Vi bryter ner Google Analytics lite…

Efter det här inlägget så var det många som ställde frågor kring Google Analytics så jag tänkte så förenklat jag kan – men fortfarande korrekt – förklara lite kring vad de olika benämningarna betyder.

Det Isabella visade upp var sidvisningar och unika sidvisningar. Sidvisningar är alla klick som sker på en sida och unika sidvisningar är varje ny sida som en besökare klickar på under ett och samma besök.
Laddar jag om Isabellas blogg fem gånger på ett besök så räknas det som fem sidvisningar men bara som en UNIK sidvisning.
Ni ser inte unika sidvisningar bland min statistik eftersom jag helt enkelt valt bort att det visas då jag inte har någon användning för det men om det känns viktigt för någon så kan jag leta fram även den siffran.

”Unika besökare” är givetvis en sanning med modifikation eftersom mätningen är baserad på information från datorer/mobiler/paddor mm och det enda sättet att få en exakt siffra vore att alla läsare loggade in med bank-id.
Men i analytics är 1 unik besökare (user) en identifierad användare under hela mätperioden. Bloggportalen mäter 1 unik besökare per timme medan Analytics mäter per mätperiod.
Därför kan man inte slå ihop siffror från Analytics på egen hand och påstå att 200 000 unika i mars + 200 000 unika i april blir 400 000 unika för dessa två månader.
Hade Analytics använts så hade säkerligen många av besökarna varit samma för de två månaderna och då hade Analytics bara räknat vederbörande en gång om den efterfrågade perioden var mars och april.

Om jag räknar i mina Linkedin-besökare från Umeå också så kan ni lägga till minst 25 personer till. Så ni vet liksom… 🙂

58 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ursäkta, men jag blev tyvärr inte ett dugg klokare på denna information 🙈

  Svara

   Jag är tyvärr inte mer pedagogisk än så. =(

   Svara

    Tack 🙏🏻 Äntligen fattade iaf jag 😂
    Men vill du länka till ditt inlägg om Isabellas statistik där hon for med osanning?

    Jag har alltid trott du överdrev men får kila till korset och verkligen be dig om ursäkt för dom hårda kommentarerna jag gav dig.
    Det var verkligen fel gjort av mig

    Svara

   Va det var ju jättebra, vad är det som är oklart?
   Om alla loggade in med mobilt bank-id som sagt så skulle vi se hur många personer i antal det rörde sig om.
   Det gör vi inte nu när en person kanske klickar tio ggr på en blogg under ett besök och det räknas som tio.

   Svara

    Nej det blir isåfall 10 sidobesök men fortfarande bara en unik användare per enhet, så kollar du en gång från mobilen och en gång på datorn samma dag blir du 2 unika besökare.

    Svara

     Ja det var inte unika jag syftade på

     Svara

      Sen är ju problemet också (som jag förstått det utan att vara det minsta insatt) att vissa klickar in sig via en speciell wpn så att det ser ut som att man klickar in från olika ip adresser varje gång, vilket statistiken räknar som unika bedökare. Har någon bättre koll på detta får de gärna utveckla 😂

      Svara

  Okej men kan vi prata om IL:s läskiga Gabrielle?! Nedersta bilden. Vad händer? Ser ju ut som en dålig Simsfigur!

  Svara

   Fötterna. Dessa fötter ska alltså tillhöra en glambrud på Manhattan som ska marknadsföra Löwengrip, Flattered mm. Jag kan inte för mitt liv förstå bilden och att den dessutom ligger kvar, då är det inte ett misstag utan ett genomtänkt beslut.

   Svara

    Är den kanske kvar för att det ska skapas åsikter, kommentarer och debatt kring den?

    Svara

    Vilken bild är det? Jag reagerade på den mörkhåriga sjukt läskiga kvinnan med konstiga ögon och de sämsta brynen jag skådat 😂 Det ser ut som något från en mardröm! Men några fötter kan jag inte se?

    Svara

   Fötterna då? 😂

   Svara

   Så blir det om man betalar en högstadieelev två kexchoklad för att göra jobbet 😂

   Svara

   De flesta driver ju med denna klon… blundar bellsan med entourage för detta eller känner de innerst inne att detta nog e lite för mkt?

   Är dåligt gjort och de där klonfötterna sen… fy fasen vad hemska 😱😱😱

   Svara

   Glöm inte att kolla efter navelludd också!

   Svara

  Tror du har länkat fel inlägg.. länkar till inlägget om cissis instagram post nu.

  Svara

   Tack!

   Svara

  Är det själva mackapären man surfar från som räknas eller nätverket. Om jag surfar hemma från mobil med mitt internet hemma o sedan med samma mobil fast annat bredband är jag forfarande bara en person i statistiken då?

  Svara

   Det blir olika IP-adresser tror jag, beroende på vilken enhet du använder, oavsett om du använder dem på samma nätverk. TROR jag. Fattar inte sådant här, är bra på andra saker.

   Svara

    Det blir samma publika IP, oavsett om du använder olika enheter. Men, tror att det räknas som olika då det finns andra sätt att separera olika enheter (typ MAC)

    Svara

     Man räknar enheternas identitet dvs i princip webbläsaren. Google Analytics planterar cookies som spårar de webbläsare som används för att läsa hemsidorna. Så använder man olika webbläsare på olika enheter (mobil, dator, surfplatta…) så kommer man att räknas som flera ”individer” (unika besökare) trots att man är en och samma.

     Svara

   Det blir ett besök/en person per enhet, så om du surfar hemma på samma nätverk på tex dator, mobil, surfplatta = 3 besök/’personer’

   Svara

  TACK! Men vad är skillnaden på ”besök” och ”sidvisningar”?

  Svara

   Måste förtydliga: Då förstar jag det som att på en månad har du haft 1,5 miljoner sidvisningar och av dem var det 177k PERSONER och vad blir besök (sessions) då?

   Svara

    1 session = alla besök av 1 person under en viss tid. Denna tid skiljer sig mellan olika hemsidor.

    Ibland är en session från att du öppnar sidan till att du stänger ner sidan. Ibland är en session alla gånger du går in på sidan inom 30 min tex(från samma ip och enhet) . Alltså ett dåligt sätt att jämföra trafik mellan olika hemsidor.

    Svara

   Nu är jag inte 100 säker, men är det inte om du går in och sen antingen bläddrar till ny sida, går in i kommentarer eller liknande? Ett besök, flera sidor på samma besök

   Svara

  Oj vad du matar ut inlägg idag, tätt mellan inläggen, är det för att flytta fokus? Att du orkar, akta så du inte bränner ut dig, verkan nästan lite manisk.

  Okej så vart vill du komma – är det så du tänker dig att det ska se ut som att du har högre statistik då för härinne så uppdaterar nog många sidan flera ggr vid ett besök – det görs ju varje gång man läst kommentarer i ett inlägg typ. Så det är ju ingen skillnad på din och Isabellas fast där är inte upplägget så att man behöver ladda om sidan.

  Fast jag tror du har lite fel – tror att unika sidvisningar är samma sak som unika läsare/ip-nr. Sidvisningar är samma sak som klick och unika sidvisningar är samma sak som unika klick/ip-nr/läsare.

  Så du har 177.000 unika och Isabella runt 200.000 ? Där ser man. Men du brukar ju snacka om och visa sidvisningar/page views så varför är det nu fel att Bella visar detta? Hon skriver ju inte att det är unika.

  Tror tyvärr inte folk blev så mycket klokare på att du visade detta.

  Svara

   Jag blev inte så klok av din text heller. Vad var det du ville få fram? 🤔

   Svara

   Om du inte VET, varför uttalar du dig? Gör en snabb googling istället? Bye Felicia!

   Svara

    Camcam don’t be Anna Book

    Svara

   Jo vi fattar, vi med lite mer än halv hjärna. 177000 användare klickade på sidan totalt 1476000 gånger tillsammans. Kommer inteihåg siffrorna men nära 3 milj sidvisningar hos Bella hur många unika besökare det är vet vi inte men rent statistiskt ca 300 0000?

   Svara

    Förlåt , sista siffra en nolla för mycket. Ska vara 300 000

    Svara

   Du verkar ju lika manisk som du påstår att Camcam är gentemot Bella. Kanske du också ska tagga ner lite så du inte blir utbränd.

   Svara

    Ja kanske ett sätt för henne att vila upp sig lite skulle vara att få bli en del av Bellans fantastiska team….finns säkert någon liten kreativ uppgift kvar kvar i security team.Synd att spilla en sådan kraft på CamCam.

    Svara

   Du verkar vara väääärldens tråkigaste människa ”anonym” 😴 samma dravel i varenda kommentar.

   Svara

  Innan lyxhus, stalkers och pojkvänner med skulder så hade det väl redan kommit ut statistik på att BB hade ca 200 000 unika (ist för 1,5 miljoner) och det ledde ju till lappgate..

  Svara

   Och 200 000 unika är inte ens så många unika på riktigt eftersom en person använder flera medel (dator, mobil, platta) att gå in på.

   Svara

    Nää, du glömde att det är okej att lägga ihop alla läsare överallt, plus följare på LinkedIn. Och glöm inte Umeå! Tycker det liknar häxjakt, mobbning och diverse liknande mot en kvinna och mamma!

    Svara

     Woooooo, ”en mamma”. Glömde att det är ett sakralt ämbete och att när kvinnan inte bara är kvinna utan även mamma så är hon untouchable – ja helig! Ave Maria! Eller Ave Bella menar jag juuu.

     Svara

  För att omvandla begreppet User dvs ”unika besökare” till enskilda individer (personnummer) måste man veta hur många enheter/webbläsare en och samma person använder under mätperioden.
  Det kan vara allt från endast en (t ex en mobiltelefon) till ganska många om vederbörande använder flera mobiler, hemdator, jobbdator, notebook, surfplatta…
  Beroende på vilken blogg det är fråga om så kan antalet vara lågt per användare eller högt. Det troliga är väl att en blogg som Bellas anropas av individer som kanske inte använder fler än ett par enheter medan de som läser en blogg/Youtubekanal som riktar sig till väldigt unga kanske bara anropas av läsare med en enhet t ex en surfplatta eller mobil.
  Nyhetssajter och ”vuxensidor” kan däremot anropas av en och samma individ via ett flertal enheter under en mätperiod.
  Finns det över huvud taget några studier av detta? För ska man kunna ta reda på hur många individer som läser en viss blogg måste man ha en uppfattning om hur många individer som är unika och hur många gånger under en mätperiod.

  Svara

  Hur svårt ska det vara…
  exempel: Jag går in på en sajt, laddar om sidan en gång och lämnar sajten.
  Lite senare går jag in på samma sajt en gång till och laddar sedan om sidan en gång.
  Nu har det registrerats 4 sidvisningar, 2 besök och 1 unikt besök.

  Så om man går in och läser bb blogg och H! Klickar på 10 olika inlägg så får man 10 sidvisningar men bara ett besök. Så sidvisningar är inget mått på hur många besökare man har.

  Svara

   Och använder du din mobil för första besöket och en surfplatta vid andra besöket så registreras sammanlagt 4 sidvisningar, 2 besök och 2 unika besök eller hur?
   Men ingenstans framgår att det är en och samma person som står bakom dessa unika besök. Det finns alltså ingen möjlighet att avgöra om det är en eller två personer som står bakom dessa två unika besök. En och samma person kan vara unik flera gånger under samma mätperiod.

   Svara

    Precis, det går ju omöjligt att veta att det är samma person som går in från flera olika ställen, om man inte kör bank-id som sagt.

    Svara

    Exakt! Så har du surfplatta, mobil, dator och jobbdator så kan du vara fyra unika.

    Svara

   TACK!!!

   Svara

    exempel: Jag går in på en sajt, laddar om sidan en gång och lämnar sajten.
    Lite senare går jag in på samma sajt en gång till och laddar sedan om sidan en gång.
    Nu har det registrerats 4 sidvisningar, 2 besök och 1 unikt besök.

    DETTA förklarade det perfekt!

    Svara

     Verkligen!

     Svara

   Jättebra förklarat!

   Svara

   Tänker inte signa upp mig bara för att läsa det där!

   Svara

  https://cached-images.btdmtech.se/ts-b/s5/?p=/028/2018/12/img_4941.jpg

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAH!!!! Bellas nya klon som hon själv säger ska likna henne. Skämtar hon? Eller vill hon ha rubriker igen och sen visar dig sig att de fixat till henne till att bli mkt snyggare sen?

  Svara

   Fast nu förvränger du. Hon skriver att den ska likna henne, att de håller på att jobba på det. Att det är svårt. Är väl inte det färdiga resultatet hon visar upp utan bara en bit på vägen?

   Svara

    Even if, hur kan hon ens visa en så ful version! lol eller så bygger hon upp spänningen, och sen blir hon riktigt snygg sen. Lets see! Men den skrämde skiten ur mig nyss iaf haha

    Svara

  Heja Umeå! 😉

  Svara

  Ja hon har ju helt klart velat visa upp ”färska siffror” för alla företag hon träffar i NYC. De är helt ovetandes om dramat om henne i media i Sverige och hon drar fördel av det.
  Väldigt tyst från H förresten, hoppas han har det bra under omständigheterna.

  Svara

  Både Aftonbladet och expressen var inbjudna till att intervjua Isabella i New York, verkar det som. Inte så svårt att räkna ut varför hon inte skrivits om till Hs fördel.

  Det är därför man ska betala tv-licens. Går inte lita på kvällstidningar.

  Svara

  Öh- okeej. Då vet vi.

  Svara

  Men hur är det om man läser bloggar via en app, tex bloglovin. Registreras det som en sidvisning för via den appen behöver man ju inte gå in på själva bloggen?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.