Vad är man beredd att betala för?

UnderbaraClara släpper en ny kollektion för sitt märke ”Miss Clarity” och skriver i ett inlägg att ”Tillsammans har vi tagit fram kvalitetskläder i begränsad upplaga. Tygen trycks och plaggen sys i Europa. Alla tyger som används i kollektionen är certifierade enligt Oeko-Tex 100 som är världens ledande textilmärkning.”

Plagg gjorda i Europa innebär genast en högre prislapp än kläder sydda i exempelvis Asien och efter en snabb titt på sidan som säljer kollektionen så kostar klänningarna mellan 1000 kr – 1400 kr.
Jämför du det med exempelvis liknande klänningar från Lindex som kostar runt en femhundralapp så är det en avsevärd skillnad så min fråga till er är:
Värderar ni att kläderna är sydda i Europa så pass mycket att ni är beredda att betala ett så här mycket högre pris än det lägre för liknande klänningar gjorda i Asien?
Miss Clarity verkar sälja ganska bra och jag kan tänka mig att målgruppen för märket är ni som läser här – kvinnor mellan 25-45, så det vore intressant att höra vad ni tycker.

184 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Nej! Absolut inte..

      Jag tror att det beror på vad för konsumtionsmönster man har. Har fler kollegor som köper flera nya klädesplagg i månaden. Jag själv köper kläder mycket sällan men försöker välja bra material samt använder repamera flitigt för att laga plagg som gått sönder. Tycker att 1400 för en klänning känns rimligt om jag utgår ifrån att den kommer hänga med i många år och inte bara en säsong eller två.

        Har över 10 års erfarenhet inom handeln som butikschef för en stor klädkedja. Modet idag är annorlunda mot hur det fungerade för bara 10 år sedan. Idag ändras trender snabbare och kan hålla i sig nån månad bara. Det gör att vi måste hänga med på ett annat sätt och snabbare tillverka det för att inte missa en viss trend. Kunder förstår det också och därför vill inte (de flesta) köpa något som är modernt just nu för 1300-1400kr för att det ska försvinna ur modet bara en månad senare. Basplagg så som jeans, t-shirts, kavajer osv är folk villiga att lägga mer pengar på men inte en skepparmössa eller en kort leopardtopp..

          Det har du såklart rätt i. Kan erkänna att min stil inte är trendig för fem öre utan är mest jeans, skjorta, kavaj. Ibland festar jag till det med en blus eller byter kavajen mot en stickad tröja. Jag anses ha bra stil men den har också sett likadan ut i över tio år ?

          Såvida inte miljötänket och retro / vintage kan få ett större genomslag. Det finns ju mycket som också är ”tidlöst” mode. Med enbart ett par accessoarer (scarf, mössa, halsband, skärp, handväska) kan du variera ett antal baskläder i det oändliga. Varje årstid (vår, sommar, höst, vinter) har ju också ett antal färgkoder som det borde gå att klä sig i utan att det skär sig mot den ”befallande trenden”, eller?

          Personligen tycker jag det du beskriver visar väldigt tydligt vad som är fel på vårt samhälle. Hur kan det vara så viktigt att följa en trend att man bortser från allt som heter etik och miljötänk bara för att få följa den där trenden som kan vara omodern om en månad? Helt galet enligt mig. Men samtidigt verkar det fortfarande finnas många som ändå tänker så. Även om jag hoppas och tror att det beteendet kommer minska.

            Jag förklarar det bara, jag försvarar det inte men det är så det blivit. Allt fler säger att de vill bli mer miljömedvetna och att de är villiga att lägga mer pengar på bra plagg men när det kommer till kritan så stämmer det inte. Då väljer majoriteten det billigare plagget..

              Jag förstår att du bara förklarar och inte försvarar och vill inte beskylla dig som individ! Men ja, det är ett stort samhällsproblem och jag hoppas att folk vaknar.

            Ja. Relommderar alla att gå in på YT och kolla på videor om ”fast fashion). Det fick upp mina ögon för problemet.

              *rekommenderar

          Ja, så är det. Det hjälper inte att klänningen håller i tio år när kunden bara vill använda den i ett halvår för att den blivit omodern. Sen är det tyvärr ofta inte så att dyra plagg håller bättre än typ hm, eko bomull från hm håller lika bra som en tröja i samma material som kostar 3000 kr. Det är sällan kvaliteten man betalar för, men märket och designen

          1 månad?????? Galenskap….

        Samma här. Jag har fortfarande plagg som är 5-6 år gamla. Hade jag inte blivit fetare de senaste åren hade jag säkert haft 10 år gamla plagg också. 😉 Men håller mig till en väldigt ”basic” stil jag kan piffa upp med sjalar (inte Hermine Hold då..) och smycken. Aldrig fallit för trender i princip.

          Min mamma köpte en svart kappa för 7000 samma år som jag föddes. Svindyrt köp absolut men hon har använt den varje höst i 30 år. Hon har lämnat in den till skräddare några gånger och lagat foder och någon som men annars håller den fortfarande.

            Ur ett etiskt perspektiv skulle jag gärna köpa kläder sydda i Europa , men om vi endast snackar hållbarhet så här jag många plagg och även en kavajacka från hm som hållt i 10 år nu. Även om de finns mycket skit där också

    Jag tror vi behöver reda ut vad ”sälja ganska bra” verkligen betyder i sammanhanget. De gör rimligtvis små kollektioner, anpassade för sin marknad, och säljer säkert dessa men det är knappast några volymer?

      Älskar klänningar och gullar de flesta modellerna (förutom den som ör så hög i halsen) men tycker att mönstrena är SÅ boring, ingen som liksom skapar ha-känsla hos mig iaf, kanske den röda med prickar kanske. Jag har en annan klänning från provrummet som jag tror är samma modell som omlottvarianten och den är av väldigt fin och skön kvalitét. Dock tycker jag de skulle göra lite större mönsterbilder.

    Jag är ingen klänningsmänniska så just dessa plagg är inget för mig. Men kan absolut kunna tänka mig att betala mer för kläder gjorda i Europa. Jag är nog rätt målgrupp förutom att jag inte gillar klänningar, kvinna i 40-årsåldern.

      Nyfiken, varför? Varför vill man privva asiaterna från sitt levebröd genom att betala extra för saker som sys på den här kontinenten.

        Jag bryr mig inte nämnvärt om asiatiska arbetare jämfört med europeiska diton. Ser därför gärna att det finns industrier i Europa där européer kan försörja sig på ett drägligt sätt, så jag försöker välja produkter som är tillverkade på vår kontinent. Dessutom tror jag att en fabrik i Portugal håller högre kvalitet än en i Bangladesh.

          Intressant svar, tack 🙂 Jag har inget emot protektionism men tycker det är bra att man är hederlig med sina motiv och alltså inte maskerar dom under jidder om miljö och arbetsvillkor när det inte alls är vad det handlar om.

            jidder?

      Jag skulle inte betala 1400 för en klänning som ser ut som en städrock oavsett om den är tillverkad i Asien eller Europa. För övrigt är jag beredd att betala något mer för plagg som är tillverkade i Europa p.g.a. att de är mer välsydda och stinker inte av kemikalier. Upplevs som fräschare helt enkelt. Egentligen så ska det vara en självklarhet oavsett.

        Städrock ?

      Vill tipsa om Whiteout, ett märke som gör sina kläder hållbart och i Europa och ändå rimligt dyrt!

    Jag skulle aldrig lägga 1400 på en vanliga klänning. Aldrig nånsin. Jag är helt för närproducerat och eko men nej, det priset är vansinne.

    Köper mest second hand och på rea. Uppvuxen fattigt och det har satt spår. Tjänar mycket bra idag men det gör liksom ont att ”slösa” pengar på kläder.

      Också målgrupp, kvinna 34.

      Samma här, levde också i liknande omständigheter och känner likadant när jag ska shoppa!

      Tyvärr måste det ju kosta lite mer om det ska vara ”närproducerat och eko”.

      Vad? Är det priset vansinne? När jag var mer politiskt intresserad brukade jag säga att om vi vill ha svenska löner så får vi också betala svenska priser.

      1400kr känns helt rimligt.

      Vad kostar du ditt jobb? (och då frågar jag inte vad du tjänar, jag frågar vad du kostar)

        Vi fakturerar 800:-/h på mitt jobb

          För 1400 har du alltså 105 minuter på dig att sy en klänning. Då är inga andra kostnader inräknade, ska du få in materialkostnad, frakt etc får du sy snabbare eller sälja dyrare!

            glöm inte reklamkostnaden till influencorna…. 😉

              Exakt! De fakturerar mer!

    Jag tycker klänningarna är kanon fina, och det låter ju bra att dom är sydda närmare, men de passar tyvärr inte min plånbok pga student nu, och även senare tror jag att jag hade haft svårt att motivera att lägga mellan 1000-1500 på en klänning. Tyvärr

    Ja jag skulle det. Men köper först och främst begagnat. Gärna Filippa K. Och eftersom jag inte köper kläder så ofta så kan lägga lite mer på det när jag väl handlar. Köper hellre kvalitet än kvantitet.

      Filippa K är ju i princip bara syntet, alltid märkliga material där.

        Ja de väljer andra material framför bomull pga just deras hållbarhetsarbete. Har en hel del i viskos eller tencel/lyocell därifrån som är organiska material. Här även några ulltröjor.

    Nix. Hade inte betalat det priset för klänningar från det märket.
    /30 år, tjänar bra

    Jag tycker snarare att 500 för slafsig kvalitet i dåliga material, tryckt/färgad med äckliga kemikalier, sydd av utnyttjad arbetskraft, fraktad över hela världen, är dyrt.
    Betalar gärna det dubbla för ett plagg som känns bra i alla led. Jag har inte så mycket kläder, men plagg av kvalitet och med mening – som jag använder tills de faller isär, lagar och använder igen…

      Skulle dock aldrig köpa dessa klänningar, om det var det som var frågan – tänkte mer generellt runt kvalitet och pris…

    Ett nej för mig. För en billigare peng hade jag kunnat tänka mig någon av de som en schysst klänning till våren. Betalar annats gärna mer för kläder tillverkade i Europa men dessa föll mig inte i smaken. /28år

    Jag betalar för bra kvalitet som håller länge, naturmaterial med så liten miljöpåverkan som möjligt (helst GOTS märkning när det kommer till bomull tex), och vill inte bidra till det slaveri som mycket att textilindustrin i Asien innebär. Sedan ska jag verkligen gilla plagget också. Så med tanke på hur lite kläder jag köper så är den skillnaden i pris inget problem. Nu har jag ingen aning om underbara Claras kollektion uppfyller mina krav eftersom den inte är min stil till att börja med.

    Jag tänker pris per användning när jag köper kläder och om jag vet att klänningen kommer användas riktigt många gånger så är det okej att kostar lite mer! Sen att den är producerad med schyssta villkor är ett stort plus. ?

      Problemet är väl att just klänningar inte är ett plagg man vill ha samma hela tiden. Det är mer motiverat att lägga pengar på kappor och skor tex.

    Absolut! Jag tycker dels det är värt att lägga mer pengar på klädesplagg som har bra kvalite och gärna inte stinker kemikalier eller dåliga arbetsförhållanden, samtidigt som jag tycker det är fullständigt motiverat att prissätta saker efter vad de faktiskt kostar. Det är galet att man kan köpa så mycket så himla billigt nu för att arbetsförhållandena och miljökraven är väldigt låga samtidigt som företagen inte behöver stå för de faktiska kostnaderna i produktionen dvs alla utsläpp osv. Saker och ting MÅSTE bli dyrare. Det är inte en mänsklig rättighet att köpa skitsaker i överflöd till ett billigt pris i västvärlden 😉 det är och borde däremot vara en mänsklig rättighet att ha ren luft och vatten, bra arbetsförhållanden, en god miljö och en planet som inte är utarmad osv. Dessutom: är plaggen dyrare så köper man mindre vilket är ytterligare ett plus, för vår sammanlagda konsumtion måste minska.
    PS. Är 25 år och student. Shoppar sällan, men när jag gör det är det second hand eller dyrare plagg. Anser att jag har råd att lägga 1500 på en klänning i god kvalite, sen behöver jag/man inte handla fler (nyproducerade och dyra) klädesplagg på tre månader till exempel, istället för att handla 3 klänningar på tre månader för 300-500 st (som ändå hamnar på slutsumman runt 1500 för tre månader), där de tre klänningarna ändå inte används särskilt ofta och som dessutom börjar norpa sig och tappa färg etc efter ett litet tag 🙂

      +11111

      Fast det är konsumenterna som gör handeln. Enda sedan influencers kom till så har modet förändrats då alla vill kopiera deras stil. Ingen vill betala 1500kr för ett plagg som är trendigt just nu som kommer va omodernt om några månader max. Basplagg är en helt annan sak, då upplever jag det tvärtom. Där är man villig att lägga ner pengar på kvalitet. Men trendiga leopardklänningar, skepparmössor? Nej. Konsumenterna vill snabbt kunna handla det dom sett och eftersom att trenderna då ändras så snabbt så ställer det krav på alla klädkedjor att de ska vara lika snabba.

        Jag har inte nämnt trender eller tycker ”trender” är något bra eller något som jag baserade min kommentar på. Jag köper inte trendplagg som jag ändå vet inte passar min ”långsiktiga” stil. Leopardmönstrat och neon till exempel – aldrig i livet. Jag har själv varit en sån lättköpt grej som köpt billiga (och dyra) ”trendgrejer” som fyllt garderoben. Grejer jag använt 1-2 gånger och som sen bara ligger där. Totalt ovärt. Men sen gillar jag färg och sånt, så det köper jag ju oavsett säsongens trender. Folks ”basic” garderob ser ju lite annorlunda ut då vi har olika stil, oberoende av trender. Jag vet inte riktigt vad du syftade på din kommentar eller om du bara ville upplysa rent allmänt typ – men för klarhetens skull: Jag är inte för fast fashion. Tvärtemot.

        Men de personerna kanske ska försöka skaffa en egen stil och inte härma andra? ?

    Nej lägger hellre det dubbla på en Odd Molly, Neo Noir, coster copenhagen, Hammel el dylikt med andrahandsvärde också.

    Köper hellre få plagg dyrt än många billiga.

    Kvinna, 43 år, kommunalanställd

      Odd Molly ?

        Varför var det roligt?

        Undrar också varför det var kul. Jag äger inga märkeskläder så är inte så insatt.

        Även jag vill veta det roliga i att köpa Odd Molly.

        Odd molly, shabby chic, låtsasslitna vita möbler och carpe diem på väggen ?

          Ah, du vill inte handla hållbart utan prioriterar trender.

          Nej där har du fel?

          Mycket Odd molly kläder, inget snabbt chic och inga väggord!

          Så det hänger ej ihop!

    Ja det skulle jag – om jag gillade plaggen vilket inte är fallet med Miss Clarity.

    Just den här typen av klänningar är inte min smak, men att lägga 1000-1500 kr på en klänning har jag inga problem med. Har gjort det förut från ”finare” märken där det är producerat i asien så att deras sklännigar görs i europa är ett stor plus.

    Jag tycker det är problematiskt att de etiskaaspekterna aldrig kommer upp i debatten. Vi talar miljömärkning hit och dit, men glömmer ofta människorna som syr kläderna. Jag lägger gärna några fler kronor för schyssta arbetsvillkor, det skulle såklart betyda att min konsumtion skulle minska. 🙂

      För mig är det viktigaste att arbetarna på fabrikerna får en okej lön och bra villkor. Miljön är såklart också viktig, men arbetarna går först. Tyvärr vet jag inte hurjag ska kunna ha den kollen när jag handlar? Köper jag tex kaffe så tittar jag efter rättvisemärkt/Fair trade, men kläder?

        Men om du köper ett par byxor från tex H&M som är tillverkade i Kina och som kostar 199 kr så kan du räkna med att personen som sytt byxorna inte har okej arbets-eller levnadsvillkor. Personen kan också vara ett barn.

          Fast nej så kan du inte tänka. En kedja som hm tillverkar ju enorma mängder av samma plagg utöver andra plagg också, man räknar inte arbetskostnaden per plagg på samma sätt när det rör sig om sådana enorma mängder. Det betyder inte per automatik att arbetarens lön är lägre än plaggets värde per se, men självklart är deras löner låga och lägre en tillverkningen i exempelvis inom EU för den lagstadgade minimilönen är lägre i dessa länder…

          Köper du ett par jeans för 1199 är de också troligtvis sydda av underbetalda sömmerskor med dåliga arbetsvillkor. Köper du ett par jeans för 2199 lär de också vara sydda av underbetalda sömmerskor med dåliga arbetsvillkor. Den där extra tusenlappen hamnar inte i sömmerskornas fickor.

    Jättebra att frågan lyfts. Jobbar inom retail och hör ofta tar det är så heeeeemskt med hms kläder som tillverkas i Asien i fabriker. Samtidigt verkar väldigt få beredda att betala mer för plagg tillverkas i tex Europa och rimtligtvis under bättre villkor, men få verkar göra den kopplingen

    Jag kan absolut välja att köpa dyrare om det har andra fördelar, exempelvis producerat på bra sätt. Detta gäller dock inte ”förbrukningsvaror” så som trosor, strumpor, baslinnen som man ändå bara har typ ett halvår och sen köper nytt… Men klänningar, jeans, blusar, tröjor – absolut!

      Haha oj, jag slängde just mitt sista par trosor från när jag var 16, är 30 nu?

      Vet inte hur många Bh-ar jag har som är säkert 7 år gammla? har ju dok hört att dom förlorar funktion efter typ ett halvår.

      //För lat för att rensa underkläder(tråkigt)

        Inser att mina trosor som jag tycker är ’nya’ är inhandlade före min senaste graviditet, och det barnet går nu i skolan…

        Fattar verkligen inte tänket från Eeeeee om att ’förbrukningsvaror’ inte behöver vara producerade på ett bra sätt – det borde ju vara ändå viktigare om du nu byter basgarderob en gång i halvåret.

        Jag rensade min underklädeslåda i förrgår, alltså höll upp varje par trosor och kollade om de var hela och fräscha, halverade mängden underkläder och sorterade bort alla strumpor som inte hade en kompis!! Känner mig som en helt ny människa! känner mig vuxen när jag öppnar min underklädes låda nu!!! Doit!

      Vad köper du för kläder som inte håller mer än ett halvår? Till och med hm håller ju längre än så…

        Köper baslinnen på Noa Noa, har flera som är från tidigt 2000-tal.

          Samma här köper Filippa k t-shirts håller i en evighet.

        Köper svarta kläder från HM, Lindex, kappahl vanligen, alltså trosor, linnen, sockar. Tvättar minst en gång i veckan, alltså typ 30 tvättar på ett halvår. Då förlorar de färgen.

          Att man vill ha bra färg på linnen kan jag väl iofs förstå men om mina trosor och strumpor tappar färg efter ett par månader.. Skulle inte slänga och köpa nya bara för det. Obs, menar inte att du inte får göra det bara för det haha du köper självklart nya trosor när du vill det?

            Vi är alla olika! Skulle aldrig någonsin lägga märke till om någon annan hade blekta, urtvättade strumpor men själv klarar jag inte av att gå så 😉

          Om du lade mer pengar på dina underkläder och satsade på kvalitet så skulle du märka att de håller längre. De trosor, både ”bas/vardags-modeller” och finare, som jag köper kostar mellan 200-400kr/styck. Men då håller de seriöst år ut och år in, de tappat inte färg, inget händer med resåren eller formen osv.

            Har jobbat i underklädesbutik och testat alla prisklasser, nåja kanske inte de dyraste, men i alla fall prisklasserna du nämner.

    Jag har köpt en klänning ur varje kollektion som Miss Clarity har släppt hittills och har använt dem flitigt så för mig är de absolut värda pengarna! Men jag måste erkänna att anledningen till att jag handlar är för att de passar min stil och för att omlottmodellerna sitter perfekt på mig som är lite större. Jag handlar alltså inte där av etiska skäl även om det såklart också känns bra. Jag tycker dock inte att man kan jämföra med billigare klänningar på tex Lindex då de aldrig sitter lika bra och framförallt alltid innehåller för lite tyg. Och de andra dyrare märken som ovanstående kommentarer nämner har inte storlekar som passar mig. För mig är detta alltså ett toppenmärke och jag tillhör nog exakt deras målgrupp som kvinna, 44 år med god inkomst.

    Inte från Miss Clarity då jag bara tänker tantkläder när jag ser de klänningarna. Men annars absolut när jag pluggat klart. Jag har en stabil stil med kläder som passar min kroppsform och har kläder som jag haft sedan jag började hitta min stil för tio år sedan, så om jag hade mer ekonomiskt skulle det kännas vettigt att köpa bra kläder med bra tänk genom hela produktionskedjan.

    Ja, jag köper oftast kvalité = dyrare prislapp.
    Hellre få plagg som har en längre livslängd än att ha garderoben ”full” i sånt som man får kassera efter 10 tvättar för att färgen lossnat, formen vridit sig, knappar/trådar/sömmar lossnar.. = Blir tomt i garderoben ändå.. Resultatet är ju det samma, kanske betalat en STÖRRE summa t.o.m, men så har jag inte ens kvar kläderna..

    Så jag prioriterar i första hand hållbarheten för produkten, och då är jag givetvis medveten om att det kostar mer. Men är som sagt fine med det. Passar mig ypperligt. Hatar shopping och köper det jag behöver och kan tänkas ha en låååång tid framöver.

    Därefter funderar jag över mer ”större” frågor. Eko, lokalproducerat, löner, kollektivavtal m.m.

    Men min erfarenhet är att det mesta ”dåliga” sorteras bort redan i första tanken.
    Handlar inte på H&M t.ex pga deras s.k kvalite.. Tanken på deras export-cirkus, lågavlönad arbetskraft och butikspersonal utan kollektivavtal ger mig kräkningar. Men dom har ju som sagt redan sållat ut sig själva.

    Människan är i grund och botten egoist.
    Bara man får det man vill ha för stunden så blir man nöjd. Frågan är ju bara VAD som gör oss nöjdast?

    Köpa en bra, kvalitetsmässig produkt?
    Köpa en ny produkt på löpande band – som en del i konsumtionshetsen, för man vill passa in?

      Glömde + 30, gruvarbetare.

      Men jag har varit precis likadan när jag var yngre, tunnare plånbok och kommunalt anställd.

        Förlåt för OT men gruvarbetare? Vad gör du då? Frågar bara av nyfikenhet!

          Tunneldrivning (tillredning) sysslar jag med, som måste göras innan skivrasbrytning (produktionsbrytning) kan ske.

          Specifik ”befattning” är bergarbetare men det är så luddigt för den som inte vet. Så man säger oftast ”bultare”, eftersom det är mitt moment. Många moment ingår i både ortcykeln och en bergarbetare kan både bulta, borra, spränga osv.

          Nån kanske kallar det maskinoperatör och det är väl sant det också.

          Lång story men längst fram och längst ner i fronten kan man beskriva det. Om det bringar någon klarhet.

    Om det var god kvalitet rakt igenom, om klänningens modeller och tygernas mönster kändes mer genomarbetade skulle jag definitivt kunnat betala så mycket och mer därtill. Tyvärr känns det inte som att dessa trötta klänningar riktigt lever upp till de kriterierna…

      Ps! Jag räknas nog också till målgruppen både vad gäller ålder och ekonomi (40), dock är nog min kropp betydligt flickigare än de klänningarna är tänkta för (de visas ju alltid bara på mulliga modeller). Jag har inga ”mammakilon” utan är naturligt slankare.

    Betalar gärna för plagg som är min stil, sitter bra, gjorda i skönt material och är schysst producerade.

    Vi måste betala vad saker egentligen kostar. Kan inte hålla på att köpa billigt och mycket. Om du inte betalar vad det egentligen kostar så är det någon annan som betalar priset. Ex, dåliga arbetsförhållanden, kemikalier, dålig kvalite’.

      Kan man dessutom tänka sig att betala för klongvaser, platsbyggda bokhyllor, diverse krämer och klet så bör man ju kunna betala för en klänning också ?

      Nja. Produktionskostnaderna är ju inte lika.

    Jag är kvinna, 33 år, högutbildad och bor i södra Sverige. Jag älskar det här tänket och lägger mer än gärna ut 1400 kr på en klänning om jag vet att den gjorts på ett bra sätt för ALLA inblandade (natur, miljö, arbetare och hela ledet fram till mig). Om det är det som det kostar, så är det det det kostar helt enkelt. Vi har vant oss för mycket vid kläder som tillverkas av slavar och hur billigt det är. Det är inget jag tänker stötta.

      Jag undrar ibland hur folk tänker när de tycker 1000 kr är dyrt för en klänning, om man bara börjar bryta ner det lite grann:

      – materialet; tyg, eventuellt knappar, dragkedjor andra detaljer – som i sin tur är framställt; hur mycket får den som odlar bomullen, har fåren, fraktar etc – den som spinner, färgar och väver?

      – hur mycket får den som syr? hur många timmar tar det att klippa till, sy och färdigställa klänningen och vad är en rimlig timpeng? (ska personen ha en ganska dålig timlön på 100 och det tar 3 timmar försvinner 300 här – ska det bli billigare måste det gå snabbare och betalas sämre…)

      – sen ska den fraktas igen, packas, emballage…

      – packas upp, hängas upp, ev ångas, prismärkas av någon som också ska ha en rimlig timlön

      – någon som har designat klänningen ska ha sin del – hur många timmar har det tagit med prototyp, mönsterframställning, provmodeller etc och hur betalas det?

      Det är ju bara att sätta i gång och tänka steg för steg hur det är rimligt att dela upp den där 1000-lappen (+ att någon bakperson (fabriksägare, butikskedja etc ska profitera i varje led).

      Ska klänningen sedan kosta 200 så får du dela alla poster på 5…

        Verkligen sant! Är själv ”inne i” textilbranschen och det är jättesvårt att göra förändringar vad gäller miljö och arbetsvillkor för att väldigt få kan tänkta sig att betala vad det faktiskt kostar

        Fast det handlar väl inte om att folk inte kan förstå det där? Utan att många faktiskt inte ha RÅD att lägga tusen kr på 1 plagg!? Även om man vill att natur, miljö och människor ska ha det bra så kan man ändå inte råd att handla klädesplagg á 1000 kr plagget.
        Läste för några veckor sedan att Sverige har snittlön på 35 tusen brutto, för mig låter det konstigt. Upplever inte alls att det är normen. Snarare kanske 28 tusen brutto. Och efter alla skatter så återstår inte så mkt och man ska handla mat, betala räkningar och olika försäkringar. Ska man då ovanpå det betala 1000 kr (minst) för varje klädesplagg…ja…då blir det svårt. Så trött på folk som försöker skamma och skriva på folk näsan som inte har råd att handla dyra kläder. Man vill förnumstigt påstå att man själv minsann tänker på miljön och människorna, jaha, grattis till dig som har råd att alltid göra rätta valen då.

        Det är ju oändligt många fler kostnader som egentligen också ska in i överslaget: lokalhyra, maskininvesteringar, skatt, moms…

        Jag tror att folk tycker att det är dyrt eftersom de bara ser det från sitt eget perspektiv. Utifrån vad de har råd med och även priserna i andra butiker.

        Det finns vissa som tänker på vad ett klädesplagg egentligen borde kosta, men majoriteten gör inte det. Annars skulle inte alla våra klädbutiker/kedjor gå så bra som de gör.

        Jag tror inte att man kommer få folk att köpa dyrare kläder utifrån ett miljöperspektiv eller arbetarperspektiv. Människan är för egoistisk ?
        Men om staten sätter en avgift på allt importerat och ställer krav på kedjorna om att betald drägliga löner till arbetarna, då kommer priserna höjas. Och då skulle det nog bli liv i lådan.

    Köper i princip alltid dyrare nordiska märken.

    Du får vad du betalar för (kvalitet) samt om du t.ex betalar 100kr för en tröja kan det inte bli mycket till övers för stackarn som sytt den. Sen allt som hör till, levnads/arbetsvillkor känns inte super bra om man handlar på HM och liknande kedjor?

      Men kom igen! Vad du får för 100 kr varierar liksom beroende på var i världen du befinner dig 🙂

        Eh… jag menar inte att en arbetare får hela hundringen. Vilket är min poäng hur mycket av min hundring tror du att dom får?
        Men om du tycker att det är okej att tjäna 50 öre timme så är det okej.
        Jag håller helt enkelt inte med för egen del.

          Så du tror på riktigt att sömmerskor i europa procentuellt sett får ut mer av försäljningspriset på säg 100 kr ? Och att detta är anledningen till att produktionskostnaderna i Asien är lägre?

            Nu är jag nog allt för trött, för nu är jag helt borttapad.

            Jag tror att dom får alldeles för lite helt enkelt. Och jag personligen tycker att det är fel. Har dock aldrig varit i en fabrik i asien så vad vet jag.

            Men att den åsikten skulle vara så upprörande var jag nog inte berädd på så tack o hej

    Hej! Jag hade gärna betalat mer för den typen av kläder men jag kan inte det. ÄLskar Miss Clarityklänningarna men skulle inte kunna betala den typen av priser för en klänning i nuläget i mitt liv, tråkigt men sant. Och för er som säger att ”ja men den håller ju så länge” jo visst, men jag har inte 1400 för det.

      Du behöver inte vara ledsen, klänningarna håller inte så länge.. har flera stycken från de första kollektionerna. Tvättar sparsamt, på fintvätt 30C och min ena svarta blev grå i tyget efter fyra gånger. Tycker de borde hålla längre. Provrummet har många andra fina märken med liknande stil och lite billigare. Dessa är överpris pga Clara tycker jag.

    Typ 179kr på Gekås, men det är ju så WT att handla där, enligt många. Men de flesta får shoppa efter plånboken.

      Äh inte mer WT än Odd Molly som någon skrev om högre upp?

        Varför är det WT? Vem har bestämt det? De tuffaste flickorna i klass 9B eller?

        Till Anonym 10:05
        vilken osympatisk och oskön människa du är!

    Jag handlar från en del dyra märken även om kläderna görs i Asien. Skillnaden är att det är ingen massproducering utan enskilda ställen som de har certifieringar mot.

      Som någon annan frågade häruppe – vilka certifieringar ska man leta efter?

    Jag köpte en tröja från ett dyrare skandinaviskt kvalitetsmärke. Efter EN tvätt var färgerna helt dassiga och tröjan tappade även lite form så den såg jättetråkig ut. Efter det köper jag tyvärr hellre billiga kläder trots att jag vet att det är sämre av flera anledningar. Jag kanske fick ett måndagsexemplar så jag borde självklart inte döma ut alla dyra kläder på grund av det, jag vet.

      Följde du tvättråden? Känns konstigt att avfärda alla lite dyrare märken efter en dålig erfarenhet

        självklart följde jag tvättråden. Och ja, jag skrev ju själv att jag inte borde döma ut alla dyra märken pga en enda tröja. Men det får mig att undra en extra gång om jag verkligen betalar för kvalité som håller. Ska jag betala mer så vill jag att den ska hålla och kunna användas längre.

        Som vanligt är jag någon dag/dagar sen att läsa inläggen, men..
        Jag har köpt en röd kofta från jumperfabriken, den har tappat färg och ser förjävlig ut efter 10 tvättar enligt tvättråd(älskar den så har lagt pengar på en färgning, får se hur det funkar). En stickad kofta från bondelid blev noppig direkt. Så surt då jag sparat och räknat på att se skulle hålla några år, så nej, dyrt pris är ingen garanti på kvalitet.
        Jag är lika skeptisk mot alla plagg oavsett pris

    Tycker att priset är helt ok. Jag köper ofta plagg i den prisklassen och mina vänner också. Så länge plaget är välsytt och har bra passform har jag inget problem med att betala den summan. Hellre en tidlös klänning i ett hållbart material som jag kan använda i flera år än fem klänningar i sämre kvalitet som tillverkats av människor med usla arbetsvillkor. Så tänker jag ?

    Jag beställer via nätet och betalar typ 75% mindre om inte mer…

    Generellt: försöker leva hållbart vilket för mig innebär BETYDLIGT mindre shopping samt köp som görs med hänsyn till hur det produceras – vattenåtgång, fritt från djurplågeri, bra villkor för de som producerar. Och bra kvalitet. Jag är inte heller rädd för att använda samma kläder om och om igen. Vi är inte Hollywoodstjärnor. Jag var på fyra bröllop förra sommaren och hade samma klänning på tre av dem. So what? Den är fin, jag var fin, det är brudparets dag, inte min.

    Miss Clarity: äger två klänningar därifrån. En köpte jag ny, den andra på Tradera (samma modell som första så visste att den skulle passa). Jag ÄLSKAR omlottklänningar och dessa har rejält med tyg och fina mönster. Jag är lång så de passar mig eftersom de går mig till knäna (är man kortare blir det nog halvvägs ner på vaden/tantigt). Har typ exakt samma kropp som Clara haha. Tyget känns tjockt och sömmarna är fina, men jag tror inte de kommer vara för evigt, så bra är knappast kvalitén. Ändå skillnad från ett ”typiskt” H&M-plagg. Ena har blivit lite blekt. Glad att jag har dem men har inte tänkt köpa fler. OEKO-tex låter ju som att det skulle vara ekologiskt, men så är inte fallet. Är mer en kvalitetsmärkning + vissa kemikalier förbjudna i tillverkningsprocessen. Tycker Clara är en ärlig och tydlig bloggare vilket jag respekterar, tycker dock också hon är vass och sämst på att ta kritik… hade inte köpt klänningen om den var gjord av Miss Bellity 😉

    Jag skulle lätt kunna lägga ut det för ett annorlunda plagg som jag gärna vill ha. Jag skulle dock aldrig köpa en vit T-shirt för 300 om det finns en för 129 på HM ??

    En svår fråga, med många aspekter. Kläder från Asien är oftast billigare p g a mindre miljötänk, utnyttjad arbetskraft och massproduktion. Många gånger sämre kvalitet och sömnad, men inte alltid. Sedan tillkommer transporten att tänka på, inte alls miljövänlig. Men å andra sidan, om vi inte köpte kläder från Asien, hur går det då för de som arbetar på fabrikerna? Samtidigt så är det inte ofta kläder från Europa tillverkas i Europa. De köps också in från Asien, sista touchen görs på fabrik i Europa och säljs som tillverkade i Europa. I dagsläget finns det inte många textilfabriker kvar i Europa, Portugal och de Baltiska länderna som är väl störst om jag har rätt för mig. Och de har inte heller speciellt bra arbetsvillkor om vi jämför med vår standard. En gång i världen hade vi en mycket stor och bra konfektionsindustri i Sverige, men den är sedan länge borta då folk hellre ville köpa ofta och billigt.
    Personligen köper jag klassiska plagg till en avsevärt högre peng, och modebetonade till en lägre.

    Har inga problem med priset i sig, föredrar lite dyrare framför slit och släng. Däremot skulle jag välja mer etablerade märken i den prisklassen, som dessutom behåller andrahandsvärdet bättre. Tror att det kan vara svårt att slå igenom som mellanprismärke från början?

    Tycker det är pinsamt att skryta med Oeko Tex 100. För samma peng kan jag faktiskt få fina klänningar i ekologisk kvalité och det hade nog målgruppen gillat. Enligt min erfarenhet vill folk få det att låta som att det är eko när de nämner Oeko Tex 100.

      Det där var intressant. Jag har alltid trott att Oeko Tex = ekologiskt, men så är det ju inte. (Var tvungen att googla …) Mer en garanti mot farliga kemikalier i processen, och det är nu bra.

    Betalar gärna för kvalitet och tycker runt 1000,- är rimligt. Jag betalar inte gärna extra för nåt statusmärke, men är det kvalitet och schyssta villkor som står för det lite högre priset så är det helt ok. Det är så himla tråkigt när man hittar något fint hos en billig kedja men efter ett par gångers användning är plagget vridet och tyget börjar bli nopprigt… Jag har inte provat Miss Claritys klänningar men jag tycker de är fina!

    Betalar gärna mer för ett plagg där man kan garantera viss standard avseende miljö, arbetsvillkor, löner, ekologisk hållbarhet osv osv osv oavsett vilken kontinent/vilket land de produceras i. I dagsläget är det svårt att förvissa sig om att varor tillverkade i Asien når upp till den standarden, även om det ”på pappret” kan se bra ut så vet vi att det smusslas, fuskas och tystas ner. I Europa är det lättare, om än inte helt lätt, att kontrollera att ambitionerna efterföljs. Jag vill inte bidra till usla arbetsvillkor, löner där som man inte kan leva på och en avsaknad av ekologiskt tänk. Då konsumerar jag hellre mer sällan men dyrare. Vi måste liksom konsumera mindre oavsett så ah…

    Köper helst inte massa nya kläder utan använder det jag har, sen har jag en ganska liten garderob så får tvätta ofta + skitjobbigt när något väl går sönder.

    Det är ju ganska stora skillnader på länderna i europa…
    Inom EU kan jag tänka mig att det finns lagar som utesluter vissa kemikalier osv.
    Men arbetsförhållanden kan ju skilja rätt stort, även inom EU eller för den delen inom europa.
    Antar att man, snarare än säga ”jag handlar kläder sydda i europa”, får läsa in sig på de olika certifieringar och vad de innebär.

    Vad roligt att ni uppmärksammar kollektionen och lyfter upp den till diskussion. Suzanne heter jag och är från Provrummet som har samarbetet ihop med Clara och Annakarin. Provrummet har en lång erfarenhet av textilindustrin, sedan flera generationer tillbaka och har jobbat länge med Europa tillverkning av just den aspekten för att kunna ha bättre kontroll över alla smutsiga flöden som sker i branschen. Vad vi märkt senaste året är att först nu börjar kunderna (speciellt den yngre generationen) visa intresse för ursprung, hur och var kläderna tillverkas vilket antagligen är följden av de mer uppmärksammade globala miljöproblemen vi står inför. Vi är glada och stolta att kunna erbjuda kläder som är tillverkade under bra omständigheter och som kan bäras av våra kunder med gott samvete. Att priset är ca dubbelt så högt gör kanske att man bara köper ett plagg istället för flera vilket är helt i linje med vårt miljötänk. Kan sedan också någon senare betala halva priset på andrahandsmarknaden för samma plagg när den första ägaren vill avyttra så kommer samma plagg ha flera bärare vilket är fantastiskt bra. Ett gammalt plagg som blir ett nytt plagg för någon annan.

      Hej!
      Vad roligt att du är här och berättar om detta!

      Med vänlig hälsning,
      Camilla

      Jag handlar nästan alla min kläder på provrummet, bra kvalite och mycket som är i naturmaterial, är inte speciellt förstjust i polyester. Miss Clarity håller god kvalite och jag gillar den stilen och klänningarna håller länge och är i bomull. Sen är jag för att betala schyssta löner, handlar mycket mindre sen jag gick över till att handla bättre kläder. Förr hade man en kappa i 7 år inte 7 kappor i 1 år.

    Det här kanske är en jättedum fråga men hur vet man om kläderna är etiskt tillverkade? Att en klänning är dyr är väl ingen garanti att den är eko/rättvis/osv…. att chanserna ökar att den är det jämfört med en billig förstår jag ju.

    Finns det någonstans att jämföra märken och deras tillverkningar? Eller får man hoppas att de skriver ut själv på hemsidan hur det går till?

      Det kan man ju egentligen aldrig veta, hm till exempel har ju åkt dit i en ”skandal” efter en annan, och mellan varje lovat guld (till sina arbetare) och gröna skogar (åt miljön), lugnat folk en stund för att sedan visa att dom kommit runt sina egna krav med nya fabriker och underleverantörer. Finns inte många klädtillverkare som skriver ut ”vi arbetar med starka kemikalier och dålig arbetsmiljö, för att du ska få kvar mer i plånboken” så jag vet inte hur mycket man kan förlita sig på hemsidorna heller, men såklart skriver dom om sin hållbarhetspolicy finns det något att granska emot (inte av dig som privat person kanske, men det finns folk som gör det) googla runt lite på hållbart mode, och slow fashion, så kommer du se att flera märken förekommer i oberoende kartläggningar och granskningar, ingen garanti, men en riktlinje iaf.

        Tack för svaret?

    Jag lägger gärna 1000-2500 på en klänning jag kan ha i flera år och som är välskräddad. Ofta syr jag vardagsklänningarna själv (hobbysömmerska) och köper även begagnad design. Kvalitet före kvantitet. Jag är högutbildad och har precis fyllt 50. Bor i Dalarna

    Skaffa en symaskin och sy dina kläder själv. Så svårt är det inte, och du får en stor gemenskap om du syr tillsammans med andra. Tar i och för sig sig tid från soffan och Netflix, vilket kan vara ett stort problem.

      Inget är svårt för den som kan det, men att sy är inte helt enkelt….. framförallt inte som de knappt lär ut sådant i skolan längre. Krävs en viss känsla och talang, så tror nog att det är det som är problemet och inte Netflix. Med det resonemanget skulle alla vara självförsörjande gällande all produktion. Vilken utveckling, eller inte:)

        Våga testa! De första egna kreationerna blir garanterat fönsterputstrasor, men som med allt annat ger träning färdighet. Börja enkelt, växla upp efter hand.

      Sydde faktist lite innan men tycker det blir dyrt. Tyg var svindyrt iallafall förr.

    Inte en chans att min ekonomi tillåter att jag köper endast ett plagg runt 1000-1400 spänn.
    Dessutom hatar jag klänningar. På mig själv, andra är skitsnygga i det men jag känner mig som ett tält.

    Jag har tre klänningar från Miss Clarity. Är 38 och modeintresserad. Klär mig generellt modernt och sportigt men tycker också om att blanda med klänningar. Jag upplever att deras klänningar är i bra kvalitet med ett skönt fall i tyget. Får alltid komplimanger när jag har en av deras klänningar på mig! Jag gillar att det finns ett tänk bakom produktionen, de syr bara upp ett visst antal och sedan på förfrågan tills tyget tar slut. Dessutom gillar jag omlottklänningar, de passar min kropp bra (storlek medium/38 med lite kurvor).

      Jag får också ofta komplimanger när jag har Miss Claritys omlottklänningar. Som du konstaterar så är materialet bra och de är välsydda och ger ett snyggt fall. Har man lite kurvor så passar denna typ av klänning perfekt.

    Det beror väl helt på kvaliteten? Vi behöver ju komma bort från slit- och slängkonsumtionen där man köper något illa sytt som tål några användningar innan det är nopprigt eller trasigt, vill man dessutom inte främja dåliga arbetsvillkor och miljövidrig produktion så måste vi lära oss att det kostar mer. 1400 kr för en välsydd klänning som tål många års användning är inte mycket pengar. Har precis läst en serie historiska romaner om kvinnor som levde i Sverige på 1600-talet och det är helt fascinerande att inse hur kläder och tyg (och andra prylar naturligtvis) användes, sköttes, lappades och lagades, och syddes om när de blev trasiga eller urvuxna. Knappast nåt som går att göra med ett fladdrigt polyesterplagg från valfri billighetskedja.

    Skulle gärna betala det. Men gillar absolut inte deras design. Känns som något min mamma skulle bära, jag är 39.

    Jag är mest nyfiken på varför man bara går ut med infon om Europa. Det finns väldigt många länder i Europa som har sjukt låga löner och nästan slavliknande arbetsförhållanden i vissa branscher. Varför inte vara mer öppen med processen? Finns billigare kläder som är helt ekologiska. Men har inte testat detta klänningsmärke, så vet inget om kvaliteten.

      Ursnygga men alldeles för dyrt för mig. Max 400 på en klänning då jag tröttnar fort.

      Det sys i Estland, har läst det på hennes blogg.

        Nej, tygerna produceras i Tyskland och plaggen sys/produceras i Litauen. Allt detta framgår av hemsidan där man beställer. Det verkar alltså ganska motiverat att skriva att det produceras ”i Europa” eftersom flera europeiska länder är inblandade i tillverkningsprocessen.

        För övrigt kan jag definitivt tänka mig att betala 1000+ kr för en klänning om det är god kvalitet. Jag har helt övergett kedjorna (H&M, Lindex osv) och köper numera sällan kläder öht, men när jag väl gör det är det kvalitet (med vidhängande prisnivå) som gäller. Ang Miss Clarity: jag köpte en klänning en gång men fick returnera den eftersom storleken var helt tokig (jag har vanligen M och köpte följaktligen det, ovetandes om att storlekarna tydligen är väldigt stora…) och klänningen öht inte var lika fin i verkligheten som på bild. Jag är också lite skeptisk till många av modellerna eftersom exempelvis omlottklänningar framhäver mina mindre smickrande former. Kurvor i all ära, men jag trivs inte med kläder som får mig att se gravid ut.
        /40 år, högutbildad och högst ogravid

          Två länder är inte så många att det motiverar. Men allt låter väl bättre än Asien…

    Jag betalar gärna mer för att arbetarna inte ska bli utnyttjade, miljölagar ska följas osv.
    Kommer inte köpa något från just Claras märke eftersom det inte är min stil.

    Kvinna, 30, med ganska ont om pengar

    Man måste tänka ett steg längre hur ska dom i data länder försöka sig om vi inte köper saker billigt. Allt är inte svart eller vitt

      Kanske är fattiga länder fattiga just för att rika länder utnyttjar dom. Både länders naturresurser och arbetskraft.

      Våra konsumtionsmönster är beroende av att andra arbetar med lön och under förhållanden vi inte accepterar för våra egna arbeten. Dessutom på bekostnad av miljön, både avseende transporter och produktion. Ska man ändå tänka ett steg längre kan man ju åtminstone tänka långsiktigt, och då måste vi lägga om vår konsumtion, de sin produktion och tillsammans hitta mer hållbara, långsiktiga sätt att ställa om ekonomin och driva samhället framåt.

    Jag handlar främst kläder second hand ur miljösynpunkt. Av samma anledning skulle jag definitivt hellre betala detta pris än för något billigare från Asien som fraktas långt och tillverkas under sämre förhållanden.

    Det jag handlar nytt försöker jag också hitta så lokalt jag kan, både mat och produkter. Min deo kostar 149 kronor, men är också det bästa jag provat och tillverkas för hand enligt två timmar från mitt hem. Hellre det är Dove, till exempel, även om det är 100kr mer.

    Tänker också att folk tänker efter vid ett dyrare inköp. Har sett hur många billiga hm-plagg på loppis med prislappen kvar. Det är sällan samma sak med plagg från dyrare märken. En bra investering är en som är hållbar och genomtänkt, enligt mig.

    Jag har flera klänningar från Miss Clarity. Jag tycker de är värda priset. Bra kvalitet, skönt material och välsydda. Har även liknande omlottklänningar från tex Ellos kollektion med Camilla Thulin och de var inte alls lika välsydda eller hade samma kvalitet på materialet.

      Ytterligare en aspekt är genom att kvaliteten är bra så har klänningarna ett andrahandsvärde. Kolla tex på Tradera vad dessa klänningar går för.

    1500 för en klänning skulle jag nog kunna lägga om den är neutral, typ en svart enkel klänning som kan följa med ett tag. Följa med om kvalitén är ok. Köpt ngt plagg från Filippa K nyligen som jag sen insåg var polyester. En blus för 1400 (eller vad den nu kostade) i polyester. Det var min miss att jag inte såg det.

    En fråga jag har. Säg nu hypotetiskt att kvinnor som syr kläder i tex indien tjänar 10 kr per timme vilket kan motsvara en ok lön i Indien. Om länerna skulle höjas till tex 100 kr för att matcha en lön i sverige. Eller bara höjas till 50 kr per timme. Skulle inte de kvinnor bli av med jobben till förmån för män som helt enkelt skulle ta över, för att de kan och ”förtjänar” högavlönade jobb. Är inte detta ett problem? Frågar för att jag inte vet men kan tänka mig det. Att kvinnorna skulle tvingas in i andra typiska kvinnoyrken, tänker då på prostitution.

    Har en väldigt vis vän som en gång sa att barnarbete ibland kan rädda barn. För de barn där skola aldrig skulle vara ett alternativ. Om de inte arbetar med att tex sy kläder kanske de istället skulle tvingas in i något fruktansvärt. Vad säger ni om detta? Jag är emot barnarbete såklart men tänker bara att allt inte är binärt, svart eller vitt liksom. Barn är det allra heligaste vi har och alla barn ska ha en fin uppväxt. Det knyter sig i magen av tanken på hur barn kan växa upp.

      Om det finns någon annan vis person som kan ge sin syn på saken skulle jag uppskatta det.

      ämnet är ju problematiskt. Ja det är bra att de får arbete samtidigt så är minimilönerna i länder som Bangladesh och Indien väsentligt under den lön som räknats ut krävs för att ha en schysst levnadsnivå i landet. På många ställen är det fortfarande ackord vilket innebär problematik ur en hälsoaspekt. Många som då t ex undviker att dricka och äta för att det t ex kommer innebära pauser för att gå på toaletten vilket går ut över hälsan. Utbildningsradion producerade ett mycket bra material bl a om globalisering och modeindustrin. Ur en rapport från hösten 2018 kan man se att minimilönen i Indien t ex är 476kr men för att ha ett drägligt liv och spara till en liten buffert så behövs en lön på 1797kr, motsvarande siffra i Bangladesh är 263kr i minimilön medan levnadslönen för att klara sig är 2390kr.

        … att de får så dåliga löner leder också ofta till att just barn hamnar i barnarbete, eftersom de inte klarar att leva på den lönen. Men det är inte så lätt som att bara höja lönen såklart, när minimilönen i bangladesh dubblades såg man också att kraven på vad som skulle produceras ökad, och i sin tur ledde till ännu sämre villkor, och att det var tvungen att jobba många övertidstimmar utan ersättning för att leverera vad som krävdes. så det är så klart inte så enkelt som att varken bara höja lönen eller säga att det är bra att dom har jobb istället för att prostituera sig, man måste jobba på flera fronter, med fackföreningar, lagar, skolor och utbildning, det krävs att andra länder och organisationer ligger på och jobbar med det, men det krävs också konsumentkraft: och det är ju faktiskt där just jag kan göra skillnad i mitt vardagliga liv. Våra krav och konsumentmönster är påtryckningskrav för att göra deras liv bättre, det är inte mycket, men det är vad vi har om vi inte vill organisera oss på andra sätt.

          Fast pja. Lätt för oss att säga efter 200 års industrialisering. Jag fattar att Asien satsar på tillväxt.

    Jag säljer själv kläder från House Of Lola. Kläderna tillverkas i Europa i mycket mindre antal än de stora kedjorna. Priserna brukar normalt ligga på
    330-1000kr så priser på 1000-1400kr är inte superhäftigt.

    Jag tycker verkligen att det är värt det. Kortare transport. Inget barnarbete och dessutom är kvaliten ljusår bättre än billigare massproducerade plagg. Jag köper hellre en top för 500 än två för 400.

      Åh va bra att han döms. Vill ej skriva ut namnet här. Fanns väl ett litet barn i lägenheten när hon dog. Han förtjänar så mkt mkt hemskt.

    För mig personligen är det viktigaste att företaget som syr/säljer kläderna ger sömmerskorna en lön som går att leva på i landet där de befinner sig; sedan kommer miljöaspekten. Sedan ser jag snarare över mängden kläder jag köper och var. Inser att majoriteten av de kläder jag köper numera ”räcker” i många år plus att jag gärna handlar via facebbokgrupper där jag köper plagg någon annan tröttnat på.

    Tveklöst betalar jag för närproducerat. Men måste hålla med om det som redan skrivits här: inte för en städrock à la tant. Sorry – men sant.

    Öko tex säger ju bara att plagget inte innehåller några farliga substanser, inte tex om arbetsmiljö osv (trots att den många ggr är bättre i Europa) Är det tillverkat i Europa eller EU? Skillnad på villkor i ex Ryssland /Vitryssland eller EU länder.
    Hade hellre sett en märkning sett ur livscykelsperspektiv.

    Jag tror det finns tillräckligt med kläder redan tillverkade för att räcka en lång tid framöver så jag undviker att köpa nytt bortsett från underkläder och strumpor. Byter kläder med familjemedlemmar och vänner när vi tröttnar eller går upp eller ner i storlek, samt handlar second hand.
    Klänningarna tycker jag är fina, men jag skulle också ha svårt att motivera att spendera så mycket pengar på ett klädesplagg. Jag tror på att vi borde spendera mindre/jobba mindre/producera mindre.

    När vi ändå talar om kvalité och miljötänk. Jag har tidigare köpt billiga trosor som jag måste ersätta var tredje månad. Någon som har förslag på ett företag som tillverkar sköna trosor under bra förutsättningar? Helst string då min rumpa är storleken större och har svårt att hitta andra modeller som sitter bra både i midja och höftomfång. Jag har ingenting emot att betala för kvalité.

    Och som svar på frågan. Jag betalar gärna för kvalitetsplagg! Clara’s kläder är inte riktigt min stil men köper definitivt några få plagg som håller längre. Jag har ca 35 plagg i min garderob (för hela året, minus underkläder och fyra set av träningskläder), älskar varenda plagg och allt används flitigt <3

    Många kloka kommentatorer här – kan ni reda upp ett par funderingar åt mig?

    1) De omnämnda Äckliga Kemikalierna som lågprisekedjorna har – tillsätts inte dessa inför frakten hit, så att textilierna inte ska bli angripna av skadedjur i containrarna?

    2) De DYRA plaggen på H&M, som är tillverkade i finare material, tjänar ingen annan i tillverkningskedjan mer på dem?

    Jag betalar gärna mer för kvalitet och passform. Jag skulle snarare säga att de enda klänningarna jag har som kostar 1400 kr och under är köpta på rejäl rea.

    Däremot har jag sällan reflekterat över var kläderna tillverkas rent goegrafiskt. Jag skulle nog inte vilja betala mer för kläder som tillverkas i Europa. Vore de däremot tillverkade i Sverige så skulle jag kunna överväga det.

    Jag är 32 år med den mesiga lönen 26 000 kr/månad (innan skatt). Och lönen är faktiskt ännu sämre för jag väljer att jobba 80%. 😉 Med det sagt så hade jag lätt köpt en klänning för cirka 1000-1500 kr! Skapad i Europa med eko-certifiering låter ju toppen. En klänning du tar väl hand om kan du ju använda om och om igen i flera år. Och vem fan orkar ha på sitt samvete att BARN har sytt ens plagg för typ 2 kr/timme!? Kvalitet OCH rättvisa villkor för arbetarna är otroligt viktigt för mig. Men tja, jag tycker shopping är tråkigt och har ingen önskan att samla på mig en enorm garderob eller byta ut hela garderobens innehåll en gång per år. Så för mig känns det inte så illa att kanske en gång varannan månad köpa ett plagg för cirka 1000 kr?

    Jag äcklas verkligen av hur folk köper billigt skräp från typ Wish och liknande sidor. De borde skämmas över hur Asien exploateras och utarmas p.g.a. deras girighet.

    Jag köper gärna kläder som är producerade nära där jag bor alt. inom Europa. Jag ser det också som ett plus om materialen också härstammar lokalt och/eller inte är processade med farliga kemikalier och processer. Och jag betalar gärna för det oavsett hur trendkänslig modellen är. Och detta leder ju till att jag inte shoppar väldigt mycket för att det blir dyrt och det finns inte alltid ett utbud som matchar detta resonemang.

    Det är ju inte bara låga kostnader som lockar sko- och klädtillverkare till Asien. Asiatiska fabriker har utvecklats mycket mer än de har här i Europa. De har mycket kunskap och erfarenhet, de leder tekniskt, samt att de kan massproducera. Det är en annan intressant diskussion varför och hur det blev så, men oavsett är det ju verkligheten idag.
    Om vi någon gång skall få igång utvecklingen, få tillbaka kunskapen och tekniken för kläd och skotillverkning till Europa, så måste vi betala för det nu. Se till att de som har fabriker (i vilken skala de än har dem) kan fortsätta att existera och i bästa fall utvecklas.

    Det är inte bara vi konsumenter som måste investera, utan tillverkarna måste också ge oss möjligheten att köpa närproducerat till större skala och inte bara som exklusiva kollektioner, limited edition etc. Till exempel, tänk om alla sockar och bas t-hirts tillverkades i Europa. Det kan ge en stadig inkomst och ett uppsving för dessa fabriker som på så vis får kapital att kunna investera i mer avancerad utrustning osv. Bara en tanke.

    Reapriserna som finns på några av klänningarna känns mer rätt för mig men som många säger, att sy fram kläder som dessa tar tid och tid kostar pengar så priset är på så sätt rimligt! Men jag är för snål tyvärr.. jag kommer allt längre i mitt tänk att handla närproducerat, det gäller även kläder!

    De flesta av mina klänningar har legat ungefär i den prisklassen, eller varit betydligt dyrare från början men har kostat ungefär det då jag köpt dem på rea. Jag och min sambo är båda studenter sedan 5 år tillbaka bör tilläggas, så vi har definitivt inte obegränsade resurser att lägga på nya kläder, men det handlar ju egentligen enbart om hur man prioriterar. Mina senaste inköp i den kategorin var en klänning från By Timo, Filippa K kostymbyxor, Busnelkläder och en broderad kjol från Ida Sjöstedt, en klänning i silke från Branting, ja och en sportjacka från Stella McCartney för Adidas och en Reebok träningsbyxor, plus tre merinoulltröjor från FWSS. Ja har köpt några nya par skinnskor för 1000-2500 kr i snitt (Ett par Filippa K på rea t ex), en Celine-, Chloé-, Gucci och en Simon Miller-väska varav celinen på 20000 var klart dyrast. Har dock inte köpt allt detta samma månad utan det är ett rätt utdraget köpmönster. Men har liksom inte småshoppat på H&M imellanåt, så har aldrig något hål i plånboken trots att jag enbart får typ 9000 in per månad, och sambon detsamma. Det går om man vill. 🙂

    Jodå om jag hade haft bättre ställt.

    Jag skulle dock inte köpa Claras kollektion, men det är inte priset som stoppar mig utan att jag helt enkelt inte gillar designen. Men det finns uppenbarligen människor som gör det då jag ser att vissa plagg till och med är slutsålda. Grattis Clara. Haha.

    Jag kommenterade halvlångt, lugnt och sakligt hos UC att jag fann det lite märkligt ändå att hon med sitt miljö/återbruk- tänk väljer att (även) kränga kläder.
    Att klänningarna är fina och troligen någorlunda prisvärda skrev jag också, men min kommentar blev inte godkänd.

    Vad jag däremot inte skrev, men tänker, är att det är ett fint försäljningsknep att göra det exklusivt genom att begränsa upplagorna med förklaringen att ”tyget tar slut”.
    Det står att tygerna är _framtagna_, tryckta och färgade i Tyskland… Jag är dock inte tillräckligt insatt i textilbranchen för att veta hur det fungerar fullt ut med tygtillverkning.
    Kan man bara tillverka X antal meter tyg, sen går det inte längre?
    Det är andra gången jag blir modererad, trots att jag hållit mer än god ton båda gångerna… Men förväntade mig egentligen inget annat.

    Ja,ja. Oavsett om man gör reklam för DW- klockor eller ”miljövänliga” klänningar, handlar det om att få läsarna att KONSUMERA.

    Väldigt bra andrahandsvärde för dessa klänningar så inte så dyrt i praktiken. Har köpt två och låtit den andra gå vidare för mer än halva nypriset, dvs blev i praktiken inte dyrare än Lindex och betydligt bättre kvalite

    Jag betalar gärna ett högre pris för kläder om det tillverkas under bättre vilkor i europa. Utan att tveka. Jag köper kläder jag tycker är fina och följer inte trender.

    Klänningar på hm/lindex/kapp ahl kostar ju över 1000 kronor ibland? Sådana där retro klänningar är också dyra.

    Är fine med att lägga mer pengar på kläder som e proddade m lite schysstare villkor, t ex gudrun sjödén. annars; second hand for the win!

    Orkade inte läsa alla svar. Ville bara genom och säga att jag ÄLSKAR klänningarna från MissClarity, skulle äga fler än de fyra jag har om det var lite mindre blommor och puttinuttigt som jag inte känner mig bekväm i. Men tyget, känslan, storlekarna och längden på kjolen. Älskar! Och har aldrig fått så mycket komplimanger för mina kläder som när jag bär de klänningarna. Väl värda varenda krona. Förvisso har jag köpt två av mina fyra på rea. ?

    Har ibte meandi samma koncept?

    Kanske inte skulle lägga tusen kronor på en klänning, men absolut på jeans (nudie, eko och gratis lagning) och skor (sånna man kan lämna in och laga också).
    Är student men nyss upptäckt hur NAJS det är att handla långsiktigt! Vissa saker får ju ofta mer karaktär av användning 🙂

    Några skrev längre upp (ja roade mig med att läsa igenom hela kommentarsfältet) att det skulle vara konsumenterna som efterfrågat 100 säsonger och det supersnabba modet. Så är det inte! Det är storföretag som styr både utbud, vad vi tror oss behöva, mode, normer osv. Dessutom skapas ju saker med mening att inte hålla så länge, ett hyfsat nytt knep!

    Tror vi måste komma ihåg att man gjorde mycket större och färre inköp förr i tiden! En kappa var typ en månadslön, men då var den gjord för att hålla halva livet också..

    Great post i must say and thanks for the information. Education is definitely a sticky subject. However, is still among the leading topics of our time. I appreciate your post and look forward to more.

    I will really appreciate the writer’s choice for choosing this excellent article appropriate to my matter.Here is deep description about the article matter which helped me more.
    data science training in indore

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.