Spridda skurar kring Alex Schulmans krönika

Alex Schulman skriver en krönika om ”väntölen” och reaktionerna låter inte vänta på sig.
Vissa anser att detta är det bästa sedan skivat bröd, medan andra anser att romantiseringen av alkohol är rent förkastlig.
Martin Melin står på hyllarnas sida medan Cimon Lundberg är den som skriver om romantisering.

Tycker ni att det är något hemskt och fördärvslockande med Alex Schulmans krönika eller är det ironiskt skriven med glimten i ögat?

Om någon undrar hur jag tänker med censurering på Instagram så är den enligt följande:
Offentliga människor med verifiering eller som tjänar pengar på samarbeten på Instagram censureras inte. 

137 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tycker det verkar som om människor har tappat förståelsen för skönlitteratur och det ofta symboliska språk som förekommer där. Många läser text ordagrant och då blir det ju så otroligt fel.

  Såg en recension av boken Vegetarianen där personen glatt skrev ”Härligt med en kvinna som blir vegan! Jag kände precis som hon gör i början av boken!”. Har man läst den så blir det skrattretande att se den som en hyllning till veganism, då den är otroligt mörk och egentligen handlar om makt och psykisk ohälsa.

  I Sandra Beijers kommentarsfält skrev någon nyligen (ungefär, bara från mitt minne) ”Kan du kanske undvika att använda så grova uttryck som att bli skjuten i huvudet? Det är sårande och upprörande” när Sandra hade skrivit ”Om jag inte blir frisk från denna förkylning snart vill jag skjuta mig i huvudet”. Att någon blir upprörd av symboliskt språk på en författares blogg gör mig så matt och trött.

  Och nu detta… Jag tolkar det inte som att ölen har med alkoholrus att göra. Den handlar om ett osvenskt fenomen, en generositet vi inte alltid ser i vårt land, som har kommit med andra kulturer. En gest får Alex att haja till, att öppna ögonen och se sina medmänniskor istället för att störa sig på deras ljud/”jidder”. Ganska vacker text. Och mest av allt symbolisk. Men som sagt, jag börjar undra om vanligt folk förstår skönlitteratur i dessa dagar? Tar man inte upp detta i undervisningen längre i skolan? Jag är snart 35 och jag minns att både på högstadiet och gymnasiet fick vi lära oss att se vad som fanns på djupet i en text, inte bara vad orden sa. Väldigt tråkigt om det har försvunnit från skolan idag. Livet blir vackrare när man kan se konsten i texten, inte bara orden svart på vitt.

  Svara

   Elever kan ju inte läsa längre, så… Inte ovanligt att flera inte ens läst EN bok i sitt liv. (Ändå kommer de in på gymnasiet?) Kan på riktigt bli orolig för framtiden ibland. /Gymnasielärar-student som har praktik hur nu

   Svara

    Min sambo är gymnasielärare och har elever som inte ens kan stava till sina egna namn. Och då snackar vi namn i stil med ”Svensson”. ”Vanliga” elever utan diagnoser som kunnat försvåra.
    Också väldigt(!) vanligt med elever som inte kan skriva för hand, som inte kan hålla i en penna utan grabbar tag om den med hela näven (som småbarn med kritor). Igen – elever utan egentliga motoriska svårigheter, de har bara inte lärt sig.

    Så, ja. Jag förstår heller inte hur de kommit in på gymnasiet eller hur de klarar sig igenom nio år av grundskola utan att lära sig detta…

    Svara

     Du skojar?!

     Svara

     Alltså då måste ju grundskollärarna i er kommun bytas ut omgående. Snacka om att svika barnen totalt, hur kan man få behålla sina jobb när man inte ens kan lära sina elever att hålla i en penna och skriva sina namn?!

     Svara

     Det låter så konstigt. Då har alltså lärare under de nio grundskoleåren totalt skitit i läroplanen?
     Fattar att man inte bara kan jämföra med sitt eget barn, men min nioåring går i en vanlig kommunal skola och där skrivs det så att pennorna glöder – enligt läroplan. Man undrar vad de gått i för skola innan, din sambos elever. Tror/hoppas att den inte är representativ.

     Svara

     Har två barn i två olika gymnasieskolor och där klarar eleverna både att hålla en penna korrekt, skriva för hand och stava sina namn rätt. Däremot är det tydligt att läsandet minskat kraftigt och de tycker att det är jääättejobbigt att behöva läsa en skönlitterär bok eller två per termin.

     Sist sade en av mina söner ”Orkar inte läsa den här, tänker lyssna på den som ljudbok istället” vilket resulterade i en rejäl uppläxning från mig och nu läser han boken. De har även fått välja varsin bok som vi beställt hem från nätet för att jag desperat försöker göra hjärt- och lungräddning på deras döende läslust.

     Svara

      Varför inte låta dem lyssna? Om lusten finns där så är det väl bättre än att de ska kriga sig igenom böcker och sedan minnas läsandet och böcker som något tråkigt

      Svara

       Han får jättegärna lyssna på ljudböcker, men just i det här fallet var skoluppgiften att läsa den tryckta boken och då anser jag att man också gör det.

       Och ljudböcker främjar inte kunskapsutvecklingen när det kommer till stavning.

       Svara

       Därför att läsandet i sig utvecklar hjärnan bättre. Det skrivna och det lästa ordet innebär en högre abstraktionsgrad än att lyssna. Därför.

       Svara

      Tyvärr så vanligt men ovanligare med förlorar som du. Bra jobbat! Trött på ungdomar som gör allt för att inte läsa böcker. Ofta på så krångliga sätt att läsandet rimligtvis hade tagit hälften av tiden och orken./ Gymnasielärare i svenska engelska och franska

      Svara

    Tror snarare tvärtom att folk lär sig ännu mera språk och engelska redan som små. Nej det var inte alltid bättre förr!

    Svara

     Vad baserar du det på?
     Engelska tror jag absolut barnen snappar upp snabbare nu för tiden, men förståelse för texters underliggande betydelse verkar tyvärr brista alltmer.

     Svara

     Att man snappar upp (halvdan) engelska på youtube betyder ju inte att man per se har blivit mer språkbegåvad eller har bättre läsförståelse. Det är ju bara att se på hur folk uttrycker sig, stavar och använder helt felaktiga ord/ordspråk så förstår man att det inte har blivit bättre på språkfronten.

     Svara

      Hade en i min klass som spelade WOW när han gick i 3-5 klass, bäst i engelska var han pga det. Så olika för alla!

      Svara

       WOW fanns inte när jag gick i 3-5 klass, ändå fanns det en som var bäst i klassen på engelska!

       Svara

     Haha, du menar alla här som ’jag fattar INGENTING!’ när någon skriver på norska eller danska?
     Nej, folk har verkligen inga referenser, synonymförråd eller språkflexibilitet som gör dem kapabla att förstå något mer än en rak förstagradsmening.

     Svara

      Antalet lektioner vi hade i högstadiet där vi fick lära oss lite danska och norska kunde vi räkna på ena handens fingrar (och detta var på det gamla goda 80-talet) .

      Svara

       Kan du svenska ordentligt, har stort ordförråd med synonymflexibilitet och dialektförståelse behöver du inte ’lära dig’ danska eller norska för att förstå (skriftligt).
       Beskrivelsen av AS bok ’Glöm mig’ på norska:
       ”Gripende skildring av et vaklende forhold mellom mor og sønn, men også en selvutleverende beretning om medavhengighet og fornektelse. Det er sommer. Alex Schulman kommer til morens landsted for å overtale henne til å la seg legge inn til avrusing. Det er nok nå. Han vil ha tilbake den glade, kjærlige og nærværende mammaen han husker fra barndommen. Hva var det egentlig som gikk galt? Gjennom Alex’ dyptloddende og smertelige tilbakeblikk får leserne følge det revnende forholdet mellom mor og sønn, og siden – da avstanden mellom dem synes størst – den voksne fortellerens desperate streben etter forsoning.”

       Obegripligt?

       Svara

        Ja, de flesta ord som skiljer mellan svenska och norska/danska har vi dialektalt (och eller historiskt) i Sverige, dvs ni som ’inte förstår norska’ förstår inte heller svenska, vilket också är tesen i denna tråd.

        Svara

      Är väl inte sååå många som piper att de inte förstår?

      Svara

       Bara varje gång någon kommenterar på norska/danska…

       Svara

        Jo men det är ett fåtal som piper.

        Svara

      Jag tycker det är intressant med svenskar som säger att de inte förstår norska och danska. Jag är inte svensk och svenska är inte mitt modersmål utan nåt jag lärt mig i 20-årsåldern, ändå förstår jag norska och danska.

      Svara

       Eller hur?
       Ikke sant?
       Enig!
       Instämmer!

       Svara

     Tror och tror

     Svara

     Tyvärr har du fel. De senaste tio åren har läsförståelsen sjunkit katastrofalt.

     Svara

    Minns fortfarande en pojkvän jag hade i 19-årsåldern. Han sa glatt att ”den enda boken jag läst var i 9:an, det var Berts dagbok!”. Tappade hakan. Blev ledsen för hans skull. Få saker är så härliga som att försvinna in i en boks värld…

    Svara

     Gav en pojkvän jag hade på gymnasiet (han gick på universitetet) en bok i födelsedagspresent (Tolstoj!), han läste den och sa att det var den första skönlitterära bok han läst…

     Svara

      Matig förstabok! Eloge till pojkvän!

      Svara

       Haha, jag trodde ju han läste böcker!
       Vi är inte ihop längre, men han har dock fortsatt läsa…

       Svara

     Håller helt med dig i sak.
     Det finns dock en del människor som helt enkelt inte tycker om att läsa skönlitteratur (jag är en av dem). Däremot ÄLSKAR jag att läsa facklitteratur och längre artiklar! Studerar man dessutom på heltid så finns det sälan tid/lust att läsa ytterligare litteratur utöver det man redan läser dagligen.
     Jag tror att man kanske närmar sig problemet på fel sätt – istället för att mer eller mindre tvinga barn/unga till att läsa skönlitteratur i skolan så kan man kanske öppna upp för att läsa annan typ av litteratur. Det får ju fortfarande samma positiva effekter oavsett om man läser skön- eller facklitteratur tänker jag.
     Jobbar själv inom universitetsvärlden och ser dagligen hur bristande skrivkunskaper och läsförståelse sätter krokben i utbildningen för många. Och då är ändå studenterna 20-30 år gamla…

     Svara

      Jag håller med dig Brelfik eftersom jag har lite samma situation. Jag läser gärna, men skönlitteratur tråkar ut mig nåt så väldigt. Jag jobbar som svensklärare på gymnasiet så jag måste ju hålla igång med den skönlitterära läsningen också, men det är inte den typen av böcker jag väljer på semestern. Det ska dock läsas, så står det i läroplanerna, så det är bara att försöka mata på. Det känns ganska tröstlöst när eleven på fullasta allvar argumenterar mot bokläsaruppgiften med ”men jag har aldrig läst en bok någonsin i hela mitt liv” … Vad ska jag göra med den informationen? Tack så mycket ni som gav snälle-E.

      Svara

      Jag kan faktiskt helt förstå att man inte tycker om att läsa, precis som jag ogillar sport. 😉 Men, det är skillnad på att inte förstå hur skönlitteratur ska läsas eller att inte ha någon uppfattning om vad symboliskt och målande språk är för något. Vi har skolplikt fram till 9:an, men kanske förväntar jag mig för mycket av skolan när jag anser de ska lära barnen sådant? Svenska är ett grundämne, så även om man ogillar att läsa böcker så kommer man behöva läsa några stycken under skolans gång för att förstå fenomenet litteratur och det svenska språket i textformat. Jag tycker det är jättebra att t.ex. science fiction och liknande genrer har vuxit de senaste åren. Det behöver inte vara Tolstoj och Plath hehe utan man kan finfint analysera annan litteratur också. 🙂
      Förvånas inte så mycket över vad du ser hos studenterna… Trist tycker jag det är. Men kanske är jag gammeldags. 😉

      Svara

      Tyvärr de läser inte böcker frivilligt. De rygger tillbaka i fasanär man erbjuder den en ordbok.

      Svara

     Min sambo är 28 och han läser inte böcker, han tycker inte det är kul eller givande och han blir lätt frustrerad när han förlorar fokus. Det bekommer mig inte alls. Jag läser rätt mkt och brukar berätta om böcker jag tycker är bra, det räcker för honom. Alla kan inte gilla att läsa!

     Svara

      Nej men det är skillnad på att ogilla det och att inte förstå text överhuvudtaget. Att tolka ett målande språk och metaforer, t.ex. ”Mitt hjärta har brustit” som att en persons fysiska hjärta har gått i bitar och personen har avlidit tror jag försvårar livet ganska mycket. Jag tycker det ingår att lära sig sådant i skolan, att man därefter väljer att aldrig mer läsa en bok stör mig inte alls. Men grunden bör man känna till. Eller så får man framstå som väldigt korkad.

      Svara

   Tack, Mila!
   Undrar över detta ca varje dag, hur klarar folk att dels inte få med sig metaforer, satir, allegorier eller det poetiska, underliggande i en text, men ändå bli kränkta över massa saker de läser in mellan raderna som INTE finns där?
   Läsförståelse och textanalys verkar gravt eftersatta…

   Svara

   Jobbar på ett universitet som handläggare och förfasas dagligen över att många studenter knappt kan skriva ett mail utan stavfel och särskrivningar 🙄

   För övrigt förstår många av dem inte heller att man måste ta ansvar för sina studier och att det inte heller funkar att ta till lipen när det inte blir som de vill.

   Svara

    Men det får man inte påpeka…stavfel och särskrivningar och hans och hennes i stället för sin. För det blir så trååååkigt då för de som skriver fel. Tragiskt att inte fler vill förstå att deras dåliga språkliga och grammatiska kunskaper kommer att vara till nackdel för dem nu och i framtiden på många olika sätt.

    Svara

     Barn lär sig inte stava av att det står röda streck i skrivboken. De måste läsa. Jag tror ljudböckernas intåg har varit förödande för stavningen.

     Svara

      Nu handlade det inte om barn som ska lära sig stava och skriva grammatiskt rätt. Det handlar om vuxna människor som anser att de har rätt i att vägra lära sig uttrycka sig korrekt i skrift. ”Ammehhh man fattar ju ändå även om jag skriver kocketera…”

      Svara

    På universitetet skulle vi skriva en analys, 95% av klassen skrev en beskrivande text och blev kränka av att:
    1) läraren påpekade att en beskrivning INTE är en analys
    2) de som faktiskt skrivit en analys skrivit så svåååååååra texter

    Svara

     Detta var en utbildning det krävdes toppbetyg / toppresultat på högskoleprovet för att komma in.

     Svara

   Precis!
   Alex S älskar ju dessutom att plocka motiv och format från riktiga författare, det här är ju en variant på Prousts madeleinekaka – hur en smak, en doft en gest får dig att förnimma det fördolda, vare det den tid som flytt eller en slags parallell verklighet.
   Det verkar som om en hel generation fullständigt saknar både analysförmåga samt referenser.

   Svara

    Jag har redan skrivit en allmän kommentar om läsande här men ville lägga till något om Schulmans text, också. Men så hittade jag din kommentar och varför då försöka skriva något bättre själv? Och faktiskt hänger ju min första kommentar, om vikten av att läsa och inte bara lyssna, ihop med just det här, hur människor alltmer tappar förmågan till abstrakt tänkande och analys. Det är tragiskt.

    Svara

   Bra skrivet – Håller med dig att det är en vacker text som handlar om något mycket djupare. Kan samtidigt förstå att de som har alkoholism i sin närhet ser en annan symbolik i texten än den jag ser.

   Svara

    Måste vara svårt att skriva så att alla blir nöjda och vad man tolkar in i texterna beror väl ofta på sina egna erfarenheter? I mellanmjölkens land är allting farligt och allting kan skada. Själv tycker jag om att sätta blicken lite högre och inte se allt i svart eller vitt och om jag inte tycker om att läsa en text så går jag vidare.

    Svara

   Mila! Det var det klokaste jag läst på länge.

   Svara

   Det ligger nog mycket i det. Många av mina gymnasieelever kommer till mig och berättar glatt att de aldrig har läst en bok. Om det stämmer har de alltså gått igenom hela grundskolan utan att läsa en hel bok. Skjut mig i huvudet om det är så 😉

   Samtidigt tror jag att detta eviga snapchattande eller vad det nu är som är inne för tillfället bidrar till detta. Där ska de på så få ord som möjligt få fram sitt budskap och det finns inget utrymme för några utsvävningar. Tvärtom bör du hålla dig till det lättolkade eftersom tonåringen i andra änden förväntar sig att det du skriver ska tolkad bokstavligt.

   Svara

    Det händer något där i övergången från barndom till ungdom. Har aldrig mött ett barn som inte älskar sagostunder och som inte är lässugna när de lär sig läsa själva. Det är längre fram när de får tillgång till Youtube, Netflix, spel, Instagram och Snap som böckerna mister sin magi. De vänjer sig vid ett högt tempo, rörliga bilder och ljud och det blir ett slags ”snabba kickar” som inte en tråkig bok klarar att konkurrera mot.

    När de egentligen behöver det motsatta – en stressfri och skärmfri aktivitet.

    Svara

   Varför hamnar mina kommentarer om textanalys och läsförståelse i modd? Är det ord som ’metafor’ och ’allegori’ eller ’referens’ som gör att de filtreras ut?

   Svara

    Ja det är farliga ord som kan kränka någon!

    Svara

     Framför allt är det svåra ord som ingen ur twittergenerationen förstår, så bättre att sortera bort dem (orden alltså, inte generationen) 😉

     Svara

  Drycken innan maten är färdig : ”fördrinken” är bäst! Sen behöver jag inte mer..
  så håller helt med om väntölen…!!

  Svara

   Fördrinken är så sjukt underskattad! Hellre en väntöl eller fördrink och vatten till maten än tvärtom

   Svara

    Alkohol är så sjukt överskattat. Men tar gärna en kall alkoholfri öl innan maten eller ett glas cava.

    Svara

     Cava är alkohol..?

     Svara

      Cava innehåller alkohol?

      Svara

     Själv äter jag inte socker, men njuter gärna av marsipantårta med läsk till!

     Svara

      Och justja, gärna ett glas cava till!

      Svara

       Och en Madeleinekaka!

       Svara

     En gt utan gin är ingen gt

     Svara

      Nej, det är en t.

      Svara

       Spill the t.

       Svara

  Osmaklig! Typiskt Schulman

  Svara

   Trams

   Svara

  Tycker det är ironiskt skriven, men vaddå uppmuntrar till alkohol, varje människa har sitt eget ansvar. Och om de inte vill dricka alkohol, gör de inte. Om de vill, drick det. Alex kan inte ansvara över andra människors alkoholintag.

  Svara

   Alkoholism är en hemsk, nedbrytande sjukdom som inte bara drabbar den som dricker utan alla i dess närhet. Att förvänta sig av en person som har den sjukdomen att vara självdisciplinerad och inte dricka är grymt. Håller med dig att det inte är AS ansvar vilka val andra gör.

   Svara

    Vad menar du? Att för att vissa blir alkolister ska ingen dricka eller prata om alkohol offentligt??
    För att vissa far fetma/bullimi/anorexi ska vi aldrig prata om mat eller äta offentligt?
    För att vissa missbrukar socker bör vi alla sluta äta socker??
    Jag blir helt matt av hur Sverige fungerar.

    Svara

     M – njäe det var inte riktigt vad jag skrev. Jag eller någon annan har inget ansvar för andras handlingar.
     Däremot går det inte att förvänta sig av en person med missbruksproblematik att hen bara genom viljestyrka avstå sitt missbruk och bli frisk.

     Svara

  Har inte läst men väntölen avhandlades i en podd gör några veckor sedan. Var det F o F?

  Svara

  Var det inte han som skrev en bok om hans mamma som var alkoholist?

  Svara

   Du menar Calles mamma?

   Svara

    Dom är ju bröder 😄

    Svara

     Ja, det är det jag menar eftersom E2 skrev om broderns mamma 🙂

     Svara

      Bra val av nick

      Svara

      Hahaha jag fattade andra gången jag läste. Inser hur avtrubbad jag blivit

      Svara

       Eller hur!?

       Svara

       Haha, samma här. Då gör jag själv inte såna misstag, men är väl så vam att se skiten.

       Svara

  Skriv inte positivt om kött, en vegan kan ta illa upp. Inte positivt om socker eller annat onyttigt – du vill inte uppmuntra fetma. Men skriv inte heller om att träna – alla kan inge träna, du hetsar! Är du smal och mår bra efter graviditet? Var tyst annars kan ngn bli ledsen. Mår du dåligt som nybliven mamma? Tänk positivt.
  Skriv absolut inte om sex el utseende el andra könet! Du vet inte vad som inte är ok imorgon.
  Till slut försvinner liksom det som på allvar är kränkande eller olämpligt i det allmäna gnället.

  Svara

  Jag ser inget fel i texten, tycker faktisk till och med att den är ganska fin och fyndig. Jag tycker nog att man ska kunna beskriva hur en öl kan vara sådär lite extra god någon gång utan att det är att romantisera alkohol. Sen kan ju det ha att göra med att jag personligen har en rätt så chill inställning till alkohol själv. Här festar man till det ibland med en 3,5a eller ett glas vin liksom 😅

  Svara

  Ha ha. I ett litet välbärgat samhälle strax utanför Göteborg (Kullavik). Finns en pizzeria dit gubbarna går för att ”hämta pizza”. Alltså de gubbar som inte får dricka hemma för sina tanter. Dom är ofta borta i över en timma och det är mest GT som rinner ned där. Tycker att Alex kocketerar med att han låtsas att inte veta vad en väntöl är. Trams.

  Mila här överst var också rolig när hon skrev ”människor har tappat förståelsen för skönlitteratur”, vad har Alex med litteratur att göra? Han skriver fulböcker, inget annat. Undrans vem han ska hänga ut här näst? Amanda kanske om hon nu väljer att skilja sig?

  Ingen blir för övrigt alkoholist av att läsa att Alex Schulman gillar att dricka och är darrig innan första wirren. Han går fri där.

  Svara

   Människor kan väl ha tappat förståelsen för litteratur oberoende av vad Alex S får ur sig?
   Håller med om att han inte håller någon högre litterär standard än en medelpseudointellektuell gymnasist, MEN – hade folk läst och haft ett förhållande till riktig litteratur hade de i alla fall tydligt sett de referenser AS baserar sitt skrivande på. Det mesta från hans håll är ju pastischer och varianter på goda författares tema och stil.

   Svara

    Exakt. Det är därför han bara klarar att skriva böcker som handlar om realiteter i sin (dysfunktionella??) familj. Så fort det kommer till kreativ skönlitteratur gör han ett magplask

    Svara

    De som tror att Alex är nonchalant kan verkligen inte förstå ”det där” med ironi. Har de läst hans böcker? Nej, uppenbarligen inte om man är av uppfattningen att hans språk liknar en ”medioker gymnasieelevs”.

    Svara

     Skrev inte specifikt språket, han kan väl stava och så, men hans tema, stil, spaningar, analyser är så gott som alltid direkt plockade från andra författare – därav ’medelpseudointellektuell gymnasist’, tycker det var vanligt på gymnasiet att folk på samma sätt som AS gör försökte göra tankegods till sitt utan en tanke på att det kunde finnas andra som läst samma bok som de ’inspirerats’ av.

     Vet du för övrigt vad ’nonchalant’ betyder?

     Svara

   Jag har aldrig läst hans böcker då de verkar ointressanta och självupptagna, så jag utgick bara från det korta stycket som fanns med i inlägget och tog dessutom upp två andra exempel också. Visst hade jag kunnat skriva ”Skulle ungdomar idag förstå Hemingway?” men låt oss vara realistiska och inse att de aldrig kommer öppna en bok av Hemingway, däremot kommer de frekvent besöka Schulmans och Beijers bloggar.

   Svara

    Hmn…har svenskundervisningen försvunnit eller är det så många som inte orkar gå i gymnasiet längre? Där var ju ett baskrav att harva sig igenom de flesta klassikerna, (ja om man nu ville ha ett bra betyg då).

    Svara

    Jag kan verkligen rekommendera hans senaste roman som är oerhört gripande oavsett vad man tycker om honom.

    Svara

  Blir så fruktansvärt trött på att folk är så jävla stiffa. Vi pratar om en öl. EN ÖL. En. EN! Inte att Alex kör tequila-race i väntan på pizzorna. Jag vet och förstår att folk kan se det som förskönande av alkohol. Jag vet också att alkohol ligger bakom mycket skit i samhället. Att alkoholism är mycket allvarligt. Men snälla, kan inte folk slappna av? Lite? Yttepytte? Jag är själv otroligt sparsam med alkohol, det är inget som lockar mig och kan gärna dricka alkoholfritt men är jag till exempel på semester eller åker iväg i arbetet så kan en drink i hotellbaren kännas så gott! Lite lyxigt, svalkande och gott, det betyder inte att jag tömmer baren för guds skull. Folk måste låta andra människor få vara just dem vuxna människor som dem är. Låta dem njuta av väntölen utan att komma sättande med massa predikningar.

  Svara

   Håller med. Sen tror jag texten kan tolkas på många olika sätt, för mig öppnar den upp tanken över hur vi svenskar (ofta) är lite introverta, frustrerade och irriterade. Men precis som när solen glimtar fram nu under våren, eller när vi är på semester (eller får en väntöl) så ändras vi lite och ser våra medmänniskor i annat ljus; vi blir lite mer glada, vi uppskattar det lilla, fula detaljer i en restaurang blir till något charmigt och vi njuter mer. Det är det här med att vara i stunden och att njuta lite mer, öppna upp oss, som texten handlar om (i mina ögon). Men sen är det klart att jag inte hade varit överlycklig om min alkoholiserade mamma läst texten och sedan fått ett sug och gått och blandat sig en drink – men Alex text är inte ansvarig för min mammas eller andras val. Med det sagt tycker jag det är bra att kritisera romantisering av alkohol och alkoholreklam.

   Svara

  Så trist när Sverige blev de lättkränktas land. Gråt och drama stup i kvarten för minsta lilla, allt för att långtidscurlade människor ska få 15 sekunders uppmärksamhet och kunna korrigera någon annans felaktiga beteende. Och finns det ingen orsak, ja då får man hitta på någon anledning till att bli kränkt: jag tittar på dig, Anna Book.

  Svara

   Tycker det känns som att alla, inte bara Sverige och svenskar, är så otroligt lätt kränkta av allt och alla.
   Nu antar jag att jag också hör till den kategorin av lattkrankta känsliga själar i världen 😉😂

   Svara

    Sverige är nog extrema i det här fallet. Är själv inte svensk men har några gånger matchat med svenskar på Tinder. En gång med en kille som jag tyckte var väldigt smörig så jag påpekade det. Då blev han kränkt. Men han fortsatte med att påpeka min pannlugg var fin på bilden och jag sa att jag har ingen pannlugg och inte heller på bilden i fråga. Kränkt igen. Då påpekade jag att han var lättkränkt så blev han ännu mer kränkt. Det blev en kort konversation.

    Svara

  Moralpanik!

  Svara

  https://www.isabellalowengrip.se/2006/02/15/trott-pa-att-vara-blondinbella/

  ”Vem orkar leva livet om det är en lögn?”
  🙈😅

  Svara

   Om man sover djupt och skönt i en sponsrad säng för 155 000 kr så måste man väl ändå tycka att livet är värt att leva?
   Undrar hur många ytterligare sängar som reklamen i Bellas blogg lyckas sälja? Har man 1,5 miljon läsare måste det väl bli några hundra sängar i alla fall? Bella har ju så bra conversion rate som hon skryter med dvs antalet avslut med anledning av ett samarbete 🙂
   För egen del funderar på en ny bäddmadrass men jag vet inte om jag har 2000 kr att lägga ut på en sådan just nu. Får väl ligga på den knöliga ett tag till 🙁

   Svara

   Men gud, jag fatta inte vart jag hade klickat mig in i förrän jag såg att inlägget var skrivet 2006 😂 Tyckte det var lite väl många kommentarer 🤷🏽‍♀️

   Svara

  Spontant undrar jag ju vad han tar tagit för något mer än ölen?…… oo

  Svara

   Hahahahahahahahahaha. Skrattade högt rakt ut.

   Svara

   har* tagit

   Svara

   Samma som Sandra B innan hon skrev dagens inlägg…

   Svara

  Ironiskt skriven? På vilket sätt? Jag ser ingen tydlig ironi.

  Svara

   Kanske i det överdrivna? som någon skrev här ovan ”pastiche” (googla det 😉

   Svara

    Fast så jäkla överdriven är den ju inte. Och ironi är ju inte bara att överdriva utan att mena tvärtom.
    Varför ska jag googla pastiche? Det nämns ju inte ens. Och vad skulle hans stil vara en pastiche på? Vilken stil eller vems verk?

    Svara

     Hela ölupplevelsen bär ju djupa spår av Prousts madeleinekaka, samt att AS är djupt tagen av Tranströmers ’Romanska bågar’ som väl innehåller en uppenbarelse liknande ASs plötsliga insikt av pizzabageres mänsklighet.

     Svara

  Vilket trams 😂 folk är så hyckliga!

  Svara

  En väntöl är ju ölen man beställer samtidigt som en cocktail för att dricka under tiden bartender bereder din drink.

  Svara

   Haha!!

   Svara

   Haha! Ska börja med det

   Svara

  Jag är inget fan av Schulman. Faktiskt precis tvärtom. Brukar aldrig dela vare sig hans eller brorsan Calles åsikter. Ogillar hans attityd och arrogans. Men… i det här fallet så måste jag säga att det var både roligt och fyndigt skrivet. Går till överdrift när folk känner sig kränkta av precis ALLT. Folk snöar in sig på små ord och tar allt så personligt. Nästan letar efter ord att haka upp sig på….

  Svara

  Tänk om det var en alkoholfri öl.

  Svara

  Generellt så oroar jag mig mer över svenskar verkar ha tappat allt egenansvar. Blir du alkoholiserad pga vad någon annan gör? Nej. Måste du dricka för att någon annan gör det? Nej. Jag blir galen på moralens väktare som agerar som om att ALLA som tar en öl är alkisar. Herrgud alltså. Vi fattar att ni är många som har eller har haft en otrygg relation till alkohol. We get it. Men de flesta av oss har en normal och sund relation till alkohol och ja det är helt okey att avnjuta alkohol. Helt okey. Jag kan tycka att det är mer obekvämt med folk som agerar som om att alkohol är råttgift än att se till att konsumera det med måtta (om man är förmögen till det) Drick er ramlösa om ni vill men sluta måla upp folk som bös för att de gillar att ta en bira eller ett glas vin osv🤦🏻‍♀️…

  Svara

  Jag har vanligtvis ganska svårt för just Alex Schulman. Därför är jag nog också benägen att vara extra skeptiskt mot honom men jag förstår inte riktigt kritiken här ändå. Jag känner igen mig i det han skriver men JAG tolkat det inte som om det är alkoholen i sig han glorifierar. Jag tolkar det som att han istället för att otåligt vänta på sin pizza istället njuter av stunden. Att han faktiskt tar in vad som händer omkring honom. Ölen blir en katalysator inte pga av alkoholen utan för att den symboliserar något. Vad vet jag kanske är det just det som då är problematiskt? Sen får man såklart yttra sin röst om något känns skevt men om alla ska ta ansvar för allas triggers? Då har vi ju snart inget att skriv om.

  Svara

  Han skriver bra och roligt tycker jag!

  Svara

  Alex Schulman är anlitad av Expressen för att skriva krönikor som väcker uppmärksamhet och provocerar. För detta får han en fet tilltagen ersättning. Det här är exakt vad han vill uppnå med sin text, dvs att den uppmärksammas. Tycker den är svulstig och överdriven och genomskinligt gjord för att provocera. Han är ju inte korkad och fullt medveten om att locka fram kommentarer om alkoholismen i familjen etc.

  Svara

  Även jag som är uppväxt med en alkoholiserad förälder kan se det fina och fyndiga i Alex text samt förstå att för vissa går det bra att ta en öl utan att behöva dricka mycket mer efter det. Tycker vanligen att ordet ”lättkränkt” är överanvänt men i hans kommentarsfält passar det in på vissa.

  Svara

  Men alltså.. Alex skriver en text om att ta en väntöl (do the unexpected, try something new, take a walk on the wild side o.s.v) och kritiseras för att UPPMUNTRA till att dricka alkohol, medans stora influencers typ Bianca&co (m.fl m.fl) dricker sig apfulla och visar upp i diverse stories varje helg men får de kritik? Jag kan tycka att deras festande är skadligare att visa upp och faktiskt ger en glammig bild av drickande. Sen tycker jag inte att de gör fel de heller men jag undrar bara var logiken är..? 😕 Sen gott folk så kan man inte skylla ett beroende eller sjukdom på att man blev triggad av någon annan, så är det bara!

  Svara

   Sen är det rätt lustigt att någon nämner hans mammas sjukdom.. okej så hans mamma hade problem med sprit så då får inte han.. vadå? skriva om alkohol? Dricka alkohol? VAD MER FÅR MAN INTE GÖRA OM ENS FÖRÄLDER VAR ALKOHOLIST JAG BEHÖVER VETA!!

   Svara

    Och gäller det bara föräldrar?
    Har en alkoholiserad farbror, får jag dricka vin?

    Svara

     Ja det får du såklart, men du blr vara medveten om de genetiska riskerna.

     Svara

      Eftersom vemsomhelst kan bli alkoholist, så bör väl alla tänka på riskerna.

      Svara

       vem som helst*, fint att jag skrev ihop det.

       Svara

  Jag förstår verkligen att folk undrar vad han och Amanda håller på med, för de romantiserar båda alkohol i hög grad i sina olika kanaler. Hade det bara varit den här texten hade folk nog tyckt det var kul men det finns många fler inlägg där det inte krävs referenser och läsförståelse i nån högre utsträckning alls.

  Svara

  Breaking news:
  https://www.isabellalowengrip.se/2019/04/08/vd-sokes/
  Bella förlorar sin högra hand!

  Svara

   Det innebär ju att om Hannah M också skulle sluta så har man tappat två hörnpelare i bygget.
   Något säger mig att det är större saker på gång i Bellas och Pingis lilla företagsgrupp.
   Nyckelpersoner brukar lämna i god tid eftersom de vet mer än andra 🙂

   Svara

   Undrar var han tar vägen, jag har inte fått en professionell bild av honom tyvärr. Sång och dansmannen som underhåller andra på kontoret, tar hand om sin berusade chef och delar säng med henne vid behov….

   Svara

    Jag kommer alltid att minnas Simon som den som bokade in ”partid” i kalendern för Odd och Bella.
    Stackars Odd som fick kolla med Simon när det kunde vara läge för läge.
    Jag tror det var smärtpunkten för Odd som passerades där.

    Svara

   Och hon ”ska bli världens mäktigaste kvinna”. Får rysningar av tanken på att leva i en värld där hon är det.

   Svara

   Ja vem ska då bära hennes väska och vara partisk sidekick när hon håller sina ”speeches”….
   Hårt slag för Blondis.

   Svara

  Jag tror det handlar om att många som skriver idag är någon form av medie-kändisar så som Alex Schulman, och har en annan typ av följare. De här kommentarerna skulle antagligen inte förekomma på en text av t.ex. Elisabeth Rynell, Lotta Olsson, Oline Stig (jag tar bara hypotetiska exempel) – eftersom dessa personer har andra följare som är intresserade av skrivande och litteratur – inte av mediekändisen.

  Svara

  Skiter i vad alla här inne tycker om honom, han är en otroligt skribent. De som blir kränkta är väl samma personer som tycker att Cissi W är en bra skribent.

  Svara

  Märkligt att det inte står något om färdigheter i sång & dans när det gäller kraven på en ny VD.
  Inte heller står något om kännedom om ABBAS musik och sångtexter.
  Det kommer att bli mycket att uppdatera för den som kommer utan dessa väsentliga egenskaper.
  Eller kommer det kanske inte att sjungas särskilt mycket i korridorerna i framtiden hos Bella & Co ?

  Svara

  Väntöl?
  Inget slår en väntkorv på grillen när du beställer hamburgare.

  Svara

   Blir världen ny då? Öppnar sig nya dimensioner?

   Svara

  Haha alla som skriver om smaken hit och dit och den kan ha varit alkoholfri. Nej knappast, det han beskriver är ju effekten av alkohol. Tycker det är bra skrivet och håller med! Och blev väldigt ölsugen också… Undrar dock vad som hände med att han skulle sluta dricka, eller var det en period? Minns att han skulle åka nånstans med Sigge och efter det skulle han sluta. Någon som vet?

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.