Är det tillåtet att spela in ett telefonsamtal utan att motparten givit sitt godkännande?

Kissie/Alexandra delar med sig på sin blogg om en telefonintervju vars publicering hon är lite nervös för .
Allting hade känts jättebra när hon pratade med journalisten men har i efterhand fått veta att han behandlat andra journalister väldigt hårt och nu är hon rädd för att han ska ha vridit och vänt på hennes ord.
En läsare tipsar hennes om att installera en app för att alltid kunna spela in intervjuer om hon någonsin behöver bevisa vad hon sagt eller inte sagt, men Kissie är osäker på om detta är tillåtet.

Det är det.
Det är fullt tillåtet att – såväl öppet som i hemlighet – spela in ett samtal du själv deltar i eftersom endast en person i konversationen behöver ha godkänt det.
En person alltså,  och det finns ingenting som hindrar att denna person är du själv, så Alexandra hade med lagen i ryggen kunnat spela in intervjun utan journalistens godkännande.

Källa: Brott Mot Frihet Och Frid, 4 Kap. Brb (594)

86 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag hae blivit riktigt dåligt behandlad av vården tidigare. Iofs bara vid ett tillfälle men det var nära att kosta mig livet. Har nu en app som spelar in alla samtal. Så sjukt skönt att kunna ha bevis om det skulle sägas något som inte känns okej i efterhand.

      Vad heter appen? 🙂

        ACR Pro Licence. Finns en ACR också (gratis), men tror inte man kan lagra lika länge. Som sagt, dåligt minne.

          Anonym som skrev 18:20

        Jag har ACR (versionen som kostade.) Har ställt in så att samtal från typ min familj inte spelas in, men jag spelar gärna in myndighetspersonal m.m. Kommer aldrig lägga ut inspelningarna eller låta någon lyssna på dem om det inte behövs för typ en anmälan eller så. Har jobbat på socialtjänsten tidigare och har aldrig brytt mig om någon klient spelade in mig. Behandlar man alla man möter på ett bra och rättssäkert sätt, behöver man inte oroa sig alls.

      Anonym 18: 11 vad bra du har appen. Jo det är hemskt att bli dåligt behandlad av vården. Kram.

    Ot: Bianca ber Fridolin om 3 tips för att värna om miljön. Han drar upp: 1. Köp vintage 2. Ät mindre kött och 3. Rösta på ett parti som värnar om miljön. Haha, kanske var för känsligt att dra upp flyg bredvid en influenser som flyger flertal gånger per år??

      Så galet irriterande med influencers som snackar om miljön samtidigt som de lever sina konsumtionshetsande lyxliv. Precis som att klippet med Joel Kinnaman sprids. Tål inte de rikas dubbelmoral.

        Vad har Kinnaman gjort för rasistiskt? För det är ju det han pratar om; rasism och att göra skillnader på människor. Han håller ju med om att det finns problem med mottagandet av flyktingar och integration som det är nu. Varför är det dubbelmoral? Eller du kanske menar att han har flyttat till USA och lever på bidrag? ?

          Menar inte alls att han har gjort något rasistiskt utan lite mer av det du nämnde sen. Att han lever rikt i USA och slipper utsättas för problem som drabbar många i Sverige och som är en av orsakerna till att många väljer att rösta på SD.

            Han kanske fortfarande skattar här.

              Spelar väl ingen roll?

            Röstar man på SD är man på riktigt inte klok. Jag kommer aldrig ge med mig på den punkten. Är otroligt principfast och rationell. Det är liksom ganska sjukt att de som överlevt Hitlers styre, försöker varna svenska folket för vad främlingsfientlig politik innebär. Jag skäms över att bo i ett land med sådana som anser sig vara överlägsna vissa folkgrupper och vill ha ett land utan sådana från andra länder. Sådana som vill bryta mot mänskliga rättigheter som att kunna utöva sin tro och att söka asyl. Hade jag levt i Tyskland under andra världskriget hade jag varit beredd att offra mitt liv i motståndsrörelsen mot nazismen. Tillsammans är vi starka mot den växande främlingsfientligheten, även om majoriteten av världen skulle bli galen.

              Men snälla, då har du inte koll alls på SD:s politik. Du pratar snarare om NMR och de håller jag med om att vi bör akta oss för. Inte genom att tysta dem men genom att ta varje debatt och diskussion som vi kan.

                NMR gör och säger det som SD gör i smyg. SD startades av en nazist och hade en nazistisk agenda. Vilket de har än fast fasaden visar något annat.

                  Ditt första påstående är helt enkelt inte sant. SD har ett smutsigt förflutet ja, men de har gjort upp med det idag.
                  Dina anklagelser är allvarliga så var är dina källor som kan bekräfta det du säger?

                  Vet du vilka var det som grundade det rasbiologiska institutet i Sverige? Och vet du att SD (exklusive Björn Söder dock) är ett sionistiskt parti som vurmar för Israel? Bröderna Ekroth är för övrigt renrasiga judar.

                  Vad har några medlemmar med hela partiet att göra? I så fall antar jag att du tar avstånd från alla partier som har ett par partimedlemmar med ett smutsigt förflutet.

                  Det säger väl ganska mycket, kommer rösta blankt så du behöver inte oroa dig. Om de nu inte vill kopplas till nazism så kanske de borde se över en hel del. Roligt att gå förbi SD:s valbås och prata med stollarna som står där, helt iq befriade. Förestår alla att gå dit för underhållningens skull! ?

                  Eller så kan man gå dit med ett öppet sinne och lyssna på vad de har att säga istället för att vara så fördomsfull.

                  Vem har sagt att jag inte har ett öppet sinne? Ställde seriösa frågor och fick svar om som ej var utförliga, sen att de var skrattretande med sin okunskap är en annan sak ☺️

              Amen!

              T.o.m. en dansk socialdemokrat uppmanar svenskarna att rösta på sverigedemokraterna.

              https://www.b.dk/kommentarer/dansk-socialdemokrat-svenskerne-boer-stemme-paa-sverigedemokraterna

                Haha ja men dåså! ??

                Men ni som röstar på SD måste väl ändå ha märkt att den större delen av Sveriges befolkning verkligen inte gillar SD, deras politik eller idéer. Tänker ni verkligen att alla miljoner som inte röstar på SD har fått det helt om bakfoten?

                  Fast det var ett ganska märkligt argument eftersom att det går att säga samma sak om de som röstar på andra partier som inte har särskilt många väljare.

            Fast… somliga av oss (däribland Kinnaman) anser ju inte att det är invandringen i sig som är roten till de problem vi ser idag. Tvärtom ser vi nedmonteringen av välfärden och den ökade främlingsfientligheten som en stor bidragande orsak till de problem vi ser idag. Men det får man väl inte längre säga i det här j*vla landet??!!

              Nej de flesta förstår nog att det är på grund av politikerna som det har blivit såhär men tror att många har svårt att se hur de som orsakat detta ska kunna fixa det igen.

              Exakt!

              Låt oss lära från historien och inte repetera våra misstag.

              Det är ju bara att välja. Välfärd eller mer invandring, det går inte att ha båda.

                Jaa, för med SD+M+KD och resten kommer ju välfärden gå helt tillbaka till vad den en gång var ?

                  Den sk gymnasieamnestin för vuxna afghanska män utan asylskäl (alla fick sin sak prövad i 3 olika distanser och bedömdes inte ha asylskäl) som röstades igenom i riksdagen för några månader sen kommer kosta 2,9 miljarder kr. Var tror du dom tar pengarna ifrån? Samtidigt får inte kroniskt sjuka barn hjälp till assistans.

                Läs gärna igenom SD:s partiptogram så ser du hur mycket välfärd du får för pengarna. SD är Moderaterna light med en nypa Kristdemokraterna och en stor slev av SS. Att de får folk att tro att de står på arbetarens sida gör mig nästan mer förbannad än att de påstår att de inte skulle vara rasistiska. Sverige och svenskarna förtjänar bättre än så.

                  *för en röst på SD skulle det stå.

                  Mvh money on my mind

      Och kanske känsligt då hans partikamrat Lövin har granskats avseende hennes flygande. ?

    Hoppas det används med omdöme. Har spelat in samtal med Försäkringskassan eftersom jag dels har problem med minnet samt att de gjort en tokig bedömning. Skulle aldrig spela in i syfte att skada nån samt sprida sånt som sagts i förtroende.

    Hallå har du sett att plopp har kommit med en ny smak med djungelvrål?? Såg den och tänkte direkt på dig, så kände bara att jag var tvungen att meddela om du hade missat?

      Åh herregud!!!!!! GOTTTTTTT!!!!!!!!11!1!!!!1!111!

      Kommer tydligen fyra nya ploppsmaker Plopp Mjölkchoklad, Gott o blandat, Kexchoklad samt Djungelvrål! ??????????????????

        KExchoklad? ? känns som att det inte blir så annorlunda än en vanlig ?

          Fast kommer väl vara rinnigt liksom

            Såg ej ut som det på bilderna :), men kanske det! (Kollade på IG)

            Det står att det kommer vara ”med hård fyllning av Gott & Blandat, Kexchoklad eller Djungelvrål. ”

              Aha vad konstigt, då är det ju inte ”plopp” längre ??

                Håller med! 🙁

        Plopp mjölkchoklad är jordens besvikelse!! Det är bara mjölkchoklad utan ett enda plopp i sikte.
        /Med vänlig hälsning, Upprörd

          Plopp polka är god tycker jag ?

            Och plopp cappuccino!!!

              Den bästa var plopp kaktus.

    På en läkarmottagning står det förbjudet att spela in samtal. Var bara där en gång och tänkte att människor känner sig så dåligt behandlade där att dom spelar in det. Dit går inte jag mer.

      Nej, är ju troligen pga sekretessen mot andra patienter. Så du inte får med något känsligt om en annan person på din inspelning

        Hur kan man få med det. Sanningen är att denna mottagning fått massvis med klagomål. Och dom är rädda för att det kommer ut. Och jag hoppas en dag verkligen att det gör det. Empatiska personalen sa upp sej och sådana med härskarteknik är kvar. Hemskt. Nog många som inte orkar längre efter besök där.

          För att du är på en MOTTAGNING där andra människor är. Lättast att ha en regel överallt än att tillåta inspelning i vissa utrymmen. Du kan ju alltid fråga nästa gång om du är ensam med någon om du får spela in, de kanske svarar ja

            Fast det är inte ok med ett generellt förbud vad gäller ljudupptagningar vid vårdbesök enligt JO.

            Ja och på en Mottagning brukar man ju träffa en läkare i ett rum. Eller hur. och dom flesta är bra men sedan finns det sådana som inte är människovänliga. Och händer det flera gånger förstår jag om patienten vill spela in det. Det gäller ju ens liv.

        Men du sitter ju aldrig och diskuterar sjukdom så att andra patienter hör?

      Kan det inte handla om att det finns risk att man kan råka få med samtal från andra människor om man spelar in?

      Det är ju dock lagstadgat att vårdinrättningar INTE är allmän plats, och därmed får de lov att sätta upp sina regler. Alla sjukhus jag arbetat på/varit i kontakt med har haft både bild- och ljudförbud. Detta är för att man ska kunna uppnå maximal sekretess, inte för att jävlas med folk… Har haft patienter som filmat, fotat och sedan publicerat på sociala medier där andra patienter kommit med/hörts. Det är inte försvarbart.

    Vilken journalist och vilken författare?

    Min kommentar försvann?

    Vad tycker du om senaste avsnittet av della Q? De pratar om denna blogg.

      Har aldrig hört talas om podden tyvärr..

      Jösses vad det tjatas om denna podcast, jag börjar nästan tro att det är personen/personerna bakom podden som skriver dessa kommentarer, särskilt eftersom alla heter anonym.

        Tvivlar på det. Della Monde med bl.a. Jonatan Unge som Della Q ligger under är ju en väldigt känd och uppskattad pod, Della Q är också skitbra. Tycker jag, utan minsta koppling till någon inblandad…

          ÄLSKAR Jonathan Unge!!

    Åh sånt här med att spara konversationee och dylikt påminner mig om när jag var fjorton och skickade halvsuddiga bilder på ett par knappt existerande bröst till en P18 jag lärt känna på typ, Hamsterpaj, som kom från grannstan? Det rann iaf ut i sanden och jag började av en slump dejta hans kompis ett år senare eller nåt. Mitt i allt får jag ett sms av den nya killen som precis lanat larviga spel hemma hos bröstbildskillen. Allt var fortfarande nytt och nykärt med den nya, alldeles sådär innan man liksom kommer ut med att man gillar varandra.

    Vad han skrev? ”Kom just hem från T. Han sade att du har väldigt snygga bröst, men jag fick inte se dem ;-)” Aldrig haft sån grov ångest som då ?

    Såg denna kommentaren på Bellas blogg, kanske är det så att det är högra handen som skriver alla ”välformulerade” längre inlägg?

    ”Läser din blogg genom Feedly och på flera av samarbetsinläggen står ”simonsjogren” som författare. Hur kommer det sig?”

      Boom!

      Det skulle man ju ha en print på, hur skulle Bellan ”skriver alla inlägg själv” ta sig ur det?

      oooooooh!! nu brinner det i knutarna 😀 hoppas personen skickat screenshots till camcam.

        Jag har mejlat printscreens!

      Det var någon annan som skrev ett tag och det märktes tydligt, Simon som spökskrivare är betydligt bättre. Inte undra på att han är en nyckelperson som är kvar år efter år, hon har hittat någon som kan passera att vara henne i bloggen och det måste vara guld värt.

        Kollade hennes instastory nyss för skojs skull. Några guldkorn:

        ”I have more energy then they do.”

        ”Mark Suckerberg”.

        Well, he is not the sucker here…

      Jag tror att Isabella skriver blogginläggen som ett utkast och någon annan går in och finjusterar texten innan den publiceras. Kan denna vara Simon? Inläggen är alldeles för personliga och detaljrika för att vara skriven av någon annan än Isabella (plus att hon hävdar att hon skriver alla inlägg själv) men texterna är för välformulerade för att vara skrivna av henne om man jämför med inlägg för några år sedan. Tror starkt på den här teorin!

        Kan ju vara Simon som lägger in alla länkar osv på samarbetsinläggen, det är ju lite jobb och Isabella är bra på att delegera.

        Tror du? Jag tror väldigt få skrivs av henne. De planerar ju följden på typ av inlägg i detalj, då kan de och dela upp författarskapet. I vissa fall dikterar hon säkert till SOS (Simon o Sacha).

    undrar för övrigt varför i all världen den kommentaren godkändes hos henne!

      Håller med, mycket märkligt. Men ibland verkar de någon av misstag godkänna kommentarer som plockas bort i efterhand.

    Källa: Brottsbalken (BrB), kapitel 4, § 9a.
    🙂

      Oj vad du inte kan hänvisa korrekt

      Källa: 4 kap. 9 a § brottsbalken (1962:700) i så fall.

    Gabjossans ”busringning” blev ju inspelad. Antar att hon hade anmält om det varit olagligt att spela in.

    lagen gäller som så att man får spela in men man få inte publicera det någonstans eller använda det emot personen. man får enbart ha det i privat syfte eller om de ska polisanmälas.

      Är det striktare nu pga GDPR? Att en ljudfil med någons röst kan räknas som en personuppgift

        Pratar lite med mig själv när jag googlat och är förvirrad av allt med gdpr, pul och allt. Är det inte ungefär samma regler som innan, MEN man måste vara lite mer försiktig som privatperson? Eller vad säger lagen om att publicera sådana inspelningar

        ”Privatpersoners privata användning omfattas inte av GDPR.”
        https://www.tidningenbalans.se/nyheter/19-fragor-och-svar-om-gdpr/

        ”2. Denna förordning ska inte tillämpas på behandling av personuppgifter som
        c) en fysisk person utför som ett led i verksamhet av rent privat natur eller som har samband med hans eller hennes hushåll” : gdpr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.