Onsdag 30 Nov
Stockholm

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren föddes den 14 november 1907 i Vimmerby, Småland, och är mest känd som en svensk barnboksförfattare. Hon var även sångtext- och manusförfattare, opinionsbildare och förlagsredaktör. Barnboksförfattaren avled den 28 januari 2002 och blev 94 år gammal.


Några av hennes mest kända barnböcker är Pippi Långstrump, Karlsson på taket, Ronja Rövardotter och Emil i Lönneberga. Lindgrens debutroman heter “Britt-Mari lättar sitt hjärta” och kom ut 1944. Många av hennes böcker har även filmatiserats och 2012 räknades det till att böckerna hade översatts till 95 språk och språkvarianter.


I Vimmerby finns temaparken “Astrid Lindgrens värld” som är uppkallad efter Lindgren. Miljöerna i parken är skapade utifrån Astrids böcker och parken grundades 1981, men hette då Sagobyn. Det finns även ett kulturcentrum i anslutning till parken sedan 2007, som är uppbyggt kring författarens barndomshem, som heter “Astrid Lindgrens Näs”.


Lindgren har även lånat ut sitt namn till barnsjukhuset “Astrid Lindgrens Barnsjukhus” som ligger i Solna. Sedan den 1 oktober 2015 är författaren även motivet på 20-kronorssedeln.


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.