Både Sandra Beijer och Kry(!) svarar på kritik om samarbete

Kommentarsfältet fullkomligt svämmar över av kritik under Sandra Beijers inlägg som gjorts i samarbete med KRY. 
Det ä kanske ytterligare en sak att skriva på listan över ämnen som med största sannolikhet resulterar i en lavin av kommentarer. (Läsa hela listan här)

Varje gång en influencer gör ett samarbete med KRY så tenderar kommentarerna att anta procentsatsen av valfritt Blondinbella-inlägg. Ungefär 80/20 fast på andra hållet.
Istället för 80% positiva så brukar Kry ha 80% negativa och ynka 20% positiva kommentarer – om ens det.

Efter ett GÄNG kommentarer och diskussioner, läsare emellan så poppade både KRY och Sandra upp som gubben i lådan och bemötte kritiken.
Vad tycker ni om deras svar?

Tack för tips! 

157 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tyckte de bemötte kritiken bra (särskilt KRY), men hade velat att Sandras inlägg/samarbete med dem bifogades här så man får skapa sig en bättre bild 🙂

  Tycker att båda svaren var dåliga och att Sandras var ett icke-svar. Det jag har noterat med många av de som gör reklam för liknande att de aldrig använder tjänsten. Finns ju flera av Jotexmammorna (de som har massor av barn) som gör liknande reklam. Går ändå alltid till den vanliga vården. När någon frågar så behövde de just då ett personligt möte.

  Jag känner grundaren till Min doktor-appen. Han är ett rövhål. Det är allt jag har att tillägga.

   Är det samma person?

   Elr ja är det samma app??

    Nej. 🙂

   Det är två olika företag. Konkurrenter.

   Kan hälsa att även CTO:n på Kry är en dryg narcissist.

    Narcissist är ett ord du gillar. ?

     Huh? Motivera

     Jaha? ”jAg Är fAsT i mOdD iGeN” är en fras du gillar. Ingen bryr sig.

      Du bryr dig. ?

  Tycker inte att KRY-svaret var ett egentligt bemötande på någonting? Och Sandras svar var chockerande aningslös, givet att jag trodde hon var intresserad av omvärlden. (Hade varit intressant att veta vilka influences som ens läser en dagstidning eller konsumerar någon typ av nyheter som inte går via Instagram. Brasklapp: nyheter via Instagram är inte dåligt per se)

   Hon var säkert medveten om detta. Lättare att spela aningslös.

   Det var väl ett jättebra svar av Kry. Besök hos dem kostar landstinget mindre än om personen hade gjort fysiskt besök hos vårdcentralen. Problemet är ju att folk söker vård för småsaker, men det känns ju som att det ligger på privatpersoner. Typ idioter som åker till akuten för ett skavsår (hyperbol men ni fattar). Lösningen är ju inte att jobba emot och ta bort digitala lösningar som Kry, lösningen är ju att jobba emot att folk söker vård för ingenting.

    Men kry använder ju skattemedel för att uppmana folk att söka vård för typ skavsår.

     Skavsår är kanske inte bästa exemplet på onödig vård. Tyvärr.

      Nä men de gjorde ju reklam att man skulle söka sig till dem i förkylningstider. Sen fick de massiv kritik och drog tillbaka den reklamen. Så visst uppmanar de att söka för småsaker.

    Fast tror du inte att det är fler som söker nu när man inte ens behöver ta sig till akuten eller vänta där?

  KRY:s svar var som man kunde förvänta sig. De, tillsammans med liknande företag, är ju inte omedvetna om kritiken gentemot dem. Det ändrar inte det faktum att de faktiskt bidrar till att dränera vården på resurser, vad de presenterar i sitt svar är förvrängda fakta. De gör dessutom mångmiljonvinster vilket är lite stötande när inkomstkällan är skattepengar.

   Det finns många vårdföretag som gör vinst. Är man emot vinst eller vill införa ett vinsttak så får man se över vad man röstar politiskt. Samtidigt står de privata vårdgivarna för en stor del av vården, och utan dem skulle vården bli ännu mer belastad. När företagen agerar inom lagliga ramar och hittar ett gap som behöver fyllas så är det inte deras fel – de fyller en funktion för att den vanliga vården inte uppfyller sin till fullo. Svår tillgänglighet, svårt att få tala med en läkare och stressade sköterskor som inte lyssnar. Såklart inte alltid, men många känner så. Dessutom är samhället med digitaliserat så det är väl bra att vården kan hänga med i där i rimlighetens namn – dvs där ett fysiskt besök faktiskt inte behövs? Dessutom finns det människor som är väldigt osäkra och inte vågar ringa sin vårdcentral, och när de gör det så får de inte fram vad de vill ha sagt. Då kan det vara lättare att skriva ner sina symptom och rädslor i text. Samma sak med dem som lider av social fobi.
   Menar inte att besök ska ersättas med chatt-och videofunktioner helt och hållet. Men man får problematisera båda sidorna. Den vanliga vården har länge varit underfinansierad och haft dålig arbetsmiljö. Kolla bara på de skenande kostnaderna för hyrpersonal. Jag tycker i grunden att privata vårdföretag inte borde finnas, men just nu behöver vi dem. Det är inte vanliga vårdtagares uppgift att lösa vårdens problem – det är politikernas och landstingens. Tills dess söker sig vårdtagare till andra vårdgivare som fungerar och ger snabb och bra hjälp.

    +1

    Att privata vårdföretag gör vinst är i sig inte ett problem. Det intressanta är vad de gör med vinsten. Det är våra skattemedel som finansierar de privata vårdföretagen och personligen har jag svårt för företag som verkar tro att tjäna pengar är en affärsidé. Med målet att vara världsbäst på e-hälsa 2025 ligger ribban högt. Då krävs vassare innovationer än en app som egentligen inte är mer än ett facetime samtal.

     Fast det är regleringarna som gör att vi får dessa negativa konsekvenser. Staten kanske ska hänga med i utvecklingen istället? Knappast Krys fel att det kostar kommunerna massor… Systemet behöver uppdateras!

    Finns en annan klar fördel med kry som sällan tas upp. Att man inte smittar ner sina medmänniskor i väntrummet eller blir inte smittad med något man inte sökt för.

    Jag tror det här med ekonomin är något som borde tas upp ordetligt en gång för alla då jag tror att det överdrivs i debatten.

     Bra poäng.

    Vad bra formulerat. Tack!
    Jag har tyckt att kritiken har skavt, du satte ord på varför.

  Är något för bra för att vara sant (ologiskt billigt) är det oftast det. Tänker att Kry har enorma kostnader med all personal, teknik och marknadsföring och ändå är det i princip gratis för kunden/patienten? Samma med alla dessa stackare som cyklar runt på skrangliga cyklar med matlådor på ryggen, hur kan det vara så billigt att få sin mat levererad? Hur kan det bli några pengar kvar till den som levererar? Någon borde gräva mer i foodora, ubereats och liknande.

   Det har gjorts. Metro hade nåt reportage för nåt år sen.

   Det är väl inte gratis för kunden? Kostar väl 200 för ett besök?

    250 från patienten plus 400 från hemlandstinget.

   Det är väl inte gratis att använda vårdapparna? Företagen bakom får ju 650 kr för varje samtal.
   Men visst, deras kostnader för teknik och marknadsföring täcks inte av de löpande inkomsterna. I bästa fall räcker dessa till personalkostnader för de läkare och sjuksköterskor som jobbar deltid hos dem.
   Dessutom är vårdapparna för närvarande beroende av riskkapital dvs de är inte lönsamma i dagens läge.
   KRY har tagit in nästan en miljard kr i riskkapital och Min Doktor ha tagit in ett par hundra miljoner. Även doktor.se och Doktor24 har fått tillskott av riskkapital.
   Vårdapparna liknar alltså andra techföretag i uppstartsfasen dvs de är olönsamma och de lockar riskkapitalister som tänker sig att tjäna på en exit när deras investering vuxit till sig.
   Det är alltså dessa riskkapitalister som landstingens vårdpengar göder samtidigt som primärvården utarmas 🙁

   Det är inte gratis. Det finansieras med skatt. Precis som den vanliga vården.

  Visst att ett enskilt besök kostar mindre på KRY än landstinget. Problemet är väl däremot att folk ringer för småsaker som man inte hade orkat boka tid för på vårdcentralen. Så på ett fysiskt läkarbesök på vårdcentralen går det kanske 10 samtal till KRY om åkommor som inte behöver läkarvård egentligen. Eftersom det är bekvämt och lättillgängligt så ökar frekvensen också.

   Jo men skönt att slippa dessa människor på vårdcentralen eller till och med akuten.

    Men läste du ens föregående kommentar?

    Fast du betalar ju för det? Ju fler du slipper på vårdcentralen ju mindre av landstingets/regionens pengar är över till din vårdcentral.

   Jasså? Vart får du denna statistik ifrån?

   Precis! Sen säger de jag pratat med om de inom vården att många säker hjälp ändå. För de fått fel diagnos i kry = dubbel kostnad för landstinget.

   För att inte prata om all antibiotika som skrivs ut till höger och vänster.. De är ju landstinget som ska ta den kostnaden sen också när resistensen ökar i samhället.

   Kan du backa upp ditt påstående med fakta?

  Man kanske ska be riksdagen att göra en rejäl utredning om detta? Så fort det är pengar och vinst inblandat kan det gå riktigt fel, samtidigt borde det ju vara av godo att det finns möjligheter att få hjälp – men till vilket pris??

   Instämmer.

  KRY hävdar att ett fysiskt läkarbesök kostar 1700 kr för samhället att producera (jämfört med 650 kr för ett digitalt).
  Dock är vårdcentralens kostnader till stor del fasta (personal, lokaler, utrustning osv). Det är ju inte så att ett besök på vårdcentralen kostar 1700 kr extra utan det är redan till största delen betalt genom att vårdcentralen får fast ersättning för sina listade patienter. Det är till den vårdcentral där man är listad som man ska bege sig om man inte behöver akut sjukvård då det finns akutsjukhus och på vissa ställen närakuter.
  KRY skriver att 93% av vårdbesöken hos dem ersätter besök på vårdcentral enligt vad patienterna uppger. Ja, vad svarar en patient som anlitat KRY om inte att det digitala besöket ersatt ett besök på vårdcentralen? Ska patienten säga att man ringde KRY för skojs skull men att man ändå tänker gå till vårdcentralen?
  Nej, vårdapparna leder till dyr överkonsumtion av vård och till dränering av primärvårdens resurser. Varje samtal till en vårdapp gör att den egna vårdcentralen får längre väntetider och mindre möjligheter att hjälpa. Och det är inte i första hand de som ofta helt i onödan använder vårdapparna som drabbas utan barnfamiljer med särskilda behov och multisjuka äldre som behöver en fysisk och tillgänglig vårdcentral.

   Håller med, Anton. Om du bryr dig om fler än dig själv och tänker större så mimimera användandet av nätläkare. Och om du inte vill betala mer skatt för det lär det bli med denna överkonsumtion!

   Anton, du är den sunda rösten i detta kommentarsfält, alltid med bra och vettiga inlägg, inte minst i ekonomiska frågor. Topp och kudos

   Hur menar du att det bidrar till att köerna blir längre?

   Det finns sååååå många fysiska vårdcentraler som borde granskas och stängas. Där har ni kostnader och dräneringar att ta på allvar. De inte bara ger dålig utan farlig vård, de fuskar med hur många patienter de har.

   Där har ni verkligen den som kostar onödiga pengar.

    Två fel gör inte ett rätt

     Nej men att blint tro att en fysik vårdcentral alltid är bättre när det är långtifrån sanning gör det motiverat att ställa de två emot varandra.

      Ingen har hävdat att vårdcentralerna är perfekta, bara påpekat vad som är dåligt med Kry. Du slogs mot en halmgubbe när du var tvungen att skriva att vårdcentralerna faktiskt OCKSÅ gör en massa fel. Det finns väl ingen som tror något annat

       Slå upp betydelsen av halmgubbe och läs igenom alla åsikter här och återkom.

   På något sätt hamnar väl pengarna ett fysiskt besök faktiskt kostar i rätt landsting. Ringer man en app får ett annat landsting pengarna.

   Jag är trött så jag orkar inte riktigt tänka, men nån kanske förstår och kan förklara bättre.

  Vill passa på att tipsa alla som bor i Stockholm att landstinget har en egen app där man kan boka videoläkarbesök.
  Den heter SLL Alltid öppet

   Hade ingen aning om detta, tack för tips! Nedladdat nu.

   Så då kanske hela grejen med digital vård är en bra grej ändå när även landstinget är för det. ?

    Men gud, jobba på din läsförståelse så kanske du inser att kritiken mot kry inte har att göra med att de är digitala.

     Läs du själv först en gång till och återkom ang läsförståelse.

     #att stoppa stora foten i munnen. ?

  Som gift med en läkare kan jag säga att vi inte tycker att problemet ligger på en tillgänglig digital vårdgivare (som Kry osv och obs min man arbetar inte privat). Problemet är en socialistisk sjukvårdsmodell, en landstingsbudget där politiker bestämmer hur mycket sjukvården får kosta, det medför att svårt sjuka prioriteras men att mindre sjuka inte får vård på bekostnad av de mest sjuka. Så kanske vissa vill leva men för oss är det absurt – vård ska ju kunna beredas även dem som är lite sjuka. Problemet här är alltså att nu kan de som bara är lite sjuka få vård och då spricker hela budgeten. Den är för övrigt redan spräckt när cancerpatienter dör i vårdköer (vilket skedde även före apparna).

   Kan du inte ge konkreta exempel på hur ni (icke-socialister) vill ha det?

   ”en landstingsbudget där politiker bestämmer hur mycket sjukvården får kosta”
   Det är väl väljarna som bestämmer vilka politiker som ska styra? Man får de politiker som man väljer.
   Som nu i Region Stockholm har vi en majoritet som absolut inte vill höja skatten. Det är deras främsta målsättning.
   Det innebär att det i första hand är skattebasens utveckling som ger fler kronor till sjukvården.
   Om det börjar gå sämre för Region Stockholm och skattebetalarnas inkomster bromsar upp eller rentav sjunker blir också sjukvården lidande vid oförändrad skattesats.
   Och så har vi fått en jättehungrig gökunge att föda som kallas Nya Karolinska och som kommer att suga ut pengar ur all annan vård i hela Region Stockholm under många år framöver 🙁

    Men så är det väl inte? De politiker som folk röstar på är ju inte längre de som får makten. Hellre fiffel och båg samt ett jäkla pusslande än att låta de politiker som människor röstat på få makten. Borde vara en självklarhet!!

     Va?

   Lol

    Lol till ”mamma i stan” alltså pga lite grund tolkning av 1 socialism och 2 det svenska sjukvårdssystemet.
    Med vänlig hälsning, jobbat med just det. I riksdagen.

    Och lol till gift med en läkare som något som ger tyngd åt rantandet.

     Haha, ja: ”vi tycker att problemet”..!
     Tycker hela sjukvården borde skötas av ett gäng människor som ”är gifta med läkare”, och sen kan ju säkert en grupp ”gifta med lokförare och konduktörer” fixa alla tågproblemen.

   Du vet att det är borgarna som styrt landstinget senaste typ 15 åren..?

    De är också socialister. Alltihop är bara en röd sörja här.

   Vi har ett vårdproblem absolut, som är en konsekvens av många väldigt olika större och mindre utmaningar i sig. Det du nämner, tillgänglighet till vård samt brist på specialistvård beror till mycket stor det på resursbrist. En resursbrist som leder till obalans och kostar stora pengar när sjukhus hyr in dyra resurser via bemanningsföretag för de erbjuder bättre villkor till sina läkare än landstingen. Vi utbildar på tok för få läkare, har bara en siffra från 2014 då det fanns ca 1600 utbildningsplatser i Sverige. De senaste åren har genomströmningen minskat endast 60% av förstaårseleverna blir godkända.

    Ja men det där med utbildningsplatserna beror ju på att intresseorganisationer för läkare vill se till att ha hög efterfrågan på dem och därför också motivera högre löner.

    Dvs de håller tillbak antalet platser MED FLIT.

     Nja det beror nog mer på att det med läkarbrist även innebär att det blir handledarbrist. Det är inte så enkelt som att bara öka antalet platser på läkarprogrammet, det krävs även handledning och program för AT och ST. Det stora problemet idag är inte för få utbildningsplatser utan brist på specialister. AT blir en flaskhals (upp till 2 års väntetid på vissa ställen) trots att det ska vara en direkt fortsättning på utbildningen, vilket inte ger tillräckligt med legitimerade läkare som kan påbörja ST och därmed brist på specialistläkare /nyexad underläkare

     Jag har även hört det i rätt många år men hittade ingen trovärdig källa på att just utbildningsplatserna hålls nere av ”skrået”. Det som anges som skäl är brist på AT tjänster vilket nu görs om.
     Dock kämpas det hårt för att bevara jour och bakjour som det är upplagt idag för den höga ersättningens skull. Ett system som bränner ut folk och som ökar risken för att läkare gör fel pga sömnbrist.

      Gjordes en dokumentär om det på SVT. Du kan kolla efter den.

      (Eller var det TV4???)

   Kan inte hjälpa att anta att din förståelse av socialism, sjukvårdssystem och skattefinansierad verksamhet hade varit högre om inte ”gift med” och ”mamma i stan” hade varit det du beskriver dig med..

    Haha spot on!

  Är det någon som vet hur mycket Kry betalar för reklam liknande detta? Det skulle vara väldigt intressant att veta pengarna i annonssamarbeten. Vet du Camcam?

   Ja! Undrar samma! Har jag drömt det men har Löwengr. någon gång berättat det?

   Samt: Tänk om SB skulle skänka arvodet till Cancerforskning istället nu när hon är ”medveten”.

   KRY är jätterika nu när de fått in 800 miljoner från riskkapitalister.
   Det spelar nog ingen roll om de betalar influencers lite extra.
   Vissa influencers undviker vårdappar som samarbeten eftersom de vet att många följare är negativa.
   Det är tydligen bara vissa influencers som antingen är giriga eller klädsamt omedvetna, troligen både och 🙂

  För mig o mina barnmat kry varit till enormt stor hjälp. Kan faktiskt sträcka mig så långt att jag säger att jag älskar kry!

  Bara det att slippa att besöka en vårdcentral för något som inte är lättare att bedöma med en fysisk undersökning. Slippa utsätta sig för risken att dra på sig o barnen alla möjliga smittor. Dessutom slippa vara borta från jobbet, administrera själva grejen med att åka till vårdcentralen, få barnen att vänta lugnt o sansat på vårdcentralen osv är ju något som normalt tar minst en halv dag.

   Borde inte butiken du köpt barnmaten i vara ansvarig för kvaliteten? De kan ju titta på den osv.

    Kul

   Vad är så lätt att bedöma att man inte behöver besöka vårdcentral men ändå så pass att man behöver vård?
   Jag tror att mkt av de här apparna lever lite på det som kommentarerna på Sandras blogg är inne på, att folk är så osäkra och behöver ngn att prata med. Men det är ju inte det samma som att ha ett vårdbehov.

    T.ex. återkommande atopisk eksem, receptbelagda hostmediciner (som lindrar symptom men inte botar), milda sömnmedel vid återkommande men orytmiska sömnproblem så man inte har en specifik läkare med koll, t.ex. enklare avstämningar om någon t.ex. äter värktabletter som inte är narkotikaklassade.

    Helt enkelt återkommande problem, men som ändå behöver en snabb läkarbedömning innan det formellt skrivs ut.

     Då kan jag rekommendera 1177.se där man kan förnya läkemedel. Gratis.

     Eller ringa vårdcentralen (alt. läkare om de har telefontid) och få recept utskrivet den vägen.
     Jag har gjort båda sakerna mer än en gång, får mina narkotikaklassade tabletter förnyade genom att ringa vårdcentralen, ”snällare” medicin via 1177.se

    Att få hostmedicin utskrivet, bland annat. Snabbt och smidigt via ett telefonsamtal istället för att släpa ner två sjuka och hostiga ettåringar till vårdcentralen, sitta där och vänta och kanske smitta ner folk/bli smittade av andra grejer.

    Vi har fått både hostmedicin o åksjukemedicin utskrivet flera gånger. Finns förmodligen en hel del andra saker också. Sluta vara så trångsynt o inse istället att kry faktiskt kan vara fantastiskt. Med tanke på att det är relativt vanligt med folk som besöker vårdcentraler/akutmottagningar pga vinterkräksjuka så gör jag verkligen allt jag kan för att slippa ett fysiskt besök.

     Där kunde man ju också dra ner rejält på läkarbesöken (och samhällets kostnader) genom att göra läkemedlen receptfria. Sjukt onödigt att de är receptbelagda om man ändå kan få ut dem utan att träffa en läkare.

  Sandra är lika världsfrånvänd som vanligt. Otroligt dåligt svar.

  Denna faktura måste varit nåt i hästväg, eftersom hon är villig att riskera sitt varumärke. Otroligt konstigt svar. I dagens inlägg säger hon att hon hänger massor på twitter – där diskuteras dessa frågor varje dag! Tror inte att hon helt missat detta.

   Även om hon missat så är det långt från en ursäkt – kollar man inte upp vad samarbetsföretag står för och vad som sägs om dem i media innan man skriver på?

  Nu skriver Anna Book långt inlägg om hur hon nu går upp i vikt pga att hon slutat äta igen….. med det sagt, så måste hon alltså gått ner i vikt tidigare genom att äta?? Och när hon inte tillför kalorier till förbränning så går hon upp i vikt.

  Hur förklarar hon det rent fysiologiskt, myten ”sparläge” har förkastats för länge sedan och verkar endast vara Anna Book som håller sig fast vid den med näbbar och klor.

  (sen är det ett faktum att vissa har svårare att gå ner respektive upp beroende av störd ämnesomsättning, men att en person går upp i vikt av att INTE tillföra energi är ju absurt resonemang, om man kan något om fysik)

   ? ja men vissa har ursäkter till allt. Man går självklart inte upp av att inte äta.. förstår inte vad hon tänker med

  Hennes svar är ju så pinsamt så jag svimmar. Kan man inte förvänta sig att hon tagit reda på lite runt de här jävla apparna hon gör reklam för? Alltså snälla. Tänk om jag på mitt jobb ba: ja okej Boston consulting group vill hjälpa mitt sjukhus va kul jag säger ja det blir bra!
  Det här är exakt varför jag aldrig har, aldrig kommit ta det här ”jobbet” influencing på allvar. Sånt skämt.

  Kry är oseriöst och dränerar oss skattebetalare på pengar. Ok om det hade varit seriöst men mer oprofessionell personal har jag sällan skådat då jag testat appen innan jag hade förstått vad den gör mot välfärden.

  Jag älskar KRY. Dels använt dem när jag varit utomlands och ett av mina barn varit sjukt. Även fått läkarintyg utan att behöva ta mig till min överbelastade VC. Senast i måndags ringde jag VC på morgonen för en akuttid så min son har öroninflammation (varande öra) och blev uppringd först vid lunch för att få veta att tiderna var slut och bli hänvisad till närakuten. När vi äntligen fått hjälp var det så sent att jag knappt kunde hitta ett öppet apotek.

  Vården har ju inte resurser till att ta hand om oss alla så det är väl jättebra att KRY finns och kan ta hand om saker som kan göras över telefon, så att VC kan lägga sin tid på de som behöver fysiska undersökningar.

   Men Gud vilken tankevurpa! Tror du det blir mer resurser över till vårdcentralen om du använder kry?

    Nej, men jag anser inte att det är mitt direkta ansvar att förse vården med resurser och samtidigt göra mitt eget liv mycket mer omständigt. Jag betalar redan skatt. Idiot.

     Fint svarat… (jag är inte samma anonym för övrigt). Den skatt som du betalar är just de resurser som anonym 09:34 skriver om. Resurser = skatt, och sen läser du ditt ”svar” igen, mkay?

  Jag tycker att dessa vårdapparat är helt suveräna och förenklat otroligt mkt för mig och min familj. Tror verkligen inte att folk slentrianmässigt ringer in för minsta lilla prick. Och dessa personer är säkert de som belastar den fysiska vården för enklare besvär ändå som kunnat egenvårdats.
  Ett så himla bra exempel var när min som förra helgen (dvs bara jouren öppen= X antal timmars väntar och överbelastad, stressad vårdpersonal) fick allvarlig öroninflammation och Kåvepenin utskrivets som det var HELT OMÖJLIG att få i honom. Vi kunde då på lördagskvällen ringa Kry och få ett annat läkemedel utskrivet så vi kunde påbörja antibiotikakuren, vi var väldigt tacksamma.Hade vi använt oss av den traditionella vården hade behandlingen troligtvis inte kunnat påbörjats förrän ca 15 h senare. Så, som komplement och avlastning tycker jag att vårdapparna är kanon. jag har även kunnat få hostmedicin för långdragen hosta i samband med förkylning och min man förnyat recept på kortisonkräm, dvs enklare vårdärenden som belastar vårdcentralerna och akuten/jouren mkt. Det är ju även det som många patienter efterfrågar. Tror många drar sig för att kontakta vc för att det är krångligt och tidskrävande och då kanske går miste om viktig vård.

   Fast en sån sak som förnya recept kan en i alla fall i Västra Götaland men troligen i fler landsting göra via inlogg i 1177.se och bara slänga in en e-förfrågan om receptförnyelse. Supersmidigt och inget en behöver ta ett helt läkarbesök till.

    Jag har återkommande atopisk eksem varje vinter, det vill vårdcentralen att jag kommer och bokar en tid för varje år i november. Samma sak när jag vaknade upp första dagen en långhelg (5 dagar med vårdcentralen stängd) men en fruktansvärd slemhosta, och receptfria slemlösande hostmediciner fungerar inte.

     Det är ju helt sjukt att du måste boka en tid för dina eksem varje år. Jag skickar in ett ”förnya recept” på mina vårdkontakter och får decubal, protopic, emovat och betnovat utan att behöva sätta min fot på varken vårdcentral eller sjukhus. Hade blivit tokig om jag behövde bli diagnosticerad med samma sak varje år. Då förstår jag verkligen att du använder kry.

    Ofta vill dock en läkare titta på eksemet vilket fungerar i det här fallet lika bra med en bild/videosamtal, sparar mkt tid och pengar och kan ge patienter med allvarligare åkommor tiden med den fysiska läkaren istället.

   När jag bodde i ett annat land i Europa så behövdes inga vårdappar, utan jag kunde ringa läkarmottagningen morgonen samma dag och ha en läkartid 30 min senare, med en sjukförsäkring på 100 kr/månad.

  Detta är nog ett symtom hos influencers. De tar sig an alla möjliga samarbeten. Tackar ja i dörren till dvs leveranser. Skriver sen något förförfattat inlägg. Det utan att ha gjort bakgrundskoller. Men vilken sten har Sandra levt under? KRY debatten kan ju knappast vara ny.

   Bella vare tidig med samarbete (doktor batong).
   Redan för ett par år sedan fick hon massor med negativa kommentarer kring KRY.
   Var väl ett tag sedan nu man såg samarbete med KRY i Bellas blogg?
   Kanske försvann när United Influencers försvann.

  Jag skulle aldrig använda Kry eller liknande appar. Hemskt att landstinget ska betala företagen pengar, pengar som istället kunnat användas inom sjukvården. Har jag funderingar om mindre åkommor på mig eller barnen ringer jag landstingets sjukvårdsupplysning 1177. Är det allvarligare saker åker jag till vårdcentralen, och på helger finns det en slags jourcentral man kan åka till. Man behöver inte boka tid innan. Bara att dyka upp, vi har varit där med allt från barn med öroninflammation till jag själv som har haft urinvägsinfektion mm. Förstår att det inte är lika lätt att få hjälp på alla ställen i Sverige. Men många saker är ju inte heller akuta och kanske kan vänta till dagen därpå. Jag kan mycket väl tänka mig att många ringer Kry för minsta lilla. För barn är det väl kostnadsfritt dessutom?

   1177 kan ju inte hjälpa med något. De hänvisar ju bara till vc ändå.

    De kan ju ge råd kring lindrigare åkommor så ibland kanske det räcker med ett samtal till 1177 och ett besök på apoteket (jag tycker att många faktiskt söker sjukvård för minsta lilla, mycket kan man faktiskt ta hand om själv hemma med lite vila och receptfria läkemedel), och nä naturligtvis kan de inte t ex skriva ut antibiotika eller annan medicin för då behöver man ju träffa en läkare och göra en undersökning och/eller ta prover. Men jag tycker faktiskt att 1177 fyller en viktig funktion, och är tacksam för att den tjänsten finns.

     Jag är tacksam för att Kry har kommit, äntligen får man relevanta och bra bedömningar av läkare, jämfört med innan när jag ringde 1177 och fick goddag yxskaft-svar av sköterskor. Om det är några gånger som jag åkt in till akuten i onödan så är det på inrådan av 1177, inte av Kry. Kommer aldrig ringa 1177 igen, har gått på för många nitar.

   Fast att vissa söker vård för ingenting sker ju med eller utan kry. Finns ju de som går till vc för ett skavsår.

  Jag kanske är ovanligt nojjig. Men om jag känner att jag eller mina barn är sjuka på så sätt att jag vill att en läkare/sjuksköterska ska kolla upp vill jag gärna träffa en fysisk person. Hur kan man se allmäntillstånd, glans i ögon mm genom en skärm. Om mina barn blir sjuka (alltså inte lite magsjuka eller feber) vill jag att någon människa klämmer och känner.

  Man kan ju missa massor om man bara använder videosamtal.. balans eller annat avvikande som bara kan ses live.

  Hade aldrig bara vågat lita på att någon nisse bakom en skärm säger tex ”ja men det är öroninflammation, här är ett recept” ? tänk om det skulle vara något annat.

  Här varit allvarligt sjuk flera ggr och även opererats flertalet gånger. Ja vården är belastad och folk med akutare fall går före. En ggr skulle jag göra en enkel titthål för att kolla endometrios. Låg färdig och väntade på op. In kom en tjej med akut missfall i typ 6 månaden.. blod överallt. Min op blev självklart inställd till dagen efter. Vilket den ska! Denna kvinna ska självklart gå före i kön! Jag väntar gärna en extra dag om något sånt händer!

  SB svarar ju lika verklighetsfrånvänt som hon brukar när hon får kritik.

  Verkar som bellsa köpt reklamplats i Vogue, men får det att låta som om det är ett reportaaaaage…

  Har varit mycket kritisk till Kry men härom veckan var de fantastiska att ha. Ringde till VC strax efter de öppnat men alla akuttider hos läkare var redan slut. De höll med om att vi behövde träffa en läkare och hänvisade till juorvårdcentralen som öppnar först kl 17:00 där det brukar vara långa långa vänttider. Jag sa att jag försöker nog med någon app och fick tipset att testa landstingets egen app. Laddade ner den och testade men de hade inga videoläkartider förrän ett dygn senare ??? Laddade ner Kry och en timme senare kunde jag besöka apoteket och påbörja behandling. Tycker nog att det var bättre för både mig, min sjuka son och primärvården att lösa det så här istället för att ta upp plats på juorvårdcentralen hela fredagskvällen. När jag var utmattad så uppmanade VC mig att försöka skaffa psykologhjälp snabbt på något annat sätt för de psykologer som var anslutna till VC var det otroligt lång väntetid till. Hamnar jag i den situationen igen skulle jag mycket väl kunna tänka mig att använda Kry. Ser man på hela samhället så måste det ju vara effektivare att de som kan vårdas via videolänk får den vården och de som verkligen behöver träffa en läkare IRL får den vården. Kanske hade det varit effektivast om Landstinget hade resurser nog till att sköta all typ av vård själv men det verkar inte nog många tycka för att vårt land skall styras så.

  Men hallå, Sandra använder ju för fan inte ens KRY för sin terapi! Ingen person som är så välfungerande som Sandra beviljas 5 års terapi! Hon betalar ur egen ficka. Jag utbildar mig till psykolog och kan ju säga att de i klassen som vill ha framgång och rikedom drömmer om att starta egen mottagning i centrala Stockholm och sedan håva in pengarna från överklassen som vill sitta och prata om sina ”heartbreaks” och frånvarande pappor för 1200 kr/timme 2 ggr/vecka. Blir så konstigt när hon gör reklam för något hon inte själv behöver.

   Ja detta är det som stör mig mest med detta samarbete – var är trovärdigheten Sandra? Hon har varit öppen med att hon går i terapi sen flera år tillbaka och det är ju knappast genom KRYs 15-minuterssamtal. Hon som alltid pratat om att vara ärlig mot läsarna för att inte tappa trovärdighet. Minns när hon sa att hon inte skulle kunna acceptera samarbete med t.ex. tampongföretag för att läsarna vet att hon använder menskopp. Samma sak här ju! Besviken på Sandra.

  Problemet är inte att privata företag går med vinst på skattepengar, problemet är att vårdmärkta skattepengar går till influencers. Sug på den.

   Haha va?!?!! Jag tycker att det är ett jättestort problem att företag går med vinst på skattepengar!

  Landstingsskatten borde absolut inte gå till appar som KRY, som inte ens avlastar vårdcentralerna. Tycker att de som ringer borde få betala själva, utan nån subvention el högkostnadskort. Finns viktigare saker som behöver bekostas inom vården.

  Tycker också det är en tidstypisk bild när alla som är positiva till kry är det för att de fått vad de vill ha, och snabbt. Vad du vill ha av vården kanske inte alltid är det som är bäst, för dig eller för det allmäna. Jmf med andra som ska driva vinst som friskolor, det är inte konstigt att de generellt ger högre betyg. Egenintresse och incitament. Samma med vårdappar, du får de läkarintyg eller mediciner du efterfrågar. För att du ska vara en nöjd kund.
  Gör vården bedömningen att du kan vänta, kan du sannolikt vänta. Vi har en familjemedlem med en sjukdom som inte kan vänta, vi behöver heller aldrig vänta vare sig på vc el akuten. För behöver man vård finns den. Har däremot också själv sett hur lätt det är att få penicillin av vårdapp, vi skrev in och sa att ett barn fått ett fästingbett och fick utan vidare en kur. Det finns ju en orsak till att borrelia utreds av vården innan penicillin skrivs ut.

   Borrelia kan knappt utredas i tidigt skede. Min son har haft det två gånger och det enda symptomet var den röda ringen som uppstod, men det finns inga andra tester man kan göra för att bekräfta det. (Sökt hjälp på närakut samt vårdcentral i båda fallen).

   ”Behöver man vård finns den” hahaha alltså nej. Verkligen inte alltid. Kul att det funkar i din familjs fall, men jag själv och extremt många andra har blivit felbehandlade eller inte fått hjälp alls. Sen stöttar jag inte KRY, men att vården fungerar är ju årets skämt.

   ”Gör vården bedömningen att du kan vänta, kan du vänta”

   Ok va fint. Snacka om käftsmäll till alla som sitter fast och typ dör i vårdköerna. Har du missat vilken katastrof det är?

    Oj, tänkte inte på att min kommentar kunde läsas så! Självklart vet jag det! Tro mig vårdens turer kan jag. Att vi fått vård innebär inte att vi inte fått tjata, kräva, vänta felbehandlas osv.
    Min mening var de som använder vårdapp som resonemangen gått ovan, att de används istället för att vänta på vårdcentralens tider på ett par dagar. Tror inte att de som ”dör i vårdköer” är så hjälpta av vårdappar? Eller att de gynnas av att resurser går till dem.

   Verkligen! Och till alla som säger att det inte finns vård att få när man behöver den: Det blir ju knappast bättre av att resurser skyfflas till diverse privata vårdföretag (såväl appar som vårdcentraler) som sedan tar ut vinst? Kan inte tänka mig något mer peak individualism än den här icke-solidariska synen på vård. Har personlig erfarenhet av endast den psykiatriska vården, men den är ju verkligen under all kritik. Och jag FÖRSTÅR att man måste prioritera för att få resurserna att räcka, det är inte det som är mitt problem. Mitt problem är att resurserna inte räcker till JUST FÖR ATT de försvinner ner fickor där de inte har något att göra. HUR jävla svårt ska det vara att först? Vill folk verkligen vara kunder först, medborgare sekundärt?

  Jag tror det smartaste Sandra kan göra är att pudla rejält och avbryta samarbetet för att behållq någon sorts trovärdighet. Jag har följt henne i evigheter och har alltid blivit så fascinerad av hennes trogna skara unga tjejer som försvarat henne i ALLT. Jag tror inte hon har så många nya unga följare, tror de har hittat andra yngre Youtubers och influencers att följa. Hennes hejarklack har helt enkelt vuxit upp och går inte med på allt längre, de kräver mer trovärdighet tror jag. Så pudla på! ?

   Jodå, hejaklacken finns kvar.
   ”För att hon måste betala sin hyra och har ett företag att driva? Herregud, kraven som ställs på kvinnor är så sjuka att jag orkar inteeee. Vi kan ju knappts existera utan att det hyttes med nävarna.
   Människor (kvinnofolk?) kan också göra fel och missförstå även om baktanken var god.”

   Em skriver: 01 mars, 2019 kl. 9:13
   Sandra, kan du inte skänka bort ditt arvode du får för samarbetet som blev så omtalat? Göra något som inte sätter varken dig eller företaget i dålig dager. Vad tror du om det?
   Svara
   Em skriver: 01 mars, 2019 kl. 9:17
   Förslag på organisationer: Suicide Zero, Cancerfonden, Eva 2HelpingHands.
   Svara
   Mandie skriver: 01 mars, 2019 kl. 10:19
   För att hon måste betala sin hyra och har ett företag att driva? Herregud, kraven som ställs på kvinnor är så sjuka att jag orkar inteeee. Vi kan ju knappts existera utan att det hyttes med nävarna.
   Människor (kvinnofolk?) kan också göra fel och missförstå även om baktanken var god.

    Får du inte nog uppmärksamhet i Sandras kommentarsfält, stackars!

     Uppenbarligen inte då Sandra inte kan bemöda sig svara på kritiken hon från 🙂

      Får*

      Fast i Sandra kommentarsfält är ju denna ’kritiker’ tydlig med att detta inte AAAALLS är kritik, utan bara ett snällt förslag som ska gynna Sandras varumärke…

    Ska alla som tjänar pengar på reklam skänka inkomsten till organisationer? Fritt fram att göra det med lönen från ett ”vanligt” jobb också.

    Vill se hur ofta Zlatan och mjällschampokillen får den här kritiken.

     Exakt!
     Undrar också om de pengar Em själv tjänar når upp till hens etiska riktlinjer, eller om hen måste skänka nån avlatslön till välgörande ändamål så och då…

     Och Schulman som gör reklam för vin samtidigt som han drar in en hacka på att skriva bok om mammans alkoholism… undrar hur mycket han skänker till till exempel anhörigföreningar och annat. Vore ju så gynnsamt för hans varumärke!

  Jag känner mig som någon form av stenåldersmänniska… Jag hatar att prata i telefon och något som är 1000 ggr värre än att prata i telefon är VIDEOSAMTAL!!! Jag använder aldrig den funktionen, inte ens med familjen. Skulle aldrig i hela mitt liv få för mig att ringa ett videosamtal till tex en läkare. Får panik av bara tanken. Nä…då promenerar jag hellre 500 m till min vårdcentral och träffar läkare irl.

   Håller med. Jag har haft möjlighet till videosamtal sedan jag gick över till Tre som 3G-operatör redan 2004.
   Men jag har aldrig använt mig av möjligheten till videosamtal och inte heller den senare efterföljaren FaceTime.
   Jag är så emot att använda min egen nuna i kommunikation att jag använder PIN-kod istället för Face ID när jag loggar in på min iPhone 🙂

    Du kan ringa med bara röst via FaceTime också. Bra och billigt när du är utomlands tex och oftare bättre ljud än via vanliga linan. ??

    Annars testa Face ID. Du kommer bli nöjd. Jag kan nästa lova dig det. ?

     Bättre ljud även när du är hemma.

  Jag var inte så positiv till kry men så fick jag en läskig leverfläck som jag direkt anade behövdes tas bort vilket måste göras av hudläkare till vilken det behövs remiss. Ringde vc, de kunde fixa remiss men då var lagförts tvungen att ta mig dit och träffa deras läkare, de kunde inte erbjuda någon tid utan bara sitta i väntrummet bland en massa sjuka en helt vanlig vardag – de uppskattade väntetiden till tre h. Åkte till jobbet istället och ringde kry på kvällen. På två minuter fick jag remiss och fick sedan träffa specialist. I det läget var jag väldigt nöjd att jag valde kry.

   Tog specialisten bort leverfläcken då? Stämde din bedömning?

   Leverfläckar behöver inte tas bort hos hudläkare. Det kan göras på de allra flesta VC också.

    Beror på var dom sitter. Har en som VC inte vill ta, men fick ingen remiss vidare och har inte pallat skicka iväg egenremiss..

  Den här typen av vård är ju ett fantastiskt komplement till den som finns idag, och vid vissa situationer verkligen lämplig (t.ex. som Liv här ovan med leverfläcken). Jag hoppas dock att landstingen själva så snart som bara möjligt utvecklar sina egna system och inte fortsätter fylla riskkapitalisternas fickor, digital vård som komplement är ju här för att stanna, lika bra att haka på.

  Om Landstingen själva även sköter sin digitala vård (verkar ju som att det finns nu i Stockholm läste jag här ovan?) så tillkommer ju en massa fördelar, förutom att kostnaderna sänks då de inte behöver fakturera andra. T.ex. kan de lättare utvärdera vården, vad hände med patienten som bads vänta, kom hem in på akuten senare under natten? Är vissa läkare överrepresenterade vid utskrivning av antibiotika? Behov av utbildning kan lättare identifieras. Kanske bättre slussning till fysisk VC om det behövs.

  Det enda som är bra med de här apparna nu är väl att om det blir tillräckligt dyrt kanske det blir en spark i arslet att få igång egna appar för landstingen.

  Och nej, alla behöver inte prata med någon ibland, när denna någon alltså är en professionell person, däremot är det helt livsavgörande att det finns resurser till de som verkligen behöver det och det gör det tyvärr inte idag. Behöver man bara älta lite så får man väl gå privat? Ingen som faktiskt lider av psykisk sjukdom ska behöva vänta.

  Detta bevisar ju att Sandra som influencer enbart vill tjäna pengar på sina små tonårsläsare, precis som alla andra influencers. Folk tycker att hon är så genuin med sina välvalda samarbeten, men hon verkar ju inte ha en aning om vad det är hon signar uppe sig på. Allt för pengar, fy!

   Haha japp. Hon som setts som så genuiiin och med välvaldaaa samarbeten och så vidare. Not so much tydligen om man inte ens orkat googla företaget man gör samarbete med. Och så den fantastiska personliga vinkeln med hennes terapi som inte kunde vara längre från den sortens ”vård” som KRY utgör… behöver man terapi ska man nog välja ett annat vårdalternativ.

  Ang KRY och liknande tjänster vs vårdcentraler. Det är säkert beroende på var man bor men i min kommun får man inte en tid på vårdcentralen oavsett vad det gäller. Om man så hänger på telefonen inom 1 min efter att de öppnar så är svaret alltid ”vi har inga tider, du får ta dig till akuten eller ringa igen imorgon bitti och kolla”. Bokar man via webben får man en tid om 2 månader. Så jag är oändligt tacksam att man kan få hjälp utan att behöva belasta akuten eller smitta ner hela väntrummet. Absolut, ofta räcker rådgivning via 1177 (som också är gratis) och sedan egenvård, men när 1177 råder en att träffa läkare snarast så tro fanken att jag tänker nyttja nätläkartjänster. Trots att jag egentligen principiellt är emot vinster i välfärden. Så långt har det gått och så illa fungerande är vårdcentralerna nu. Ibland måste man sätta sina egna behov först, kanske det åtminstone sänder en signal till någon om att något måste göras med vårdcentralernas tillgänglighet.

  Jag tycker det är jättebra med dessa appar, har själv använt mig av MediCheck där de har specialistdoktorer. Fantastiskt! Jag har haft videosamtal med både endokrinolog och sköldkörtelspecialist (i 30 min samtal). Fick otroligt mycket hjälp och råd samt att de tittade på tidigare blodprover och hjälpte till att analysera dem. Detta i jämförelse med vårdcentralen som irriterat viftade bort en extremt kraftig B12 brist och menade att det omöjligen kunde leda till mina besvär. Märkligt då att jag blev 100% bättre när jag fick styrsel på den bristen. Tack vare apptjänsten och de specialister som finns där fick jag förklarat hur vitaminbristen hängde ihop med ev sköldkörtelproblem/funktioner.

  Vad har Sandras privata 1000+ kr per samtal-psykolog med Kry att göra undrar jag?

  Undrar hur ofta de återbetalar. Testa en konkurrerande vårdapp nyligen för att det var en månads väntetid till min VC och vårdappen var kopplade till en vårdcentralskedja och man skulle få hjälp att få tid dit om det behövdes. Det slutade dock med att läkaren ansåg sig inte kunna göra en bedömning och hänvisade till min VC tid om en månad alt att jag skulle till närakuten (vilket de egentligen inte borde göra för att det är fel vårdnivå) men jag debiterades ändå.

  Kommentarerna är ORIMLIGA. Min man har varit deprimerad i 2 år. Han har inte fått någon vettig hjälp förrän NU. Sista gången han sökte hjälp nu så tog det 3 veckor att få läkartid, sedan 1,5mån att få bedömningssamtal med psykolog för att eventuellt få stå på väntelista till en sådan. Därefter tog det ytterligare 2 månader innan han faktiskt fick en.
  Då har han ändå behövt två besök på akutpsyk innan denna sista vårdsökning. Drygt 4 månader för att få prata med psykolog?!? KRY finns för att den svenska vården havererat. För att man betalar kopiösa summor i skatt men inte får hjälp när man söker den.
  Förrförra gången jag hade UVI hann det bli till njurbäckeninflammation med misstänkt blodförgiftning för att varken VC eller jour-VC kunde ordna fram en tid på flera dagar.
  När jag gången efter fick UVI igen var valet enkelt att ringa KRY. Jag betalar gärna mer skatt för att KRY ska kunna få vinst också, där FÅR man ju åtminstone vård.

  Det mest absurda är att inte landstingen tidigare hängt med i utvecklingen med videomöten. Det är orimligt att man ska behöva dra med febriga och toksjuka barn till VC för att visa upp smittsamma utslag som det behövs antibiotikasalva till exempelvis.
  Hade vården varit lite försiktigare med skattepengarna och varit effektiva i vårdkedjan så hade inte företag likt KRY eller mindoktor behövts.
  Men nu kan det ta 3veckor att få tid hos VC för att kolla något som inte anses akut. Att något inte är akut är för mig inte samma sak som ”lugnt att vänta 3 veckor”. De behöver heller inte stå till svars när en VC är långt mycket sämre än andra i landet (vet att vissa såklart är jättebra).

   Exakt! Det är ingen som frågar sig VARFÖR behovet av dessa appar uppkommit? Jo, därför vården på många håll är bedrövlig. Det främsta problemet är att vården inte är tillgänglig i tid, det andra är att du t ex kan få vänta månader även vid konstaterad sjukdom på allt från cancerbehandlingar till psykologhjälp. Och sen undrar folk varför apptjänster och privata sjukförsäkringar finns?
   Härligt för er som upplever att vården levererar, men för oss där den inte gjort det (förälder som dött i canerbehandlingskö) så klandra oss inte för att man försöker se om sitt eget hus på bästa sätt.

  Ett tips till alla influänsers är ju att öppna en morgontidning eller se nyheterna någon gång, då missar man (förhoppningsvis) inte de debatter som finns i samhället. Och NEJ, man får INTE sina nyheter via FaceBook, ever.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.