Kan du hjälpa ett barn i fattigdom?

Det skär i mig av tanken på att det finns barn som inte kan äta sig mätta eller som kommer börja skolan i höst utan varken passande kläder eller skor.
Giving People är en fantastisk organisation som hjälper utsatta familjer som av en eller annan anledning inte får ihop ekonomin och jag har följt dem på Facebook i flera år och brukar vara som mest involverad runt jul normalt sett. (Av någon anledning har jag inte sett någonting från GP i mitt flöde på länge – jäkla algoritmer!)
Men så klickade jag mig in på deras sida efter att ha sett Stockholm Stadmissions reklam om barnfattigdom – och kom att tänka på GP – och har precis läst om alla barn som inte ens har kläder eller skor som passar inför skolstarten, än mindre mat i magen.

Kan inte vi – alla som kan och vill – försöka hjälpa några barn vars föräldrar sökt hjälp via Giving Peolpe?
Gå in och läs, kanske har dina barn vuxit ur några kläder som fortfarande är hela och fina eller kanske har du blöjor över i fel storlek som du ändå inte kommer använda?

Den som vill och kan alltså… <3
All annan diskussion betackar jag mig på det här inlägget.

47 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vill inte sätta igång något men, men, organisationer utan 90-konto och verksamhetsberättelse måste gå bort. Insyn när det gäller välgörenhet är mycket viktigt. Speciellt verksamhetsberättselse, hur ska man annars veta var pengarna hamnar?

      Tyvärr händer det även vid stora organisationer så som Barncancerfonden som just har ett 90-konto Att pengar försvinner. Stod om det på nyheterna att någon stal hela 11 miljoner kronor ifrån de. Tror att det var någon inom revisonen eller satt i styrelsen. Riktigt tråkigt att det ska drabba oskyldiga barn so m behöver varje krona för forskning. Har skänkt 500 kr flera gånger och nu vet man inte länge om det går att lita på att de får se pengarna.

        Föreningstödet AB i Göteborg är de som stal pengarna från Barncancerfonden dvs de 11 miljoner kronor.

          Fyyyyyyyyyyyyfan

      Håller inte med här om något är man att folk bli hjälpta! Hur mycket försvinner inte på skit och löjligt höga löner på alla dessa 90 konton!

        Pengar försvinner inom allt sånt här

          Självklart är det så, så även för 90 konton. Ge mat eller kläder extra då kommer det fram garanterat.

      Sista frågan kan jag faktiskt svara på. Jag har, via Giving People, varit hem till utsatta människor och skänkt matkassar och kläder. På så vis vet jag exakt var pengarna hamnar.

        Samma här ❤️ Fint initiativt Camilla!

    Giving People är fint. Iaf när man får hjälpa en familj direkt. Har åkt med många matkassar/presenter/tårtor /heliumballonger och annat till mycket tacksamma familjer.

    När man hjälper familjer via Giving People får du själv kontakt med familjen så inga pengar går via organisationen. Jag har handlat varor mm och skickat direkt hem till dem.

    Bra att skänka till Giving people MEN skänk då mat, kläder, leksaker direkt och INTE pengar! Det finns folk som utnyttjar det, har själv sett det och vet om vissa som låtsats ha dåligt med pengar till mat och julklappar osv och sen använt pengar de fått till sig själva och fixat naglar, extensions och gjort egna resor. Finns vissa som ansöker om hjälp som inte är direkt fattiga men som inte kan hålla i sin lön/sina pengar och slösar.. så tänk på det.

      Självklart finns det as, överallt tyvärr. Men dom flesta är ärliga. Visst är det allltid bäst att ge skaker eller mat direkt.

      Går ju förvisso att spara in på sina egna pengar som sen ist kan användas till resor och lyx om de får mat av snälla människor och ej själva behöver handla och lägga sina pengar på det.

        Ja tyvärr! Var för väldigt aktiv inom GP i vår kommun, men blev så besviken på folk att jag lade av. Jag gav aldrig pengar utan just matkassar, kläder, saker (de får ju ofta specificera vad de behöver) men så möts man av folk som prioriterar alkohol, cigg och annat skit framför mat och sina barn. Droppen var när jag när jag mötte några av de jag hjälp på bykrogen på värsta utekvällen eller vid en spelautomat på thaistället, när de dagarna innan gråtit över att de inte ens har en macka att ge sitt barn.

    Det är en otroligt ful anklagelse som jag hoppas att Jeanette får möjlighet att besvara istället för att det bara ska florera runt bland folk som då kanske avstår från att ge. Jag har ingen jättekoll på vid din sida och bor inte i Sthlm, men jag hoppas att det inte är sant och att nåt liknande ska startas i Gbg.

    Bra gjort ett du lägger upp hänvisning till Giving People. Blev själv svårt sjuk för några år sen och fick uppleva hur svårt det var att försörja oss då, hur lite som krävs för att man ska slås av banan …

      Ja,nu är det ju inte JAG som anklagar Jeanette.Jag bara läser och reflekterar.Och om givingpeople,självklart-ska bara läsa lite mer vad jag kan göra.

    Vi har mängder av barnkläder som är för små nu. Brukar ge bort till ex stadsmissionen, kyrkan eller andra ställen som ordnar loppis och pengarna går till behövande. Gick in på GP sida men hittar ingen i GBG regionen som behöver hjälp. Hade gärna lämnat kläderna till någon familj. Vet någon en annan organisation eller liknande man kan lämna kläder/leksaker i gbg området?

      Kolla med Kvinnojouren GBG eller någon av de andra kvinnojourerna. Dit kommer barn med sina mammor, ofta akut och utan mer än det de har på sig. Vet att Kvinnojouren GBG har ett rum där de samlar det som kommit in och sedan kan kvinnorna ta det de behöver till sig själva och sina barn därifrån.

        Tack! Ska genast kolla upp! 🙂

        Ett jättebra förslag! Jobbar inom socialtjänsten och har sett kvinnor och barn som flyr och inte har möjlighet att få med sig tillhörigheter.

        Jag ringde dem för jag hade massor av fina kläder men de ville ej ha dem???

          Vissa tar enbart emot märkesvaror.

          Ibland kan det väl även vara så att det går i perioder. Vissa gånger kanske de har ett överfullt lager med just kläder men saknar leksaker eller husgeråd.

      Jag lämnade massa bebiskläder och kläder för dam för ca 5 år sen till en kvinnojour här i Gbg , har tyvärr inte kvar kontaktuppgifterna. De tog tacksamt emot.

    Jättebra intiativ Camilla! Du har iallafall fått mig och min sambo att hjälpa!

      Samma här! Jag och maken har registrerat oss som givare tack vare det här inlägget ?

    Jag brukar hjälpa till via givning people! Och då med matkasse eller kläder som jag lämnat över
    Direkt till mamman/pappan!

    Jag har lämnat matkassar via Giving People men någon familj kändes verkligen tveksamt om de verkligen behövde den … det var känslan jag fick så nu gör jag annan välgörenhet istället…Men det är super om de som VERKLIGEN behöver hjälp får det?

      Jag är en sån person som många nog skulle tycka var lite tveksamt om jag verkligen behövde hjälp (och därför vågar jag heller inte be om det), eftersom jag utåt sett har det rätt bra. Kommer man in i min lägenhet ser man märkesskor till barnen i hallen (men inte att vi fått ärva dem av en granne), hyfsat nya möbler i vardagsrummet (som man inte kan se att jag fått genom diverse bortskänkesgrupper på facebook) och en relativt stor platt-tv (som var det enda av värde jag fick med mig efter en separation). Men om man kollar på mitt kontoutdrag ser man att jag drar in mellan 9k och 15k i månaden, och att stora delar av det går till kronofogden. Jag betalar dit pga dyra mediciner som jag inte klarade av att betala för när jag varken fick a-kassa eller försörjningsstöd under en period.

      Mitt liv, min hälsa och min ekonomi är i fullständig kaos, även om jag jobbar på att få rätsida på eländet. Men utåt sett är jag en helt normal, välfungerande, psykiskt stabil ensamstående mamma.

        Du hamnade hos kronofogden pga att du inte kunde betala dina mediciner?? Sorry, men nu ljuger du för oss. Det mesta man måste betala per år är 2250 kr! Sen är det gratis.

        Högkostnadsskyddet är en del av Läkemedelsförmånen, som är till för att skydda dig mot höga kostnader för receptbelagda läkemedel. Det innebär att läkemedel subventioneras via skattemedel. Högkostnadsskyddet innebär att du betalar högst 2 250 kronor per tolvmånadersperiod för läkemedel och stomiprodukter på recept.

          Men det kan ju vara receptfria mediciner, då betalar du fullt pris. Vissa av dem kan du få på recept så att de ingår i hägkostnadsskyddet, men inte alla.

          Anonym 23:02
          Du får nog läsa på lite bättre. T.e.x en CPAP kostar hyra varje månad, mask köper patienten själv för 8-10.000 och dom håller inte länge, vissa diabetes samt hjärtmediciner är svindyra finns inget högkostnadsskydd på det. Hörapparat kostar ett par tusen osv osv. Finns rätt många sjukdomar där medicinerna kostar mer än vad man får ut. Benskörhet, 3 sprutor per år ca 7.000. Kryckor, rollatorer är det inte alla som får utan många får hyra.

            Hörapparat behöver du inte köpa. Är du i behov betalar du bara ngn hundring för besöket.

          Tidigare var det ju inte heller gratis med mediciner för barn. Jag kan inte siffrorna i huvudet och orkar inte plocka fram papprena, men för min del var det så att flera barn + jag behövde dyra mediciner samma månad för x antal år sedan. Det här hände i samband med en separation, då jag hade många utgifter (som de flesta vet att man får när man flyttar) och lägre inkomster än vanligt.

          Och har man väl hamnat hos KF och har låga inkomster är det svårt att komma ur spiralen. I ”mitt förra liv” (när jag hade sambo och mer säker ekonomi) var inte 1000 oväntade kronor någon katastrof, men nu är varje krona viktig. Jag önskar att fler människor verkligen förstod hur lätt det är att trampa snett och hur svårt det är att ta sig upp igen.

            Barnen läggs väl ihop och har tillsammans ett högkostnadsskydd?

              Ifrågasätter inte dig om det lät så. Hoppas att det går bra för dig. Kram.

          Och om man inte har inkomst och betalar receptmediciner på faktura? Fatta att man kan hamna hos kronofogden även med mediciner på recept och högkostnadsskyddet.

        Ella, hur gamla är dina barn? Behöver du någon hjälp, just nu?

      Min erfarenhet är att de som ber om hjälp via sånt här oftast egentligen inte har det så illa ställt och att de själva inte är bra på att hålla i pengar och hålla budget osv.. de flesta får ju pengar som bör räcka så att de ska klara sig iaf de som har barn, och min erfarenhet är att de som verkligen verkligen egentligen är i behov av hjälp inte ber om det. Att få matkassar eller skor till barnen gör att vissa kan spara in på sina slantar och använda till annat. Förlåt men så är det i många fall men finns såklart många som har det tufft och behöver hjälpen också.

    Varför skaffar man barn om man inte har pengar?! Det är så jädra egoistiskt.

      Herrejävlar någon som är mer cynisk än jag själv, när det kommer till barnen upphör min cynism. Hur/Varför dom tillkommit är sekundärt, primärt är att de får ett så bra liv som möjligt. Det är genom barnen vi på sikt kan förvandla vårt sjuka, sjuka samhälle till det bättre. Det här ska jag kolla upp mer noggrant. Just nu hoppas jag på att konkursansökan gällande Catrin Hedlund lämnas in, när den faller ner kan jag tänka mig betala för hela jävla kalaset, men lite gott kan man nog bidra med till julen – alla dessa stackars barn </3

      Det kan ju dock hända oförutsedda saker efter att barnen redan finns…

        Verkligen. Har inga barn själv men ekonomin kan helt klart förändras snabbt. Räcker ju med att man blir sjuk.

    Giving people och giving people senior är fint. Må hända att alla kanske inte ser ut att vara i behov av hjälp men vad fan vet vi som inte är där och ser dem 24/7?
    Är de något vi borde förstå i Sverige 2018, är väl att en fasad är super enkelt att måla upp och livet är något helt annat. Skänk en slant, ge en matkasse eller urvuxna/oanvända kläder – vad kostar det oss som har möjlighet? Antagligen 4-5 bärs mindre och en utemiddag i månaden, men så mycket för någon som behöver det mer. Ingen, varken barn, vuxen eller gammal skall behöva be om hjälp. Men när man väl gör det kan vi vara den som hjälper! Många bäckar små, 20kr från flera är bättre än inget.

    Senior kände jag inte till. Mina föräldrar finns inte längre. Fint att kunna hjälpa en annan äldre med mat och kanske lite hembakat.

    Personligen ger överlämnandet på tröskeln mig ont i magen. De gånger jag varit givare har jag skickat ett paket med sakerna så mottagaren inte ska behöva se mig öga mot öga och känna ngn form av personlig tacksamhetsskuld. Svårt nog att be om hjälp när man är i trängt läge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.