Kenza om föräldraledighet…

Vore intressant att höra hur ni andra med eget företag har gjort? Hur mycket föräldraledighet tog ni ut? Min första tanke var att inte ta ut någon ledighet alls så att jag bara kan fortsätta ta ut samma lön från mitt bolag, men samtidigt så känns det inte rättvist för jag kommer inte jobba lika mycket som innan (och alltså inte dra in lika mycket pengar till mitt aktiebolag) och jag som skattebetalare har också rätt till en föräldrapenning. Tyckte allt kändes så krångligt innan, men efter att ha satt mig in i det ordentligt samt pratat med andra som är anställda i sina egna bolag så hänger jag med.// Kenza

Kenza diskuterar kring föräldrapenning på sin blogg och hur hon ska jobba när bebisen kommer.
Hon som skattebetalare har ju rätt till föräldrapenning precis som alla andra så att hon inte skulle ta ut det är väl lite konstigt?
Hon kommer ju inte jobba lika mycket utan vara ”ledig” med bebisen så då är de väl klart att hon ska ta ut föräldrapenning?
Eller?
I hennes kommentarsfält råder det lite delade meningar, och ja Kenza…Det kan ha varit att kasta in en brandfackla i en lada full med hö att ta upp detta, men en livlig diskussion – ja, det blir det nog. 🙂

Tankar?

104 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Alltså folks missunnsamhet. VEM påverkar det att Kenza tar ut något hon har rätt till? Ska man neka sig själv bidrag bara pga att man har en trygg ekonomisk grund? Annars hade väl folk klagat på att hon jobbade för mkt och inte tillbringade tillräckligt tid med barnet.

  Folk är ju korkade på riktigt. Det är ju inte så att om Kenza hade avstått sin mammapeng så hade den automatiskt gått till någon mer behövande mamma eller bidragstagare. Det är ju inte så systemet funkar.

   Ja jag håller med. Alltså föräldraförsäkringen kvalificerar man sig till antingen om man bor eller arbetar i Sverige, det är inget behovsprövat bidrag. Hur tänker dessa människor att man ska motivera ett högt skattetryck om endast vissa ska få ta del av välfärdssystemet?

    Dessutom betalar höginkomsttagare procentuellt mer i skatt än låginkomsttagare, så det minskar legimiteten för hela systemet om vissa ska betala in men skuldbeläggas när de utnyttjar självklara förmåner. Märkligt att jämföra sjukpeng och föräldraledighet som om det vore samma system. Klart Kenza ska ta ut föräldraledighet om hon inte jobbar lika mycket som vanligt.

  Skulle inte hon sluta blogga?

   Det var väl något hon skrev för några år sen om jag ej minns fel. Du är medveten om att folk kan ändra sig va?

    Men om hon har bloggen som inkomst så kommer hon inte att kunna blogga i samband med föräldrapengen. Det blir två inkomskällor.

     Klart hon kan. Du får ju minska FP procentuellt med hur mycket du arbetar. Hon kanske vill lägga sig på 20 % eller nåt.

     Hon kan ju blogga 10% och vara föräldrarledig 90% tex. Man kan splittra dagarna som man vill.

   Njuta av den bästa tid som nog finns och så talas det om pengar? 😕

    Ja hon kan ju inte bara lägga företaget på is i x antal månader, oavsett om man har stort privat kapital eller inte. Man kan inte bara leva på kärlek och luft dessvärre. Så nog är det en grej det måste talas om.

     Men hon är ju verkligen ingen som behöver leva på luft utan har det bra!

  Missunnsamhet (liksom snålhet) är en så otroligt ful egenskap hos människor. Det finns nog dessutom ingen i kommentarsfältet som betalar så mycket skatt som Kenza. Tack och lov står alla lika inför lagen, oavsett ekonomisk situation. Skattar man har man rätt att dra nytta av sjukvård och allt annat som hör till?

   Tror du eller vet du att alla står lika inför lagen?

  Om Sofia pluggat och stod inför beslutet att ta emot studiebidrag undrar jag om hon avstod för att någon mindre bemedlad skulle få det istället. För det första tvivlar jag på det och för det andra tror jag inte hon kommit så långt som till universitetsstudier om hon tror det är så systemet fungerar 🙂

   Hahahaa Manda älskar dig!!

  Ska hon skicka tillbaka barnbidraget också?
  Nej, föräldrapenning och barnbidrag har alla rätt till oavsett inkomst och förmögenhet.
  Om man betalat mycket skatt tidigare eftersom man tjänat mycket behöver man inte rättfärdiga sig. Man har inte mer ”rätt” till något för att man betalat mycket i skatt tidigare.
  Att det inte är någon behovsprövning är helt enkelt därför att det skulle bli dyrare om varje mottagare av föräldrapenning eller barnbidrag skulle behöva motivera att den har behov av dessa ”bidrag” och någon skulle sitta och kolla igenom detta för att fatta beslut.
  I Kenzas fall kanske 50/50 mellan arbete och föräldrapenning vore en bra lösning. Då kan hon vara aktiv på sociala medier utan att behöva få frågor om varför hon jobbar när hon har föräldrapenning och tvärtom. Vilken lön hon tar ut från sitt bolag är utan betydelse – hon kan ta ut 100 000 kr/månad för halvtid om hon vill. Najs. 🙂

  Jättekonstig diskussion. Självklart ska den som har rätt till föräldrapenning ta ut sin föräldrapenning (om den inte av nån anledning vägrar vara föräldraledig). Finns väl inget att debattera här.

   Håller med. Blev ärligt talat förvånad över diskussionen.

    Jag försökte innan jag läste kommentarerna komma på vad man kunde ha för negativt att säga om detta men kunde inte komma på ngt. Fattade alltså inte att höginkomsttagare inte borde ta ut föräldrapeng!! Bland det dummaste jag hört faktiskt. Tror inte det är en superbra grej att börja skamma våra höginkomsttagare i läget som råder i landet. Då har man nog inte fattat vart Sverige skutan är på väg just nu.

  Självklart ska hon ta ut sin föräldraledighet! Precis som barnbidraget finns den där för att barnen ska ha samma rättigheter, oavsett päronens inkomst. Huvudsaken är att barnet gynnas.

  Kenza verkar så vettig å schysst, gillar henne mer och mer

   Tycker också det, hon verkar verkligen jordnära trots sina enorma karriärsframsteg!

  Föräldrapenningen är ingen förlustaffär för staten. Vi tjänar i längden på att ha en föräldrapenning. Och barnbidrag. Många andra bidrag är rena minusaffärer men just detta är ju inte det.
  Om inte också höginkomsttagare får ta del av medborgerliga skattefinansierade förmåner så kommer det inte finnas någon legitimitet lvar i systemet. Varför betala massor i skatt om man lika gärna kan se om sig själv och sitt eget hus liksom?

   Varför? Det hade ”känts” bättre för Sofia 🙂 Vad mer skäl behövs liksom…

    Låter som att Sofia har smått marxistiska tendenser…

     Min gissning är att Sofias motiv inte är särskilt ideologiskt drivna överhuvudtaget.

      Förmodligen men det verkar ändå bo en liten kommunist i henne, med eller utan hennes vetskap!

   Precis! Alla gynnas!

   Nationalekonomi borde vara obligatoriskt

    Äh. Testa att tuna in dig på sjukpenning vs föräldrapenning och lyssna till ditt inre i stället.

     Nu hänger jag inte med?

      Du är för rationell, det är därför du inte hänger med 🙂

       Eller så var det ett väldigt skumt inlägg

  Kan mammor någonsin göra rätt?

   Typ inte. Lika bra att sluta försöka 🙂

  Problemet för egenföretagare är väl snarare att det egna företaget står still under föräldrarledigheten. Eller glöms bort.

  Ja jösses…
  Kenza har rätt till föräldrapenning som vilken annan medborgare som helst.
  Kenza har som anställd betalt in skatt som finansierar hennes föräldrapenning.
  Kenza har som ägare av sitt AB betalat in arbetsgivaravgift på 31,42% av hennes bruttolön. Så Kenza har som anställd och ägare bidragit dubbelt. Hade hon inte betalat arbetsgivaravgiften hade hon kunnat ta ut mer vinst.
  Kenza måste leva med den otrygghet som alla småföretagare lever med, nästa månadsfakturering. Vem säljer när hon är på mammaledighet?
  En uppmananing till ALLA mammor som är egenföretagare. Klart ni ska utöva er rätt till föräldrapenning. Ni har förtjänat den dubbelt upp.

  Det är klart att hon ska ta ut mammapeng. Som hon själv skriver så bidrar hon med väldigt mycket skatt och hon har lika mycket rätt som vem som helst att ta ut mammapenning.

  Tycker det roligaste är att Kenza påstår sig inte ha flera miljoner. Hon har ju tillgångar på över 20 miljoner. Det kallar iaf jag att ha flera miljoner.

   Hon måste ju inte ha tillgångar i kapital. Eller så har hon mindre än vad du tror. Helt oavsett så är hennes tillgångar ovidkommande för frågan om föräldrapenning.

   Henne tillgångar är inte relevant när det gäller föräldrapenningen. Dessutom som egenföretagare behöver man ha en större buffert än som anställd för att hantera dagen man inte fakturerar i sitt bolag. Sedan behöver man trygga sin pension vilket de flesta som har ett kollektivavtal inte behöver fundera på.

    Det har jag inte heller skrivit? Jag skrev att det är roligt att Kenza anser sig inte ha så många miljoner när hon har 20+ miljoner i tillgångar. Skrev absolut inget om FP, för det skiter jag totalt i.

     Det rör sig väl om bundna tillgångar.

      Nope det gör det inte.

       Aha, så hon har 20 mille på sitt sparkonto? Märklig investering av den summan, men okej, om du säger det så.

        Nej, men ca 10 millar för ett år sedan, säkerligen ett par millar till idag med tanke på att hon drog in 6 millar i vinst 2017…

        https://www.merinfo.se/foretag/Kenza-Zouiten-AB-5569047938/2k3o0w2-mm24/nyckeltal

   Fast. Om pengarna är i bostad, företag osv så ”har” man inte flera miljoner löst. Man har saker värda flera miljoner.

  Jag är ”supervänster”, och: SJÄLVKLART ska hon ta ut sin föräldrapenning!

  Varför ska miljonärer ha bidrag från staten? Dags att införa behovsprövade ersättningar.

   För att de har betalt mer skatt än de som inte är miljonärer?

   Ett argument kan vara att de bidrar med så otroligt mycket mer i skatt än vad du och jag gör så om man vill att de ska fortsätta att bo här (för att fortsättningsvis bidra till statskassan) så bör man se till att de också känner att de får något för skatten de betalar in.

    Aha. Den som redan har mycket pengar skall självklart ha lika mycket bidrag som en arbetslös ung tjej utan social medianärvaro. Starstruck, mycket? Men okej, det är ju ändå en känd bloggare, så då är det bra med bidrag. Jag fattar. Är det något mer den som har mycket pengar skall slippa betala för, som fattiga får betala? Barnbidrag? Studiebidrag? Något annat? Utveckla.

     Du försöer ju medvetet spela korkad här.

     Va? Ursäkta, men jag förstår inte vad du säger.

     Skaffa jobb istället för att hänga på nätet!

      Eller utbildning! Så du lär dig hur systemet fungerar.

   Kommunism är inte rätt väg att gå.

   Med det synsättet kan man ju fråga sig varför de i så fall behöver betala skatt? Om de ändå får betala allt ur egen ficka. De betalar ju mer skatt än dig förmodligen och har på så vis förtjänat diverse bidrag mer än dig. Om man ser det rent tekniskt 😉

    ”Tekniskt”? Jag förstår, och så en fånig smiley på det. Men hur har du det med moralen? Nej, jag är inte ”vänster”, jag är höginkomsttagare och betalar med glädje en djefla massa skatt för jag tror på vårt samhälles ansvar att bistå dem som inte har några större inkomster.

     Nyfiken, vad i 15:55s inlägg får dig att ifrågasätta dennes moral? Också nyfiken på om du, som höginkomsttagare som betalar mycket i skatt tackade nej till bidragsdelen på CSN? Eller föräldrapenningen? Barnbidraget? Akassa i förekommande fall under de perioder du eventuellt var arbetslös? Osv. Om svaret är ja, vilka moraliska skäl åberopade du? Ska du ta ut din pension? Hur motiverar du det?

   Anonym 15:40

   -dunkar huvudet i väggen-

   Aldrig ! Det är inkomstbaserade ersättning. Mao de har betalat skatt och AG. Barnbidrag däremot är något helt annat. Det borde avskaffas helt och hållet. Man borde få skatterabatt istället.

   Jag anser att det gör stor skillnad i diskussionen att föräldrapenning inte är ett bidrag. Det är alltså inte ett bidrag man får utan en kompensation för att man är ledig med sitt barn. Om hon går ner i tid pga att hon är med sitt barn är hon alltså föräldraledig även om hon bara är det på deltid. Att hon skulle ha råd med detta utan att ta ut föräldrapenning gör ju i sig ingen skillnad eftersom hon såklart har rätt till föräldrapenning. 🙂

   Om du resonerar så, då borde ju rika slippa betala skatt och bara använda sig av privatvård och liknande. Varför ska dom betala mer skatt om dom inte får nyttja den? Förstår inte logiken?

  Vissa alltså… Enligt dessa så ska jag inte ta ut föräldrapenning när jag får barn eftersom att jag har ett eget bolag och är hur rik som helst? Har de tänkt på hur mycket vi egenföretagare betalar i skatt?!

   Och dessutom vad företaget förlorar på när den enda anställda slutar jobba…

  Sindy har suttit och snackat massa skit om knivmicke i sina livevideor på insta, och nu har han svarat på frågor om henne på sin story. Drama!

   Vilken barnunge hon är, snacka om att ha problem.. Undra om hon någonsin blir vuxen på riktigt för barnens skull.

  Klart hon har rätt till det som alla andra, moraliskt också, oavsett vad hon jobbar med. Finns en typ utav människor som motsätter sig detta….

  Hon får ju ändå bara FP baserat på SGI . Så klart hon ska ha FP.

   Det är så roligt när ni skriver FP, för för mig är FP = fryspizza. hehe. Men vad är SGI?

    Det är mitt nya mingelföretag! Socialt Geni Inc.

    Är du tolv år? Vuxen kan du iallafall inte vara. SGI har alla normalt funtade vuxna människor koll på vad det är

     jag är 29 och visste inte vad sgi är. är högutbildad, arbetande sen ett par år tillbaka. aldrig bett om sjukpenning eller föräldrapenning dock.

    SGI står för Sjukpenning Grundande Inkomst, vilket är det som avgör hur mkt man har rätt att få i sjukpenning eller föräldrapenning

  Hon får gärna ta ut ersättning. Men då hoppas jag att hon inte jobbar samtidigt.

   Äntligen en vettig kommentar. Rätt lätt att kolla. Spännande fortsättning följer.

   Beror väl på om hon tar ut 100% fp eller inte?

    Med samtidigt avsåg jag ta hand om baby och få ersättning plus sköta jobb, t.ex. blogg. Alltså två inkomster. Tar hon ej ut 100 så fine. Men jag hoppas att även hon blir kontrollerad av FK och inte slipper undan för att hon har en stor blogg.

     Det är bara att anmäla till FK om du är orolig. Enligt en vån dom jobbar där är tips ang fuskande med vabb, sjukpenning och föräldrapenning de absolut vanligaste samtalen de får.

      Nej, det är det inte, jag har jobbat med att ta emot samtal på FK och de vanligaste samtalen som kommer in handlar om de olika typerna av ersättning och frågor kring dessa. Hände inte ens en gång i månaden att jag tog emot ett samtal som handlade om tips om fusk och missbruk. Dock är särskilt vab-fusk och fusk inom assistansen ett enormt problem och kostar staten många, många miljoner årligen.

      Nä du jag anmäler inte. Jag hoppas att folk har moral. Nu säger hon ju sig också ha läst på, så då får man väl hoppas att hon förstår regler.

     Tror inte försäkringskassan bryr sig om vem någon är när de kontrollerar.

     Varför skulle hon slippa undan för att hon har en stor blogg? Blir ju tvärtom lättare att se att hon jobbar.

  Fast hon kommer ju förlora oerhört mkt inkomst om hon slutar att jobba.
  Hennes blogg är en inkomst och hon bloggar väl varenda dag? Då kommer hon inte att kunna tjäna pengar på bloggen och ta ut FP samtidigt. Det blir dubbla inkomster. Med tanke på att högsta nivån ändå är låg för henne i jämförelse med inkomsterna från allt annat så är hon ju galen om hon tar ut FP? Hennes jobb är ju fritt och hon får ju massor av pengar för det och behålla sin frihet samtidigt tänker jag? Jag hade aldrig valt FPs låga utdelning om jag kunde välja mellan det och de summorna som hon tjänar på blogg och insta. Om hon tar FP så är det slut på betalda samarbeten, blogginlägg, reklaminkomster osv. Är hon medveten om det tro?

   Återstår att se, ja? Och f-kassan kommer garanterat att hålla koll.

   Blogginlägg lär hon väl kunna skriva men absolut passa sig för betalda samarbeten och reklaminlägg. För vanliga blogginlägg tänker jag att hon inte får betalt för eller kan välja att inte ta ut lön från sitt eget företag. Men jag tänker att det finns ett tak på vad man får tjäna när man har föräldrarpeng. Eller? 🙂

  Suck..

  Vart tror ni pengarna i statens skattkista kommer ifrån? Utan småföretagare och högavlönade skulle kistan vara betydligt lättare. Varför ska de som bidrar mest inte kunna få tillbaka det de har rätt till utan småsinta kommentarer?

   Klart hon sk få ta FP. Vad som är oklart är om hon fattar att hon kommer få stänga ner hela verksamheten dvs inga samarbeten, blogginlägg, reklambanners osv.

    Fast gabjoss har ju plockat ut FP medan hon jobbat med bloggen. Har för mig att hon tog ut det på helg och då inte bloggade de dagarna?

    Men rent logiskt borde tex detta vara godkänt ju:
    Blogga/jobba mån-tis och då tidsinställa alla veckans inlägg, samt samarbeten osv. Sen FP ons-sön. Eller får man inte göra så?

    Sen rent krasst skulle ju någon annan kunna uppdatera hennes insta/blogg, som ”spökskrivare”, får hon då ta ut FP eller inte?

    Jag är så klart inte SKV men spontant tänker jag att reklambanners är företagets intäkt och inläggen arbetad tid. Ev. samarbeten bör inte påverka hennes arbetstid. Du skulle aldrig ifrågasätta en föräldraledig mamma till 50% i ett icke ägt företag vilka avslut hon fick till och hur det påverkade hennes FP.

   Utan fotfolket skulle inte ens höginkomsttagarna kunna ta ut FP.🤑

  Undrar hur man räknar en influencers arbetstid. Om man vill jobba halvtid till exempel, ska man göra hälften så många inlägg som vanligt, ska man göra lika många inlägg som vanligt fast varannan dag, kan man uppdatera som vanligt men lägga hälften så mycket tid per inlägg? Om man tar med sin bebis på bloggevent, är det jobb eller är det jobb? Det vore intressant att gräva lite i!

   Jag menar såklart ”Är det jobb eller är det ’ta hand om barn'”.

   Skulle tänka att man räknar det i hur mycket pengar man drar in? Eller vad tror ni?

    Att man bara får ta en viss procent i lön är ju en sak, men jag tänker på själva arbetstiden. Det går inte att jobba 40 timmar, ta ut full föräldrapenning men ingen lön. För att få föräldrapenning ska man inte jobba, vare sig du får lön eller ej. Och huruvida hon gör vanliga inlägg eller betalda samarbeten kan ju knappast ligga till grund för hur många timmar hon anses arbeta.

    Om man tar föräldrapenning på 50% av en arbetsdag får du inte jobba 8 timmar den dagen, även om du bara får lön för 4 timmar.

  Det är självklart att hon ska ta ut sin föräldrapenning! Det kommer säkert vara svårt för henne att vara ledig helt och hållet. Hon kan ju inte låta bloggen vara tom i flera månader. Det måste vara jobbigt att känna den pressen. En annan kunde ju släppa allt och bara koncentrera sig på bebis.

  Sindy säger i sina lives att hon och micke är vänner och väldigt bra sådana.
  Han själv la ut på insta storyn igår att det inte stämmer.

  Det finns bara en enda kommentar att lägga om det här:

  Om Kenza vill det så ska hon göra det.

  Slutdiskuterat.

  Jag skulle, i Kenzas skor, ta ut fp en viss % och jobba en mindre % och alla pengar från fk hade jag satt in på ett sparkonto/isk-konto i barnets namn

  Hur tänkte ni nu! Vilka siffror baserar ni ert uttalande på?! Fotfolket betalar? Betalning sker från skattekistan, så som det bör.

  Hennes poäng med inlägget är snarare att spela ”vanlig” precis som Therese Lindgren håller på med. När man drar in 6 miljoner i vinst som Kenza, eller 18 som Therese så är saker som föräldrapenning knappast relevant för hur man lägger upp sitt liv. Therese har tagit upp nedgången på bostadsmarknaden ett par gånger – trots att den eventuella förlust de skulle göra tjänar hon in på ett par månader (på sin höjd)

  Kenza har tillräckligt med pengar i sitt bolag för att kunna leva på passiva inkomster resten av livet. Men det vill hon såklart inte signalera mot sina följare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *