Vad tycker ni om Vardagstvätt.se’s reklam?

Jag har inte tolkningsföreträde här och riskerar att framstå som en smula sekundärkränkt med mitt inlägg men det är någonting som inte känns helt okej med att använda två olika hudfärger och/eller sjukdomen Vitiligo för att göra reklam för ett tvättföretag.
Den här reklamen cirkulerar just nu på Instagram och jag kan inte tänka mig att jag är en enda som reagerar?
2017 kritiserades Elaine för ett samarbete med företaget Dove eftersom de haft en reklam som vissa tolkade som rasistisk – läs mer om det här om du vill – men då visade det sig att kritiken bara gällde halva reklamen – alltså den del som kunde tolkas som rasistisk trots att reklamen sedan fortsatte. Men här finns det ingen ”dold” fortsättning som kan förbättra budskapet – som jag kände att det fanns i Dovereklamen. Den här bilden är allt vi har. #tvättamedettklick
Tvätta bort den mörka – smutsiga? –  hudfärgen till den rena och ljusa?
Varför överhuvudtaget anspela på hudfärg?

Någon som faktiskt HAR tolkningsföreträde i frågan – vad är er åsikt? 

106 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Fast VAD har detta med bloggbevakning att göra?
    Jag förstår att det kan ses som problematiskt och bör lyftas – men senaste tiden har det kommit fler och fler irrelevanta åsiktsinlägg och saker som inte alls har med urpsrungsbloggen att göra. Hoppas på mer bloggbevakning och mindre åsikter snart! 🙂

      Instagram är sociala medier och jag skriver om sociala medier…

        Fast ett företag är knappast intressanta influencers.

          Nej, men Instagram är en sociala medier-plattform – med andra ord relevant för den här bloggen. Precis på samma sätt som när jag skrev om algoritmer som mig veterligen inte heller är en influencer.

        Nej, nu vet jag inte vad du syftar på alls här. Ser ut som att handen är doppad i smuts, thats all. Inte hudfärg eller annat..

          Detta var någonting som hände på Instagram – det är kopplingen till bloggen och varför jag tog upp det.

      Det är väl svårt med tanke på hur generiskt det blivit? Bella skapar väl lite dynamik, men henne vill ingen att Camilla ska skriva om heller.

        Jorå, om hon skriver vettiga saker. Det är sättet hon skriver på om Bella folk reagerar över, inte att hon skriver om Bella

          Hon lyfter fram att blondinbella är en mytoman?

      14: 29 snälla sluta klaga bara scrolla förbi. Nej tycker inte om detta knäpp och dum reklam.

        Knäpp och dum reklam? På vilket sätt?

          K-M har starka åsikter ibland ?

    Du läser in för mycket, det är inte alls rasistiskt och ingenstans står det att människor skulle vara smutsiga

      Precis. Har vitiligo precis som halva min släkt. Det ser inte alls ut som handen på bilden har det. Ser snarare ut som den är doppad i nån färg som ska tvättas bort med ett klick. Ganska långsökt reklam men så tolkar jag det..

        Fast…alla är inte = du.

          Va?

            Du har tappat ditt tolkningsföreträde. Jag vet inte exakt hur det gick till men så tolkar jag 17.45s kommentar. Tror att du svarade fel 🙂

    … vilken överanalysering ?

      Kan man väl lugnt säga…

    Ser inget fel i detta?

    Hur vet du att det är det svarta som ska symbolisera smutsen? Kan ju lika gärna vara tvärtom?

      Nu tycker inte jag att reklamen var rasistisk men generellt brukar väl inte vitt/ljust symbolisera smuts?

    Nope, jag fattar inte detta inlägg.

    Fan vad irriterad jag bliiiiir! Skulle få ett paket levererat idag från 13.00-15.00. Får sms om att PostNord har varit här men kunde ej leverera mitt paket. Jag har varit hemma hela dagen och ingen har plingat på min dörr. Detta är inte första gången det händer. Är så trött på PostNord att det inte är sant. Varför sammarbetar inte större företag med andra leveransfirmor än PostNord….. Jag ringde upp till PostNord och de sa att de ska ringa tillbaka mig för att boka ny leverans. Har gått 40 min sen jag ringde dem, ingen har ringt upp mig än. Kul. Har detta hängt någon mer?

      Hänt* inte hängt.

      Japp! Har polare i branschen, dom säger att det ibland skriver i att dom vart på plats men att ingen svarat när dom inte haft tid att åka ut med leveransen. Skit irriterande och man får ingen kompensation utan bara en ny tid att boka. En av leverantörena körde ner ett träd hos oss på infarten, det var i mars och dom har fortfarande inte återkommit med kompensation. Hatar dom :))

        Fan vad sjuuuuuukt! Ringde PostNord igen för orkade inte vänta mer o hon på telefonen sa ”ja, chauffören sa att han inte hinner lämna ditt paket idag, vi ringder dig när paketet finns att levereras ut på nytt”. Vadå hinner inte??? Jag bor 10 min från PostNords terminal. Ska man behöva betala 100 spänn för att få en utkörning för att de sen är för lata för att leverera. Blir så himla trött.

          Dom är så jäääävla sämst. Väntat på leverans till dörr sedan i torsdags.

          Förstår att det är riktigt irriterande, speciellt när en har betalat för hemleverans.
          Men..trots att du bor 10 min (mitt i stan? rätt ut i skogen? komplicerat område? fel turdag? 10 min är lång tid för en stressad chaufför) så är det svårt att hinna med.
          Där jag arbetar har vi turdagar, alltså vi levererar gods till vissa områden på specifika dagar. Även om ena byn är ~10 min från vår ena utgångspunkt så prioriteras ingen leverans dit OM det inte är turdag. Jag vet inte hur det funkar på alla Sveriges ställen, men härikring går det till såhär.

          Om kunden vill ha godset levererat direkt när det ankommer till vår terminal, trots att det ej är utkörningsdag, så kostar det extra om inte chauffören mot all förmodan har 25-30 min över och levererar ändå.

          Ring PostNord igen och fråga om du får tillbaka hemlevavg mot att du kvitterar ut det på terminalen (om du har möjlighet).

            Men om de nu sagt att det skall levereras en viss tid blir det ju fel…då får de väl vara tydliga från början med leveransbeskedet.

              Absolut, vet inte om jag slarvläste texten eller missade att skriva med.
              Är en leverans inbokad att ske *klockslag* så ska den givetvis ske, om den inte skulle bli av måste chauffören höra av sig till kunden så de får komma fram till ny leverans. Detta ska chauffören dokumentera.

              Gällande turdagar BÖR kunden få besked från leverantör eller fraktbolag angående dagar.

            Jag bor 10 min GÅNGAVSTÅND från terminalen. Har ingen bil så för mig var det smidigt att få det hemlevererat…. blir nu ändå att jag måste gå till deras terminal och hämta ut där.

      Inte postnord men ett annat företag kom 1 månad förtidigt med min leverans. De ringde mig på juldagen att de stod utanför min lägenhet. De kunde komma tillbaka dagen efter om jag inte var hemma. ”Eeh… ni är en månad tidigare än vad ni sa, det är jul och jag är bortrest!??!”
      Lyckades gnälla till mig att de skulle lämna paketet på deras terminal så kunde jag själv kvittera ut det när jag kom hem, men det var mycket sura toner från dom både när vi kom överens om det och när jag väl hämtade ut paketet. Helt sjukt ändå.

        Fast isåfall är det väl företaget du beställt ifrån som skickat varan tidigare. Så i detta fallet gnäller du på fel syndabock 🙂

          Det var från företaget som levererade produkten som jag fick första information om datum. Vem som gjorde fel skiter jag lite i, speciellt då det löste sig till slut☺

      Hänt mig flera gånger och mina vänner. Chaufförerna brukar inte ens lämna bilen, de markerar direkt att ingen var hemma utan att ens ha undersökt saken. SJUKT irriterande, satt hemma specifikt för att invänta en leverans men eftersom jag ”inte var hemma” så behövde de köra tillbaka mitt paket till deras lager för att sedan 1-2 dagar senare lämna hos ett ombud.

        Vi fick ny brevbärare förra veckan, helt magiskt får vi ingen post längre. Trots att jag har litet företag som tillverkar rosetter och brukar få leverans varje dag.

      Det är inte bara Postnord. Samma sak händer med andra leverantörer. Senaste månaden har jag fått leveranser från UPS och DHL och det har bara strulat.

      Har hänt mig också. Jag var hemma hela dagen men ingen postbil så långt ögat kunde nå. Men de hävdade att de ringt på dörren och sa att min ringklocka kanske var trasig. Det är den inte ?

        Fyfan för dem!

        Haha, trasig, vad är det ens för ursäkt, inte som att man inte kan knacka på då eller? Eller ringa upp? ?

          Jo det var ungefär det jag sa också plus lite annat barnförbjudet ?

      Förra sommaren så lämnade de ett paket ovanpå min postlåda då det inte rymdes i den, upptäckte det när jag kom hem på kvällen. Det är ju tur att man har snälla grannar så att ingen bestämde sig för att ta med sig det. Idag tryckte de ner ett paket (som innehöll en ljuslykta av glas och hade massor med lappar på om att det ska hanteras varsamt) i postlådan så att jag knappt fick upp det. Men paket/varubrev som utan problem hade rymts i lådan lämnar de på utlämningsstället. Bara småsaker, men det blir ju irriterande i längden.

        Ring och klaga till postnord. Jag fick paket lämnat utanför min lägenhetsdörr titt som tätt och jag ringde och klagade varenda gång. Jag vill inte att mina paket ska stå o trapphuset. Reser en del i jobbet och då kan paketet bli stående någon dag. Jag litar inte på grannar och hämtar gladeligen ut mitt paket på Coop 200 meter bort (vilket jag alltid uppger när jag beställer). Vem är ansvarig om mitt paket är borta när de lämnat det i trapphuset?

        Min poäng är i alla fall att efter ett par klagomål så slutade de ställa paketen utanför dörren och lämnade till Coop som de skulle från början.

          Vem som är ansvarig över ett ev försvunnet paket är olika. Eftersom PostNord, i ditt fall, lämnat paketen utan kvittens från dig finns tre (finns säkerligen fler, men kommer inte på) möjliga alternativ.
          1: Du är LUK (levereras utan kvittens) och detta har du godkänt genom ditt köp. Förtydligande: Chauffören får lov att lämna paketet utan din kvittens, då du har godkänt detta (vissa leverantörer har detta automatiskt, du måste läsa det finstilta). Chauffören kvitterar att denne har lämnat paketet, som nu är ditt ansvar OM INTE leverantören står för ev kostnader och nysändning.
          2: Du och chauffören har kommit överens att denne får lämna godset på anvisad plats utan din kvittens. Försvinner paketet (eller om det mottags trasigt) står det ord mot ord, med din fördel då du ej har kvitterat.
          3: Chauffören har lämnat godset på eget bevåg utan din kvittens, utgången blir troligen som alternativ 2.

          Om du uppger att du hellre vill hämta ut ditt paket så BÖR ett försvunnet/trasigt paket bli leverantörens problem. Se till att alltid spara kvitton och orderbekräftelse.
          Även om det är drygt, läs alltid igenom (leverans/retur) villkor vid köp.

          Jag får 2kg paket till dörren men inte 100g paket ?

            Kul grej apropå posten, upptäckte sist när jag beställde från apotea att de hade klistrat på läppar med GLAS och ÖMTÅLIGT, fast de bara innehöll lite skit grejer ? riktigt kul att se att t.om. apotea känner sig tvungna att göra så för att kunder ska kunna få hem ett helt paket.

      MEN ASSÅ NÄÄÄÄÄR SKA POSTNORT AVGÅ?????? LÄNGTAR

        JAG MED! #antipostnordspartiet

        Du förstår väl att Postnord inte är en minister, vd eller dylikt? Det är ett företag, inte en post/titel…?

      Samma här. De skriver att vi inte varit hemma fast att vi varit det hela dagen. Jag har själv sett att de bara kör förbi utan att gå ur bilen och knacka på ?

      Det händer oss HELA TIDEN!!! Inte bara med Postnord utan de flesta som leverar paket. Vi bor tydligen sist i kedjan så när de ska till oss är dagen nästan slut och då struntar de i att åka hit, säger istället att vi inte var hemma – även om vi typ satt på brevlådan!

      Detta har hänt mig också med postnord. Aldrig andra fraktföretag. Förstår inte varför de ljuger, säg som det är istället!!

      För att PostNord ofta är billiga och kör ut till nästan alla delar av landet till samma pris.
      Och tro mig att de flesta fraktbolag som hanterar småpaket begår misstag.

    Jag förstår inte ens reklamens budskap..äpplet? Med ett klick? Nej, min reaktion är att det är en dålig reklam där jag inte fattar deras budskap men det kanske bara är jag… eller så är det med mening för att jag ska in på deras sida, hmm…

    Sen kanske applet kanske ar drankt i en rod farg, eller annan. Hela bilden har ju ett svart/vitt filter, sa kan vara en helt annan farg.

    Vem skulle ha tolkningsföreträde här, någon som stoppat handen i kol?

      Hahahah

    Kopplar inte alls? Kan man inte ens använda färgerna svart å vitt utan att koppla det till rasim?

    Man måste inte överanalysers precis allting. Då kan man fan hitta rasism i allting.

      Överanalysera*

    Som svart kvinna, nej. Folk som läser in något är själva rasister och det finns verkliga problem. Sluta göra sånt här till något riktigt.

      Så du kallar Cam för rasist? Charmigt!

      Att fråga någon med tf hur/om de upplever något som rasistiskt är väl inte att vara rasist? Vad tycker du att man ska göra om man inte har tf och vill veta vad de med tf tycker om något? Gissa kanske?

        Inte rasistiskt, men kan tänka mig att det blir löjligt till slut att framställas som kränkta över allt möjligt. Varför skulle en mörkhyad person ta illa upp och bli kränkt över en svartvit bild?

          Vet inte. Men är man osäker på om något är kränkande så är det väl rimligt att fråga de som man tänker skulle bli kränkta?

            Fast för vem skulle det här vara kränkande? Finns ingen logik i det.

              Nej jag vet inte. Jag ser inget kränkande i den. Menar bara att man nödvändigtvis inte är rasist för att man är osäker och därför frågar någon med tf (även i andra situationer än denna). Är inte det rimligt att göra om man inte har tf själv i frågan?

                Nej, det är faktiskt inte rimligt i alla lägen då det till slut ger motsatt effekt när det är så oseriöst, svarta verkar kränkta över saker de inte är kränkta över

                  Nja, om man antar att de blir kränkta så verkar de väl det. Men jag kan tycka att det är rimligare att någon får svara själv på om hen är kränkt än att någon utan tf ska bestämma om de är/inte är kränkta. Men ok, vi är i alla fall överens om att vi inte ser någon rasism i den här reklamen så diskussionen kring detta kanske är mer relevant någon annan gång ?

        Nej men jag kan tänka mig att jag skulle bli rätt kränkt om jag var svart och dagligen fick frågor som ”känner du dig kränkt nu” och så en löjlig bild på en hand som doppats i färg som jag var tvungen att ta ställning till eftersom jag som svart tydligen har tolkningsföreträde vad gäller tramsiga bilder på händer / kränkthet i Sverige…alltså att det här överdrivna ”ingen- blir- väl- kränkt- nu” till slut blir jäkligt kränkande i sig…:) Jag skulle fan ha känt mig kränkt 🙂

      Precis min tanke, A.

    Just denna reklam tolkar jag inte som rasistisk men det är för att jag har svårt att tolka reklamen i sig. Det finns definitivt rasistiska reklam men denna känns mer slarvigt upplagd pga sin otydlighet.

    Meh, tror du naglarna är svarta när man har mörk hy? ? Syns ju tydligt att bilden är svartvit, och inte mer än det. Någon som lekt med filter bara. Be dem lägga upp orginalbilden istället om du stör dig. Ingenstans finns det rasism på deras sida, de använder till och med tecknade gubbar med olika hudfärger i reklamen

    Ja, jösses…anstränger vi oss till max för att hitta kränkande saker i allt, så nog fan kan man göra det.
    Är det verkligen så vi vill leva är frågan?

    Herregud, vilket onödigt inlägg— finns det inget annat att skriva om? Haha, totalt fail här.

    Förstår faktiskt inte reklamen alls ?

      Kanske för att det inte är riktad reklam. Kolla deras instagram, de lägger upp olika bilder bara. Är väl ett försök att vara lite roligare än att lägga upp en bild på en dammsugare. Till pride la de upp en tjej målad med glitter i regnbågensfärger

    Är själv vit, svensk men frågade en kompis till mig som är från i Indien (bott i Sverige över halva livet) – tolkas inte som rasistisk eller att vita människor är rena och att mörka/svarta är smutsiga.

      Nej varför skulle det. Om reklamen skulle ha varit en mörk person som blev ”ren” genom att bli vit så hade ju fingrarna och naglarna varit vita och inte tvärtom

    Fingrarna och äpplet är ju doppade i färg, som flera redan påpekat. Kan inte, i min bildaste fantasi, koppla det här till hudfärg och rasism.

    Det går att hitta skit i allt om man bara vill.

    Nej den är inte kränkande eller rasistisk. Handen och äpplet är doppade i färg. Hur skulle det vara rasistiskt?

    Nu tycker jag att vi gemensamt sjunger We Shall Overcome!

      ?

      Ha ha ha!

      Som jag tycker om dig! ?

    Herregud ge dig!! Sedan när tvättar man hudfärg?? Måste vara jobbigt att se rasism precis överallt och vara sekundärkränkt hela tiden.

    Jag är själv mörk och hade aldrig kopplat denna bild till något rasistislt. Förmodligen hade jag tänkt att personen tappat äpplet i färg och fått stoppa ner handen i färgen. Mörka människor har ju inte svarta naglar. Tror du läser om för mycket.

      Jag tror att Camilla vill plocka lite good will poäng

    Sjukt ointressant reklam. Det finns nåt som heter Vardagstvätt. Jaha. Gäsp.

    Herregud. Bara människor som röstar åt vänster kan få precis ALLT till att bli rasistiskt och kränkande. Hur orkar ni? Sjukt löjligt inlägg, men bra försök till att fiska några extra klappar på axeln Cam.

      Snyggt försök till provokation där. Kanske någon nappar. Saknar du öppet spår politik?

        Haha det tog inte mer än tre minuter innan du uppenbarligen blev provocerad. Haha! ?

      Camcam är ju dock öppen med att hon inte röstar åt vänster.
      Äsch då, det gick inte riktigt som du ville där va? *Styrkekram*
      PS. Jag röstade inte heller rött.

    Hade jag varit svart hade jag snarare blivit provocerand av att någon skulle tro att jag var så lättkränkt att jag tog illa vid av en konstnärlig bild av en hand i olika nyanser.

    Det är ju jättebra att människor reagerar när de uppmärksammar orättvisor som t ex rasism men ibland kanske man ska ta ett steg bakåt och dra några djupa andetag och reflektera över ifall ens reaktion verkligen står i proportion till problemet, om det ens finns något problem eller om det bara är i ens eget huvud.

    Men jösses, nu får du väl ändå ge dig! Det är en svartvit bild! Får man inte använda det på en bild, utan att vara kränkande?

    Jag har tolkningsföreträde – och känner bara ”men CamCam sluuuuuta”!

    På deras instagram ser man ju att de doppat massa frukt i färg. En gul banan i blå färg bland annat. Är det rasistiskt mot kineser och smurfar då?

      Sa du GUL banan i BLÅ färg?? Seriöst, är det Sverigedemokrater som driver den städfirman?

    Du röstade väl på KD som öppnar upp för samarbete med SD, så du har väl inga problem med lite rasism här och där?

      Men lägg av.

    Kommer ofta på mig själv med att jag tycker det är svinirriterande när du skriver såna här inlägg (inte nödvändigtvis enbart de som handlar om rasism utan även andra diskrimineringsgrunder) utan att ha tillräckligt med kött på benen. Jag menar inte att du, eller någon annan för den delen, inte får uttrycka sig utan att en avlagd doktorsexamen i ämnet men ofta tar du dig vatten över huvudet i dylika inlägg.

    Är övertygad om att dina intentioner är goda men som du säkert kan märka av kommentarerna till det här inlägget – som tack och lov ändå är förhållandevis få, så bidrar du enbart ytterligare till en polarisering mellan de som i det här sammanhanget får kallas ”dem” och vi som utgörs av ”de andra”. De lättkränkta och otacksamma som är så förblindade av vår upplevda rasism att vi reduceras till amöbor på samhällskroppen.

    Jag tycker att det är bra att du vill lyfta fram sådant som du tycker är viktigt, vad det än månde vara. Men då tycker jag att det är lite av en skyldighet att någon som du, med din räckvidd, gör väldigt välgrundade och tydliga poänger och frågeställningar. I det här fallet gäller det främst det sistnämnda. Låt hellre någon som är bevandrad och profilerad i ämnet skriva ett gästinlägg, eller ställa upp på en intervju eller nåt.

      PS. Ber om ursäkt på förhand om jag låter dryg. Min kritik bottnar i all välmening!

    ??? seriöst? Detta känns sååå överdrivet.
    Jag tror att du vill se något annat.
    Det där är en hand doppad i färg och inget annat.

    Jag förstår inte vad som är syftet med reklamen. Tycker reklamen känns ogenomtänkt och konstig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.