valuta genom att använda specialbank- eller kreditkort, som inte tar ut en provision när du använder dem utomlands. Dessa kringgår oftast turistpriser, vilket ger en mycket mer konkurrenskraftig växelkurs.

3. Du måste pruta utomlands

Det är sant att det finns många destinationer och kulturer där köpslående faktiskt förväntas och på vissa ställen drar lokala köpmän gärna nytta av turister som inte känner till vilka regler som gäller för en produkt.

Samtidigt tjänar du sällan mer än ett par kronor på att pruta, några få kronor för dig som dock gör stor skillnad för säljaren i fråga. Bara för att du kan pruta betyder det inte alltid att du borde.

2. Du kommer att råka ut för ficktjuvar

En annan vanlig resemyt är att man automatiskt förutsätter att en främmande plats är farligare än hemma. Men verkligheten är annorlunda. Många andra länder har mycket lägre brottslighet än de platser vi kallar hem. Den förvrängda uppfattningen av brottsligheten beror förmodligen på det faktum att brott kan komma att riktas mot den som verkar mest sårbar - turisten.

Är du bara förnuftig och eftertänksam löper du dock inte någon större risk att råka ut för oangenäma möten med ficktjuvar utomlands än du gör hemma.

1. Jetlag orsakas av sömnbrist

Detta är en klassisk resemyt. Alla som har rest över flera tidszoner med flyg har upplevt jetlag. Den snabba förändringen av tidszoner kan vara mycket störande och förknippas ofta med trötthet. Men orsakerna till jetlag har faktiskt inte mycket att göra med antal sömntimmar på planet.

Det är snarare kopplat till din dygnsrytm, den biologiska klockan som kroppen använder för att reglera aptit, tarmvanor samt kroppstemperatur och blodtryck.

Denna mekanism påverkas av dagsljus, vilket också förklarar varför resor österut, som förkortar din dag tenderar att leda till större jetlag än resor västerut.